„Gyurika – Medencék, gólok, pofonok” – megnyílt a Kárpáti György kiállítás

„Gyurika – Medencék, gólok, pofonok” – megnyílt a Kárpáti György kiállítás

2020. 10. 22.
Megosztás

Szerdán megnyitotta kapuit a Fradi Múzeumban a „Gyurika – Medencék, gólok, pofonok” című kiállítás, mely dr. Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok pólósunk nem mindennapi pályafutásának állít emléket.

Idén júniusban, nem sokkal 85. születésnapja előtt hunyt el bajnokunk, a Nemzet Sportolója, Dr. Kárpáti György. Eredetileg a kerek évfordulót kívánta köszönteni a tárlat, ahogy a múzeumvezetője, Tobak Csaba elmondta: „A vírusjárvány megnehezítette a munkánkat, és sajnos a megnyitót már nem élhette meg az ünnepelt". Köszönetet mondott továbbá a család jelenlévő tagjainak, akik nem kis mértékben segítették a kiállítás létrejöttét. Madaras Norbert, aki maga is kétszeres olimpiai, valamint szintén kétszeres világbajnok vízilabdázó, az FTC vízilabda-szakosztályának elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar póló oly jellemző fifikának és csibészségnek a Gyarmati Dezső-Kárpáti György fémjelezte generáció volt a letéteményese. "A magyar sportban szűk klub, a háromszoros olimpiai bajnokok társaságának tagja Kárpáti György. Igazán naggyá mégsem ez, hanem a személyisége tette"– fűzte hozzá.

A kiállítás a „kis nagy ember” kivételes pályafutásának állít emléket. Mindmáig ő a legfiatalabb sportoló, akinek vízilabdában aranyat akasztottak a nyakába, hiszen mindössze alig múlt 17 éves mikor Helsinkiben, 1952-ben felállhatott a dobogó legfelső fokára. A ’70-es években Gyarmati Dezső segítőjeként szintén tevékeny részese volt, a magyar póló akkori aranykorának. Ám azt sem szabad elfelejteni, hogy a klubhűségnek is mintaszobra lehetett volna, hiszen egész pályafutását a zöld-fehérek színeiben töltötte. A Fradi-szívet genetikailag hozta magával, édesapja a klub technikai vezetője volt, aki fiát a kor labdarúgásának emblematikus alakjáról, Sárosi Györgyről nevezete el.

Az időszaki kiállítás a tervek szerint május 31-ig lesz látható a Groupama Aréna Fradi Múzeumában, ahol többek között olyan tárgyak is megtekinthetőek, mint a ’64-es tokiói játékok labdája, pályafutásának érmei, vagy az általa jegyzett könyvek. Aki teheti, látogassa meg.

(MTI, MOB; Képek Fradi.hu)