Hangolás Párizsban, hajrá Balatonfűzfőn – Turi titkolózik…

Hangolás Párizsban, hajrá Balatonfűzfőn – Turi titkolózik…

2012. 07. 05.
Megosztás

A debreceni Európa-bajnoki diadalsorozata után Cseh László azonnal jelezte, hogy néhány héttel az olimpia előtt egy nemzetközi versenyen még szeretné kipróbálni magát, illetve olyan helyzetbe kerülni, amit egy versenyszerű edzésen sem lehet kialakítani.

Több kínálkozó lehetőség közül a választása az e hétvégi párizsi eseményre esett, ahol két sikerszámában, a 200 és a 400 méteres vegyes úszásban áll rajthoz, vagy ahogy a mestere mondja, tájékozódni és jól felhangolódni Londonra.

„Jól jön Lacinak a pénteki és szombati szereplés, az edzések monoton sorozatából kilépve felfrissülést jelenthet, amellett jelzéssel is szolgálhat formájának az alakulásáról is – mondta Turi György, a pekingi háromszoros ezüstérmes mestere a T-Mobile Sporthír Szolgálat munkatársának. – Nem tudjuk, hogy kik lesznek az ellenfelei, így csak reméljük, hogy akad köztük olyan, aki vagy a 200-on, vagy pedig a 400-on komoly ellenállást tud tanúsítani. A hangsúly nem a győzelmem, hanem a jó úszáson van, no és a versenyszituáció átélésén.”
A Kőbánya SC vezetőedzője szerint majdnem teljesen az történt az elmúlt napokban az amerikai úszók válogatóján, mint amire a szakma számított.

„ Furcsa kimondani, de úgy érzem magamat, mint ha megállt volna az idő és minden maradt volna úgy, ahogy 2008-ban a pekingi nyári játékok évében volt – folytatta a szakember. – Phelps és Lochte egymást szorongatva újra a csúcshoz közelít, és nem vitás, hogy ők ketten gondoskodnak majd az amerikai olimpiai sikerek zöméről. Nem sokon múlott, hogy Phelps és Cseh Laci versenyprogramja azonos legyen, amely csak azért nem hasonmása az amerikaiénak, mert Michael a váltókra tartalékolva nem él a kiérdemelt indulás lehetőségével a 200 gyorson, míg az én tanítványom a 100 pillangót hagyja ki, noha ebben a számban a világranglista negyedik helyezettje. Phelps 14 olimpiai aranyéremmel a tarsolyában indul Londonba, Laci három pekingi ezüstje ehhez képest szerénynek tűnhet, de most egy új verseny kezdődik el, amikor nem a múlt dicsősége számít, hanem a forma, az összpontosítás és a lélekjelenlét.”

Turi György szerint London ismét nagy rekordokat hozhat, nem tudni, hogy többet, vagy kevesebbet, mint a pekingi úszóversenyek. A nagyágyúk ugyan kitettek magukért a két olimpia közötti időszakban is, de sem Phelps és Lochte, sem pedig Cseh László nem akart minden áron bámulatos rekordokat dönteni. Phelps a világbajnokságon csupán egy számban indult, ott is jól „elkalapálták”, és Cseh László sem lőtte el minden puskaporát, ráadásul Sanghajban még az asztmás eredetű problémáival is meg kellett küzdenie.

„Londonban mindenki tiszta lappal indul és én úgy gondolom, hogy Peking három nagysága Londonban sem fogja alább adni. A nagy kérdés az, hogy Laci milyen bravúrra lehet képes, melyik az a szám, ahol a legnagyobb az esélye az amerikai úszókkal szemben. Négy éve a 200 pillangón került a legkisebb hátrányba, nem tudnám megmondani, hogy idén miként lesz, de őszintén szólva nem is akarom…”

A párizsi „kiruccanás” után Cseh László visszatér a válogatottak kötelékébe, az utolsó edzőtáborozás színhelye - már csak megszokásból is - Balatonfűzfő. Onnan indulnak majd el július 24-én Londonba, ahová hét kőbányai úszó utazhat el, éppen annyi, mint négy éve. Turi – kabalából – nem kívánta megnevezni azt a tanítványát, aki Cseh Lászlóval együtt kellemes meglepetést okozhat…

(Forrás: T-Mobile Sporthír Szolgálat, Szalay Péter)