Gyulay Zsolt: „127 éves történelmünk önmagáért beszél"

Gyulay Zsolt: „127 éves történelmünk önmagáért beszél"

2022. 12. 13.
Megosztás


Dr. Tahon Róbert vezetésével ülést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság Hagyományőrző Bizottsága. A testület áttekintette a MOB elmúlt esztendőben végzett hagyományőrző tevékenységét, és kijelölte a jövő évi feladatokat. A bizottság munkáját Gyulay Zsolt MOB-elnök és Fábián László főtitkár is méltatta.

Gyulay Zsolt az ülésen arról beszélt, a MOB egyik kiemelt feladata a hagyományőrzés, az olimpiai értékek megőrzése, ápolása, ami szép és nemes feladat, ezért is nagy jelenőségű a hagyományőrző bizottság munkája; fontos tudatni országszerte és a világgal: mekkora hőseink, bajnokaink vannak. „127 éves történelmünk önmagáért beszél" - jelentette ki az olimpiai bajnok kajakos sportvezető. Hozzátette: mivel az 1994-ben felavatott Olimpiai bajnokok emlékfala „sajnos betelt", ideje lesz még méltóbb emléket állítani az elhunyt bajnokoknak, az olimpiai család tagjainak.

Az öttusában szintén olimpiai bajnok Fábián László az operatív munkában ajánlotta fel a MOB-iroda segítségét, és bemutatta a koordinátori szerepet betöltő Vasvári Ferencet. A főtitkár - aki egyben a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubját is vezeti - felhívta a figyelmet, hogy érdemes a hagyományőrzés területén együtt gondolkodni a Magyar Olimpiai Akadémiával, a MOB Mező Ferenc Sportbizottságával és a bajnokok klubjával is; a közös tevékenység a rendezvények alkalmával még hatékonyabb eredményt tudna mutatni. „Nekünk, magyaroknak fantasztikus olimpiai eredményességünk van, ezeket ápolni kell, nem szabad elfelejteni - ebben lehet nagy jelentősége a bizottságnak, a MOA, a sportbizottság és a bajnokok klubja összefogásának."

Dr. Wladár Sándor olimpiai bajnok úszó, a MOB novemberi közgyűlésén megválasztott alelnöke az elnökség képviseletében vett részt a megbeszélésen.

Az ülés első napirendi pontjaként a jelenlévők elfogadták az ügyrend módosítását, amire azért volt szükség, mert a MOB korábbi alapszabálya szerint bizottsági elnöknek MOB-tagnak kellett lenni, az új dokumentum azonban már nem tesz erre vonatkozó kötelezettséget.

A következő témát a 2022-es esztendő hagyományőrző tevékenységének értékelése jelentette. Dr. Tahon Róbert - aki az UTE jogi igazgatója, egyben a hazai karateszövetség főtitkára - a többoldalas beszámolóból példákat ragadott ki Göröcs János olimpiai bronzérmes labdarúgó sírkőavatásától, Kellner Gyula szintén harmadik helyezett atléta szolnoki sírjánál történt megemlékezésen, vagy a kertvárosi, XVI. kerületi olimpikonok parkjának felavatásán keresztül a müncheni jubileumi emléktúráig bezáróan. „Igen szerteágazó a munkánk" - mondta. A bizottságvezető kiemelte, hogy az emlékőrzésben az önkormányzatoknak és az olimpiai baráti köröknek is fontos szerepük lehet; előbbiek sokszor anyagi támogatással is hozzájárulnak a hősök emléke megőrzéséhez. A MOB hagyományőrző tevékenysége az alábbi gyűjtőlinken követhető.

A harmadik napirendi pont alkalmával a résztvevők a 2023-as esztendő lehetőségeit, céljait, feladatait tekintették át. Megemlékezést terveznek dr. Csanádi Árpád sportdiplomatáról, korábbi NOB-tagról, MOB-főtitkárról, aki jövőre lenne 100 esztendős, és 40 éve hunyt el. Aktivitást terveznek a 2024-es párizsi olimpia felvezetéseként; ennek méltó terepe lehet az olimpiatörténeti vetélkedő, ahol a korábbi párizsi játékokra kerülne a fókusz. Győr Béla MOA-főtitkár emlékeztetett, hogy 2023-ban lesz negyed évszázados a nemzetközi olimpiai és sporttémájú gyűjtőtalálkozó, Veres Vince pedig a május 6-ai, szintén 25. jubileumát ünneplő Magyar Sport Napja megünneplésére hívta fel a figyelmet. Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó az idén elhunyt korábbi MOA-főtitkár dr. Jakabházyné Mező Mária méltó emlékezetére ösztönzött.

Az egyebek közt elhangzott, hogy a Magyar Olimpiai Akadémia aktívan részt vett az olimpiai nevelés című tananyag hazai népszerűsítésében; cél lehet annak a kerettantervbe való bekerülése.

A hagyományőrző bizottság a következő ülését február első felére, a téli EYOF utánra tervezi, a munkát azonban már természetesen kisebb csapatokban megkezdi.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)