Sport - Felkészülés a Vívó VB-re Tatán

A londoni olimpia idején született – ma 75 éves Gerevich Pál

2023. 08. 10.
Megosztás

75 esztendős Magyarország egyik legeredményesebb vívódinasztiájának tagja, Gerevich Pál, kétszeres olimpiai bronzérmes, ötszörös világbajnok kardvívó.

Édesapja a hétszeres olimpiai bajnok, 14-szeres világbajnok, 10 érmével máig a legeredményesebb magyar olimpikon, Gerevich Pál; édesanyja, Bogen Erna olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok tőrvívó; nagyapja Bogen Albert olimpiai ezüstérmes kardvívó; testvérbátyja pedig Gerevich György kardvívó, mesteredző, Szilágyi Áron egykori mestere volt.

Sport - Gerevich Aladár gyermekeivel

Budapest, 1954. február 12. Gerevich Aladár (k) olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó és két kisfia, Gyuri (b) és Pali (j) egy cukrászdában uzsonnáznak.

MTI/Bojár Sándor

Gerevich Pál a kor rendkívül eredményes vívócsaládjában született épp a londoni olimpia idején, 1948. augusztus 10-én – édesapja ekkor egyéniben és csapatban is aranyérmes lett. Gyermekkorában teniszezik, vitorlázik, de a családi hagyományok csakhamar megfertőzik. 14 éves, amikor a Budapesti Vörös Meteorban versenyzőként pástra lép, majd '70-ben következik a BVSC, '81-től pedig a Vasas SC.

Sport - Olimpia - Kardvívás - Gerevich Pál

Moszkva, 1980. július 24. Gerevich Pál (b) kardvívó győz a román Ioan Pop ellen a kard egyéni selejtezőjében a moszkvai olimpiai játékokon.

MTI/Benkő Imre

1971 és 1984 között tagja a válogatottnak. Két olimpián képviselte Magyarországot: Münchenben és Moszkvában egyaránt bronzérmes lett a kardcsapattal. Együttesét négyszer segítette a világbajnoki dobogó tetejére: Göteborgban (1973), Hamburgban (1978), Clermont-Ferrandban (1981) és Rómában (1982); ez idő alatt kétszer ezüstérmesek lettek (1975, Budapest és 1977, Buenos Aires), és begyűjt bronzot is (1974, Grenoble). Egyéniben '77-ben lett a világ legjobbja. A Vasassal 1981-ben megnyeri a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. Egyéniben négyszeres magyar bajnok.

Sport - Moszkvai olimpia - Férfi kardvívás eredményhirdetés

Moszkva, 1980. július 29. A férfi kardcsapat győztesei állnak a dobogón, a XXII. Nyári Olimpiai Játékok eredményhirdetésén. Középen a győztes szovjet csapat tagjai (Nyikolaj Aljohin, Viktor Krovopuszkov, Mihail Burcev, Viktor Szigyak, Vlagyimir Nazlimov), balra a brozérmes olaszok (Michele Maffei, Mario Aldo Montano, Ferdinando Meglio, Marco Romano, Angelo Arcidicono), jobbra pedig a harmadik helyezett magyar válogatott tagjai (Nébald Rudolf, Nébald György, Hammang Ferenc, Gerevich Pál, Gedővári Imre) állnak.

MTI/Benkő Imre

1977-ben megválasztják az év sportolójának, 1973-ban és '77-ben az év vívójának.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Montreal - Csapatkép

Budapest, 1976. június 11. A XXI. Nyári Olimpiai Játékokra készülő kardcsapat: Maróth Péter, Hammang Ferenc, Kovács Tamás, Gerevich Pál és Gedővári Imre (b-j).

MTI/Petrovits László

Még aktív vívó, amikor '72-ben a Testnevelési Főiskolán szakedzőként diplomázik, majd bő tíz év múlva – térdműtétet követően – '84-ben visszavonul, és a Vasas szakosztályának vezetésében, szakmai irányításában vesz részt. A szöuli olimpia évében Asztriában, Mödlingben kap edzői állást.

Sport - Moszkvai olimpia - A bronzérmes férfi kardcsapat

Moszkva, 1980. július 29. A bronzérmes magyar kardcsapat: Gerevich Pál (b1), Nébald György (b2), Hammang Ferenc (k), Gedővári Imre (j2), Nébald Rudolf (j1) az eredményhirdetés után a moszkvai olimpián.

MTI/Benkő Imre

Ma is Ausztriában, Bécs melletti otthonában él. Korábbi nyilatkozatában elárulta, hogy hatvan évet töltött versenyzőként vagy edzőként a pást mellett, nyugdíjas évei alatt is szívesen lejár a vívóterembe, továbbra is meghatározó számára a rendszeres sportolás, valamint a balatoni, csopaki nyaralások.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - München - Sportoló porté

Budapest, 1972. július 4. Gerevich Pál vívó, a müncheni, XX. Nyári Olimpiai Játékokra készülő magyar vívóválogatott tagja.

MTI/Kovács Gyula

Isten éltesse Gerevich Pált!

(MOB-Média; fotó: MTI)