Gulyás Péter: Hát nem mi vagyunk a szerencse fiai…

Gulyás Péter: Hát nem mi vagyunk a szerencse fiai…

2013. 03. 27.
Megosztás

„Visszakapta” a magyar bajnok a BL címvédő THW Kiel csapatát. Egy nappal a kézilabda Bajnokok Ligájának keddi sorsolása előtt, amely a legjobb nyolc között négy párt alakított ki, Gulyás Péter, a magyar színeket eddig derekasan képviselő MKB Veszprém jobbszélsője amolyan házi próbasorsolással igyekezett megnyugtatni magát…



„Elsőre az Atletico Madridot húztam ki, aztán másodikra és harmadikra is a spanyolokat, akiket a csoportmérkőzéseinken kétszer is sikerült legyűrnünk. Ez már nem lehet a véletlen műve, gondoltam magamban, és tényleg abban reménykedtem, hogy a bécsi sorsoláson is ez a legyőzhető csapat jut nekünk” – avatta a titkába Gulyás Péter a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársát, miután kiderült, hogy a négy lehetséges ellenfél közül éppen az egész mezőnyből kiemelkedő THW Kiel együttesével kell kétszer megmérkőznie az MKB Veszprémnek a kölni négyes döntő felé vezető úton.

„Már megint elpártolt tőlünk a szerencse, úgy, ahogy az elmúlt években mindig. Tegnap az edzés után bárkit is kérdeztem a csapattársaim közül, mindenki arról beszélt, hogy milyen jó lenne kifogni a macedón bajnok Metalurgot, mert velük biztos, hogy meg tudnánk birkózni. Nem így történt: a leggyengébbnek vélt csapat helyett a legerősebbet fogtuk ki. A THW Kiel 2007-ben, 2010-ben és tavaly is elvitte a Bajnokok Ligájában a győztest illető serleget és azzal járó tekintélyes nagyságú pénzdíjat, amikor pedig nem tudtak győzni, akkor is döntősök voltak. A közismerten kemény német kézilabda iskola eminens képviselőjéről van szó, amihez persze azt is hozzá kell tenni, hogy a húszfős játékoskeretükből a többség – szám szerint 11 játékos - „idegenlégiós”, azaz más nemzet fia: svéd, szerb, cseh, francia, izlandi vagy dán. Két brutálisan erős sort tudnak váltogatni, ezt kevesen tehetik meg az európai kézilabdázás első vonalában.”

A szomorú, de nem kétségbe esett Gulyás Péter – játékostársai nevében is – úgy nyilatkozott, hogy a Kiel ettől függetlenül nem legyőzhetetlen csapat, nekik is volt már és lesz is rossz napjuk, kellő taktikai fegyelemmel és kitartással még ők is zavarba hozhatóak. Főleg akkor, amikor nem a hazai közönségük előtt játszanak.

"Éppen ez az, ami lelki erőt adhat nekünk és felpaprikázhatja az egész társaságot – folytatta a lassan már „örök veszpréminek” számító 2 méteres kézilabdázó.
– A nagy bravúr a mostani Bajnokok Ligában egyszer már nekünk is sikerült, amikor a Veszprém Arénában egy góllal megvertük a címvédőt. Ugyanez a dicsőség egy hazai meccsén a szlovén Celjének is kijutott, majd néhány napja, már a nyolcad-döntőben az orosz Csehovszkije Medvegyinek is, amikor Moszkvában két góllal jobbnak bizonyultak a németeknél.”

A THW Kiel azonban sokkal inkább arról híres, hogy a saját – az ellenfélnek poklot jelentő – arénájában soha nem kíméli a riválisát, és olykor olyan vereséget is képes rájuk mérni, mint ahogy azt az MKB Veszprémmel tették, amikor legutóbb 11 gólos győzelemmel leckéztették meg Carlos Ortega csapatát.

„Olyan pocsékul soha nem játszottunk még, de remélem, hogy a jövőben már nem is lesz részünk ilyen fiaskóban. A meccs utolsó perceiben szétestünk, amikor szembesülnünk kellett azzal, hogy nem csak simán kikapunk, hanem nagyon. Akkor már nem tudtunk a játékra összpontosítani, és gyermekded hibákat követtünk el. Tanultunk abból a leckéből. Most az az egyetlen és viszonylag jó hír, hogy az első meccsünkre Németországban kerül sor, ahol legfőképpen arra kell vigyáznunk, hogy a továbbjutás sorsa ott még semmiképpen se dőlhessen el. Egy kisebb arányú vereség, vagy egy csodával felérő döntetlen, szárnyakat adhat a csapatomnak és akkor már a Kiel játékosainak kell majd Veszprémben kapaszkodniuk. Nem mi vagyunk ennek a párharcnak a favoritjai, de ha ezt ismételgetnénk magunkban, nem mondhatnánk magunkat profi sportolónak, hanem anyámasszony katonáknak. Kemények leszünk, mint az acél, apait, anyait bele fogunk adni.” – fogadkozott Gulyás Péter, hozzátéve, hogy talán neki kellett volna az ellenfelet kihúznia Bécsben, akkor biztos, hogy most a Madrid ellen kellene felkészülniük…”

A legrosszabb sorsolás, amit kaphattunk - Ortega

Antonio Carlos Ortega, az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatának spanyol vezetőedzője a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének sorsolása után elmondta, a legrosszabb forgatókönyv valósult meg a THW Kiellel.

Antonio Carlos Ortega:
A legrosszabb sorsolás, amit kaphattunk. Amit pozitívumnak tekinthetünk, hogy a visszavágót itthon vívhatjuk, valamint hogy van időnk készülni, és most a válogatottak is jelentős részben itt maradnak velünk. A februári németországi meccsen borzalmasan játszottunk, ők pedig kiváló teljesítményt nyújtottak. Biztos vagyok benne, hogy tudunk mi annál sokkal jobban is kézilabdázni. Az a meccs már a múlt, nekünk előre kell tekintenünk.

Daniel Narcisse: Sajnos újabb két mérkőzést kell játszanunk a Veszprémmel. A csoportkörben nagy meccseket vívtunk egymással, most a nyolc között újabb kiváló összecsapásokat láthatnak majd a szurkolók. Ha el akarunk jutni Kölnbe, bárki is kerül az utunkba, le kell győznünk, ez már nem kívánságműsor.

Marko Vujin, aki nyáron éppen a Veszprémből érkezett Kielbe: Ott szeretnék lenni a csapattal a Final Fourban, ehhez pedig túl kell lépnünk a Veszprémen. Most nem játszhatunk úgy az idegenbeli meccsen, mint tettük azt a csoportkörben.

Iváncsik Tamás: – Más lesz, mint a csoportmeccseken. Olyan rosszul nem szerepelhetünk ismét, mint az első meccsen Kielben. Ott jó meccset kell játszanunk ahhoz, hogy itthon ki tudjuk harcolni a továbbjutást a közönségünk segítségével.

Sabine Holdorf-Schust, a kieliek klubmenedzsere így nyilatkozott az EHF Tv-nek: „Nagy meccseket játszottunk a Veszprémmel a csoportkörben, és nem könnyű a sorsolás. Szeretem Veszprémet, a várost és szeretem az ottani csapatot is, viszont a negyeddöntőben egyáltalán nem számít könnyű ellenfélnek. Számunkra hátrány, hogy a veszprémi meccs lesz a visszavágó, de mindkét összecsapáson a tudásunk legjavát kell adnunk.”

(Forrás: MTI, Gulyás Péter a Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter, a további veszprémi nyilatkozatok mkbveszprem.eu)