Halasz bence ezust

Halász Bence ezüstérmet kapott születésnapjára

2024. 08. 04.
Megosztás

Halász Bence remek versenyzéssel, 79.97-es dobással ezüstérmes lett a párizsi olimpián kalapácsvetésben. A Szombathelyi Dobó SE dobóatlétája épp vasárnap ünnepli 27. születésnapját, nem is akármilyen ajándékkal.

A Stade de France stadionban este fél kilenckor kezdődött a versenyszám döntője, itt rendezik majd a játékok záróünnepségét is.

A kétszeres világbajnoki bronz-, Eb-ezüstérmes versenyző a pénteki selejtező során 76.90-et dobott. A fináléban

77.58-as dobással kezdett, ezzel az ötödik helyen állt, következőre 78.84 méterrel feljött a negyedik helyre, majd 79.97-re javított, ami már a második helyre pozicionálta. Ekkor a kanadai Ethan Katzberg 84.12-vel vezetett, harmadik helyen az ukrán Kokhan Mykhaylo állt 79.39-cel. Innentől Bence tartotta második helyét, a sorrend az ötödik sorozatban sem változott, Halász ekkor 77,66-ot ért el, így ezüstéremmel zárt Párizsban, a számot Katzberg nyerte, eredménye maradt 84,12.

Németh Zsolt és Németh László tanítványa előzőleg, a tokiói olimpián 14. helyen zárt. Halász Bence a magyar kalapácsvetés tizedik olimpiai érmét szerezte Párizsban, egyben a Magyar Olimpiai Csapat nyolcadik medálját.

Halász Bence 1997. augusztus 4-én született. Ajándékként kapott, vagy inkább dobott egy olimpiai ezüstérmet. Isten éltessen, Bence!

20240802 MA atletika 054
MOB-Média/Molnár Ádám

Kalapácsvetésben Londonban, az 1948-as ötkarikás játékokon Németh Imre bizonyult a legjobbnak. A következő, 1952-ben rendezett olimpián Csermák József világcsúccsal diadalmaskodott, ő dobott a világon elsőként 60 méter felett (60,34 m). Mindmáig Csermák a szám legfiatalabb olimpiai aranyérmese, Helsinkiben 20 évesen és 161 naposan aratta sikerét. A finn fővárosban Németh a harmadik helyet érdemelte ki. Melbourne-ben, 1956-ban Csermák ötödikként zárt. Az 1960-as játékoktól kezdődően Zsivótzky Gyula gondoskodott az éremről. Rómában és négy évvel később, Tokióban második lett, majd 1968-ban, Mexikóvárosban már nem talált legyőzőre. Ekkor a dobogó harmadik fokára is magyar atléta, Lovász Lázár állhatott fel, az ötödik helyen pedig Eckschmiedt Sándor végzett. A következő medálra viszont 28 évet kellett várni - közben Gécsek Tibor 1988-ban, Szöulban a hatodik, 1992-ben, Barcelonában pedig negyedik lett. A szentgotthárdi atléta volt az első magyar kalapácsvető, aki 80 méter fölé került.
Az 1996-os atlantai olimpián Kiss Balázs 81,24 méterrel végzett az első helyen. A sorozat 2004-ben és 2008-ban is folytatódhatott volna, ám Athénban az emlékezetes doppingbotrány során Annus Adriánt megfosztották az aranyéremtől. Athénban és Pekingben Pars Krisztián negyedikként zárt, 2008-ban ugyanakkor átmenetileg ezüstérmesnek tekinthette magát, mivel a második és harmadik fehérorosz versenyzőt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppingolás miatt kizárta és eltiltotta. Egy év múlva a nemzetközi Sportdöntőbíróság ezt a döntést megsemmisítette. A 2012-es londoni játékokok Pars Krisztián szerezte meg az aranyérmet 80,59 méterrel, Halász Bence pedig Párizsban lett ezüstérmes 79.97-tel.

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.