"Go-go-go, Faragó!" – 70 éves lett Faragó Tamás

2022. 08. 05.
Megosztás

„Vízilabdában mi vagyunk a császárok!” – mint az közismert. De még eme sportágon belül is vannak olyan korszakos egyéniségek, akik gyakorlatilag államok az államban. A ’70-es évek aranycsapata is zsenik gyülekezete volt, ám talán még közülük is kitűnik Faragó Tamás, a Nemzet Sportolója.

Faragó Tamás 1952. augusztus 5-én született Budapesten. A vízilabdát 1965-ben kezdte el, állítólag kezdetben kapus poszton, de testi adottságai révén hamar kiderült, inkább a mezőnyben van az ő helye. A ’60-as évek végén a Vasasba igazol, akikkel aztán klubszinten is halmozta a sikereket, ahogy a válogatottban is.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Montreal

Montreal, 1976. július 16. Gyarmati Dezsõ szövetségi kapitány, dr. Szívós István, Csapó Gábor és Faragó Tamás (b-j) vízilabdázók állnak a medence szélén az edzésen az olimpiai úszócsarnokban a XXI. nyári olimpián. A magyar csapat aranyérmet nyert.

MTI, Petrovits László

A nemzeti csapatba 1970-ben került be és egészen 1985-ig tagja is maradt. Azt az időszakot méltán emlegetik aranykorszakként, hiszen amit meg lehetett nyerni, azt mind megnyerték, valamint ebben a kompániában is olyan zsenik tempózgattak, mint Csapó Gábor, Szivós István, Molnár Endre és ünnepeltünk, Faragó Tamás. Tonó – ahogy gyakorlatilag egy ország hívja –, igazi jelenség volt már akkor is hosszú hajával, és saját bevallása szerint is nárcisztikus személyiségével. Ám ez nem jelentette azt, hogy lazsált volna, hiszen a nagy eredményekhez szükséges munkát is elvégezte. A montreali olimpián 22 gólt lőtt, amely csaknem fele a válogatott egész tornán szerzett találatainak. Ám ennél is emlékezetesebb az olaszoknak lőtt négy bombája, melyről így emlékeztek meg az Aranykor című kötetben: „Gyarmati a szünetben a csapatnak odavetett néhány rutinmondatot követően félrevonta Faragót. Nézd Tonó, ezeket úgysem tudjuk lebeszélni a zónáról, viszont valahogy mégiscsak gólt kellene szerezni. Azt kérném tőled, hogyha megkapod a labdát, lőj. Mindegy, hol állsz. Csak lőj! Tamás visszakérdezett: És mi van, ha elszúrom? Dezső jobb híján vállat vont: Akkor engem felnégyelnek, te meg szépen elvégzed az egyetemet, és tovább építed az életedet."

Sport - Vízilabda - Felkészülés a VB-re

Budapest, 1978. augusztus 14. Gyarmati Dezsõ (b) szövetségi kapitány és Faragó Tamás vízilabdázó beszélget a medence szélén állva. A vízilabda-válogatott a Nyugat-Berlinben augusztus 18-28 között megrendezésre kerülõ vízilabda VB-re készül a Komjádi uszodában.

MTI, Petrovits László

Nos, bár az egyetemet később valóban elvégezte – előbb állatorvosi, majd szakedzői diplomát szerzett –, azért itt nekiállt a szövetségi kapitány kérésének megfelelően a gólgyártásnak. S lőn a csoda! Minden bement, így a magyar csapat 6-5-re győzött, mely az akkori körmérkőzéses rendszerben gyakorlatilag az aranyérmet jelentette. Faragó játékát látva pedig a kanadai közönség is magyar szurkolóvá avanzsált a hátralévő meccsekre és nemcsak transzparenseken hirdették, hogy „Go-go-go, Faragó!”, hanem a tribünön is zúgott a hangorkán.

Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó

Budapest, 1978. május 17. Faragó Tamás a magyar csapat harmadik gólját lövi a Magyarország - Jugoszlávia válogatott vizilabda mérközésen a Komjádi uszodában. A végeredmény 5 :2.

MTI, Németh Ferenc

Ahogy Gyarmati Dezső mondta róla, Tonó megtestesítette a vízilabdát, egyszemélyben volt az egyetemes vízipóló. 1982-ben a Swimming and Water Polo magazin megválasztotta minden idők legjobb játékosának, 2020-ban pedig a hazai szavazáson is ő találtatott a pólósok pólósának.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Montreal

Budapest, 1976. június 8. A montreali olimpiára készülõ magyar vízilabda-válogatott tagjai csoportképhez állnak össze. Álló sor: Gyarmati Dezsõ szövetségi kapitány (b1), Faragó Tamás (b2), Sudár Attila (b3) Molnár Endre (b4), ifj. Szívós István (b5), Csapó Gábor (b7), Kárpáti György segédedzõ (j1). Guggol: Horkai György (b2), Kenéz György (b3), Cservenyák Tibor (b4), Sárosi László (b5), Konrád Ferenc (b6), Gerendás György (b7).

MTI, Petrovits László

Aktív pályafutását befejezve se távolodott el szeretett közegétől, hiszen edzőként legalább annyit tett a sportágért, mint játékosként. Hogy csak egyet emeljünk ki, női válogatottunkkal 2001-ben Eb-t, 2005-ben világbajnoki címet nyert. Ám még itt se hazudtolta meg magát, hiszen emberemlékezet óta nem látott még a világ olyat, hogy egy világverseny megnyerése után az aktuális kapitány ne fürödjön a medencében – és a boldogságban – játékosaival. Nos, Tonó valószínűleg mindkét győzelem után gyorsabban sprintelt a kispadtól el, mint Usain Bolt, amikor világcsúcsot futott 100 méteren. Ám a közhiedelemmel ellentétben, nem azért, mert eleget volt már vízben, hanem ahogy ő fogalmazott: „Mert úgy véltem, az edzőnek nem szabad elvennie a rivaldafényt a siker főszereplőitől, a sportolóktól. A közönség nem egy hosszúhajú öreg edzőt szeretne a vízben látni, hanem a győzteseket. Én egyébként is azt vallom, az edzőt akkor kellene vízbe dobni, ha a csapata kudarcot vall. Sokkal észszerűbbnek tűnik ez a megoldás.”

Kanada - Vizes sportok vb

Montreal, 2005. július 29. Faragó Tamás vezetoedzo fut a medence szélén, miután a magyar válogatott 10:7 arányban legyozte az Egyesült Államokat a montreali úszó-, muugró-, muúszó-, hosszútávúszó- és vízilabda-világbajnokság noi vízilabda-bajnokságának döntojében 2005. július 29-én. A magyar válogatott hosszabbításban .

MTI, Bernd Thissen

Faragó Tamás ma is aktív részese a honi vízilabdázásnak, szüntelenül jár az agya a sportág megreformálásán és XXI. századba való átmentésén, 2020-ban pedig érdemei elismeréseként beválasztották a Nemzet Sportolói közé is. Hetvenedik születésnapja alkalmából nem is kívánhatnánk mást, mint legalább még ennyi, sikeres évet!

Nemzet Sportolója - Faragó Tamás

Budapest, 2020. augusztus 19. A júliusban a Nemzet Sportolójává választott Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó a Császár-Komjádi uszodában 2020. augusztus 19-én.

MTI, Kovács Tamás

Az Isten éltesse Faragó Tamást!

Sport - Vízilabda - Az EB-re készül a válogatott

Budapest, 1977. augusztus 5. Faragó Tamás válogatott vízilabdázó, az augusztus 14. és 21. között a svédországi Jönköpingben megrendezésre kerülõ vízilabda Európa-bajnokságon résztvevõ magyar csapat tagja.

MTI, Kovács Gyula