Gyulay Zsolt is köszöntötte a 102 éves Keleti Ágnest

Gyulay Zsolt is köszöntötte a 102 éves Keleti Ágnest

2023. 01. 09.
Megosztás

Az olimpiai család is köszöntötte a 102. életévét betöltő ötszörös olimpiai bajnok tornászt, Keleti Ágnest.

A MOB elnöke, Gyulay Zsolt az olimpiai család nevében köszöntötte föl a világ legidősebb élő olimpiai bajnokát, Keleti Ágnest.

A jeles esemény alkalmából jókívánságait fejezte ki dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, valamint Gyurta Dániel, a NOB Sportolói Bizottságának magyar tagja is. A Magyar Torna Szövetség képviseletében Altorjai Sándor főtitkár, illetve Berki Krisztián olimpiai bajnok tornászunk gratulált személyesen a jeles ünnep alkalmából.

Ünnepeltünk Klein Ágnes néven látta meg a napvilágot 1921. január 9-én, Budapesten. A sport szeretetére és fontosságára édesapja nevelte, aki maga is aktív életet élt, túrázott, evezett a Dunán, mely kikapcsolódásokba már kiskorától kezdve Ági néni is bekapcsolódott. Ha a sors másként akarja, talán ma, mint neves csellistát ismernénk őt, hiszen 18 éves koráig zenélt, még a Zeneakadémián is fellépett. Ám végül győzött a torna, a többi pedig – ahogy mondani szokták – történelem…

Talán soha nem ment keresztül a világ annyi változáson, mint az elmúlt 102 évben. Ági néni élettörténete példaértékű lehet mindannyiunk számára, hiszen nem véletlenül lesz valaki ötszörös olimpiai bajnok, vagy teremti meg szinte a semmiből egy másik ország tornasportját. Ági néni élete sokszor nem volt tündérmese, de még a legsötétebb, legkilátástalanabb helyzetekben sem hagyta el az a kivételes életszeretete, mely a mai napig jellemzi.

Isten éltesse sokáig – vagy ahogy jiddisül mondják: „bis hundertzwanzig” –, Ági néni!

(MOB; képek: MOB/Szalmás Péter)