Hajós-nap a gödöllői olimpiai iskolában

Hajós-nap a gödöllői olimpiai iskolában

2018. 02. 02.
Megosztás


A Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskolában 2018. február 1-jén emlékeztek a névadó születésének 140. évfordulójára. Az eseményen részt vett Lehmann László, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára is.

A program kezdeteként az iskola 5. b osztályának diákjai felelevenítették Hajós Alfréd 1896-os olimpiai győzelmét, illetve megjelenítették az ókori olimpiákat.

Majd Hajós Alfréd emlékművének megkoszorúzásával folytatódott a megemlékezés. Ezt követően a vendégségbe érkezett iskolák csapatai számára megkezdődött a szellemi vetélkedő, melynek témája az 1964-es tokiói olimpia volt. A versenyző gyerekek előzetes feladatként PowerPoint bemutatót készítettek egy-egy 1964-es olimpiai bajnokról, filmösszeállítást nézhettek meg az akkori eseményekről, amelyhez természetesen kérdések kapcsolódtak. A szellemi vetélkedőt a zuglói Hajós iskola nyerte, második lett a gödöllői Petőfi iskola, míg a harmadik helyet a pesterzsébeti Hajós szerezte meg. A negyedik helyen a gödöllői Erkel iskola végzett, míg az ötödik a gödöllői Hajós, a hatodik pedig a gödöllői Damjanich iskola lett.

A szellemi vetélkedővel egy időben a vendéglátó iskola diákjai sportversenyeken mérhették össze erejüket, ügyességüket, gyorsaságukat, illetve ők is megismerhették az 1964-es olimpia legfontosabb eseményeit.

A Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskolában nem csak ezen a napon emlékeztek a névadóra. Mivel Hajós Alfréd kiemelkedő építész is volt, ezért az iskola diákjai számára pályázatot hirdettek: tervezzék meg, milyennek képzelnének egy új, modern iskolát. Nagyon szép, ötletes rajzok, makettek készültek, amelyeket az iskola zsibongójában állított ki.

A nap programjában tehát együtt jelenhetett meg a sportoló és az építész Hajós Alfréd.

(MOA)