Krausz G

Ha ott lehetek Tokióban, az a sportágamnak is sokat jelentene

2021. 03. 15.
Megosztás

Magyar férfi tollaslabdázó még soha nem szerepelt nyári olimpiai játékokon – ezen szeretne változtatni a pécsi Krausz Gergely, aki jelenleg kvótás helyen áll a májusban záruló olimpiai kvalifikációs ranglistán.

Magyar férfi tollaslabdázó még soha nem szerepelt nyári olimpiai játékokon – ezen szeretne változtatni a pécsi Krausz Gergely, aki jelenleg kvótás helyen áll a májusban záruló olimpiai kvalifikációs ranglistán.

Miként ismerkedtél meg a tollaslabdázással?

Mórra jártam iskolába. A testnevelő tanárom ekkoriban kezdett el a tollaslabdával foglalkozni. Én másodikos, vagy harmadikos lehettem, amikor egy atlétikaversenyen kiszemelt magának, és lehívott tollasozni. Mivel más lehetőségem nem nagyon volt, 9 évesen elkezdtem edzésekre járni. Kezdő szinten űztem ezt a játékot, de jöttek az eredmények. 16 évesen Debrecenben végeztem a középiskolai tanulmányaimat, s ott beleízleltem abba, amit már versenysportnak lehetett nevezni. Egyetemi éveimben kerültem Pécsre, azóta is ott versenyzek.

Lassan folytatódnak a versenyeket, hogy készülsz a megmérettetésekre?

Napi kétszer edzek, 2-3 órát, közben pedig dolgozom. Villamosmérnökként végeztem, és egy épületvillamossági cégnél helyezkedtem el, épületautomatizálással foglalkozom. Lakóházakkal kezdtem, apró épületeket, okosotthonokat programoztam. Ezeknek készítettem el az automatizálását. Úgy kell elképzelni, hogy minden mindennel kapcsolatba kerül. Az egyes érzékelők, a világításvezérlés, az árnyékolásvezérlés, a légtechnika, a gépészet, mind együtt működik. Főként az energiahatékonyságra és a komfortra van kihegyezve a hangsúly.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Krausz Gergely (@gergelykrausz) által megosztott bejegyzés

Beszéljünk egy kicsit az olimpiai kvalifikációról.

A tokiói kvalifikációs pontszerző tornákat 2020. április 28-tól szüneteltették. Az addig lezárult versenyeken begyűjtött pontok alapján a kvalifikációs ranglista 37. helyén állok, ami pillanatnyilag olimpiai kvótát ér. A tervezett további 10 kvalifikációs viadalból már többet is töröltek. Én úgy készülök, hogy van még egy lengyel és egy francia nemzetközi versenyem, továbbá az Európa-bajnokság. Ezeken szeretnék elindulni, és további pontokat gyűjteni, s jó lenne olyan helyezéseket elérni, hogy a vetélytársaim nálam gyengébben szerepeljenek.

Ha a ranglistát nézem, az élmezőnyben hemzsegnek az ázsiai országok. Európából csupán a dánok emelkednek ki. Mitől alakult így a tollaslabda-kultúra?

Igen, Japán, Kína, Tajvan, Indonézia, India, Hong Kong és Thaiföld versenyzői szerepelnek többségében az első száz között a ranglistán. Ezekben az országokban sokan űzik ezt a sportot. Kiskoruk óta professzionális szinten edzenek. Sokkal profibb a tudás, a felkészülés, a körülmények, a támogatás, a jövőkép a sportolók számára. Velük Európából a dánok veszik fel a versenyt, ők tudnak hasonló feltételeket biztosítani a sportolóiknak. Nekem az elmúlt négy évben skót edzőm volt. Egy igen nagytudású szakember, akinek a segítségével tudtam elérni, hogy jelenleg versenyben vagyok az olimpiai indulásra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Krausz Gergely (@gergelykrausz) által megosztott bejegyzés

Úgy hallottam, a mérkőzések kezdete előtt mindig egy megszokott rituáléval készülsz.

Miután bemelegítettem, mindig úgy megyek fel a pályára, hogy ugyanabban a három sarokban mozgok. Ez már szinte egy ösztönös mozdulatsor, sokszor észre sem veszem. A találkozó kezdéséig pedig olyan zenét hallgatok, ami felpörget.

Mivel töltöd a szabadidődet?

Jelen pillanatban szinte csak a tollaslabdával foglalkozom, de szeretek focit nézni, Arsenal-szurkoló vagyok. Ha lehet, akkor megnézem az ő meccseiket. Közel másfél éve elkezdtem zongorázni egy szintetizátoron. Illetve készítek jelenleg egy elég komoly épületautomatizálási makettet, amit hobbi szinten csinálok, de később szeretném majd ezt kamatoztatni.

Ha befejezed a versenyzői pályafutásodat, merre folytatod?

Az automatizálás felé szeretnék több figyelmet szentelni. Hiába vagyok itthon már 8 éve a legjobb, a tollasból nincs sok megtakarításom, a többi sportághoz képest, úgy érzem, a tollaslabda alul van értékelve. Ahhoz, hogy valaki ott legyen a toppon, nagyon sok munkát kell beleölnie, hogy nemzetközi szinten is jó legyen. Az álmom, hogy kijussak az olimpiára. Már most is hihetetlenül elégedett vagyok, rengeteget kaptam ettől a sportágtól. Ha ott lehetek a tokiói olimpián, mindent megteszek, hogy minél jobban szerepeljek, az én sikerem a sportágamnak is sokat jelentene, de a jövőt nem itt, hanem a munkában látom.

Gergő Sárosi Laura oldalán feltűnik a Magyarock legújabb YouTube videójában is, ahol azt teszteltük le, mi vajon ki tudnánk-e jutni tollasban az olimpiára. A végeredmény kiderül a videóból!

(Nyitókép: Magyarock/Nagy Weiner Attila)