Ha Universiadé, akkor fair play

Ha Universiadé, akkor fair play

2019. 07. 11.
Megosztás


Különlegesnek lenni - hirdeti a napokban zajló nápolyi Universiadé szlogenje. Mi tagadás, a 30. Universiadé valóban sok szempontból különleges. Az egyik, korábbiaktól teljesen eltérő megoldás, hogy a versenyzők nem egy úgynevezett faluban, hanem egy óriási tengerjáró hajón laknak. Természetesen a hajó nem közlekedik, hanem a játékok ideje alatt
a kikötőben áll és fogadja azokat a versenyzőket, akiknek Nápolyban rendezik a versenyeit. Ebből következően, szintén az átlagostól eltérő módon, bizonyos sportágak viadalait nem Nápolyban, hanem attól 50-60 kilométerre levő kisebb településeken tartanak meg. Utóbbira azért volt már példa korábban is: a 2013-as téli Universiadét is hasonló módon rendezték pont Olaszországban, Trentóban.

Ha a különlegességek sorát folytatjuk, akkor a korábbiaktól eltérő idén a fair play megjelenése is. A Nemzetközi Fair Play Bizottságnak (CIFP) ezúttal nincs fix standja, a versenyzőkkel, szakvezetőkkel a falu – azaz a hajóállomás – fogadóépületében találkoznak. Az új, vagy az edzésről, versenyről érkezők közvetlenül a bejáratban találkoznak a fair play-jel. Ez a hely az egyik lehető legjobb a becsületes sport promótálása szempontjából, nem véletlen, hogy a több száz fair play-es jelvény hamar elfogyott, hiszen naponta több ezren jönnek-mennek itt. A fair play-ről a világ minden tájáról érkezett versenyzők nyilatkoztak, a kisfilmet hamarosan bemutatja a CIFP.

„Előre kicsit tartottam a nápolyi rendezéstől, de így a versenyek felénél azt kell mondanom, hogy egészen jól megoldották az olaszok. Összességében sikeres az Universiadé-rendezés, amihez nagyban hozzájárul a helyiek segítőkészsége. Örülök, hogy kollégáimmal olyan helyen tudunk megjelenni, ahol nagyon sok fiatal sportoló fordul meg, de nemcsak velük, hanem a nemzetközi sportélet vezetőivel is naponta tudunk találkozni. Külön tárgyaltam többek között Oleg Matytsinnel, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség, a FISU, elnökével, akivel megerősítettünk szándékunkat a közös folytatásról. Nekem személy szerint különösen nagy öröm itt lenni, hiszen éppen hatvan évvel ezelőtt nyertem az első Universiadémat, szintén Olaszországban, Torinóban. A FISU olyannyira odafigyelt erre, hogy a vívóversenyeken felkértek díjátadónak, ami nagyon jól esett nekem. Szép gesztus volt!” – számolt be a helyszínről dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a Nemzet Sportolója.

A következő nyári Universiadéra a kínai nagyvárosban, Chengduban kerül sor 2021-ben, míg a télire ugyanannak az évnek az elején Svájcban, Luzernben.

Nápolyban a Nemzetközi Fair Play Bizottságot dr. Kamuti Jenő elnök, Kőszegi Dániel, a szervezet munkatársa, a MOB Sportmarketing Bizottságának tagja, valamint Deregán Gábor, a MOB Fair Play Bizottságának főtitkára képviselte.

A Nemzetközi Fair Play Bizottság idei nyara igen sűrű, hiszen az Universiadé után a hétfőn kezdődő budapesti vívó-világbajnokságon is jelen lesznek, csakúgy, mint az Európai Maccabi Játékokon, majd a kajak-kenu és az öttusa vb-n is.

(Magyar Fair Play Bizottság/DG, fotó: MFPB)