Vívó-vb - Női kard csapatverseny

Három sportágban 2 helyszínen 5 magyar világbajnoki cím

2023. 07. 31.
Megosztás

A vívók Milánóban három, a vízilabdázók és úszok Fukuokában egy-egy aranyérmet szereztek sportáguk világbajnokságán. Az atléta Halász Bence megdobta kalapácsvetésben az olimpiai szintet. Az olimpikon Pigniczki Fanni aranyérmes a Nyári Egyetemi Világjátékokon. A tízedik helyen ért célba a magyar mix-váltó a triatlon világbajnoki sorozat angliai állomásán. A Hajós Artúr, Stréli Bence strandröplabda-duó sporttörténelmi győzelmet írt Szlovéniában. Díjlovaglóink Prágában lecsúsztak az olimpiáról.

Vívó-vb - Szilágyi Áron bronzérmes
MT/Illyés Tibor

Vívás. Rég volt, hogy egy világbajnokságon három aranyérmet szereztek sportolóink. 1991-ben a budapesti vb-n állhattunk fel utoljára három versenyszámban, férfi kard- és női párbajtőr-csapatban, valamint női párbajtőr egyéniben a dobogó legmagasabb fokára. Most Torinóban az alaphangot Szilágy i Áron kard egyéni bronzérme adta meg.

Vívó-vb - Világbajnok a párbajtõröző Koch Máté
MTI/Illyés Tibor

Ezután Koch Máté férfi párbajtőrben menetelt egészen a dobogó legmagasabb fokára. A győzelem felé két csapattársát, Andrásfi Tibort a 32 között, Siklósi Gergelyt a negyeddöntőben győzte le.

Ffi kard
hunfencing.hu

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású férfi kardcsapat az olimpiai bajnok koreai gárdát győzte le a döntőben 45:42 arányban.

Noi kardcsapat
hunfencing.hu

A gyengébb nem képviselői közül Battai Sugár Katinka, Márton Anna, Pusztai Liza és Szücs Luca sem akart elmaradni a világbajnok férfi gárdától, és a franciák 45:38-as legyőzésével megvédte világbajnoki címét.

Vívó-vb - Férfi párbajtõr csapatverseny

Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid és Siklósi Gergely, a magyar férfi párbajtőrcsapat tagjai (b-j)

MTI/Illyés Tibor

A férfi párbajtőrcsapat a negyeddöntőben nem bírt az egyéni olimpiai bajnokot a soraiban tudó venezuelai gárdával, Limardóék 21-20-ra jobbnak bizonyultak. Ezután a csehek és a németek legyőzésével az ötödik helyezéssel zárt a magyar négyes.

Vívó-vb - Nõi párbajtõr

Milánó, 2023. július 25. Kun Anna és Plásztán Attila edző az észt Erika Kirpu elleni asszó után az olaszországi vívó-világbajnokság női párbajtőrversenyében a Milánói Kongresszusi Központban 2023. július 25-én.

MTI/Illyés Tibor

A vb-n indult 24 vívónk közül 20-an ott lehettek a főtáblán. A már említett párbajtőr arany- és kard bronzérem mellett Kun Anna párbajtőr egyéniben végzett a 6. helyen. Most egy kis pihenőt kapnak vívóink, hogy szeptembertől gőzerővel készüljenek a 2023/2024-es évad világkupa- és GP-versenyeire. Hogy végül kik juthatnak el a párizsi olimpiára, az a 2024. április 1-jén záródó világranglisták alapján alakul ki.

Vizes vb - Világbajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott
MTI/Koszticsák Szilárd

Vízilabda. Negyedszer koronázták világbajnokká a magyar férfiválogatottat, mely a fukuokai döntőben drámai csatában, 10-10 után büntetőkkel nyerte meg az aranyérmet a görögökkel szemben. Végig kiélezett csata zajlott a medencében, hol egyik, hol másik együttes állt jobban, de a második negyed közepétől egyszer sem volt egynél nagyobb a különbség. A találkozó végül büntetők lövésével dőlt el, amely során Vogel Soma négyet is hárított. Ezzel Magyarország a világbajnoki cím mellé megszerezte a görögökkel egyetemben az olimpiai részvétel jogát.
A világbajnoki címet megszerző csapat tagjai: Lévai Márton, Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Vigvári Vince Pál, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő János, Németh Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Vogel Soma, Pohl Zoltán és Vigvári Vendel.

Vizes vb - Vízilabda
MTI/Koszticsák Szilárd

A hölgyeknél a magyar válogatott a negyeddöntőben a spanyoloktól szenvedett 12-9 arányú vereséget. Ezután az 5-8. helyért folytatott mérközések során a görögöket verték 10-9 arányban. Az ötödik helyért folytatott csatában az olimpiai bajnok amerikaiakkal a rendes játékidőben nem bírt egymással a két válogatott 11-11-re végződött az összecsapás. Az idegek harcát a büntetőket 4-2-re nyerték az amerikaiak. Az olimpiai kvótát a két döntős, a világbajnok hollandok és az ezüstérmes spanyolok gyűjtötték be. Magyarország legközelebb a 2024. évi Európa-bajnokságon ( január 3-14-) az izraeli Netanyaban szerezhet olimpiai kvótát .

Kos Hubert
MTI/Koszticsák Szilárd

Úszás. 33 magyar sportoló versengett egy héten át az érmekért Fukuokában. Közülük Kós Hubert országos csúccsal szerezte meg 200 méter háton az aranyérmet. A 20 esztendős versenyző 1:54.14 perces magyar rekorddal csapott célba, Bernek Péter 2017-es 1:55.58-as idejét adta át a múltnak. A szám másik magyar döntőse, Kovács Benedek 1:55.85-ös egyéni csúccsal az ötödik lett. Természetesen mindketten jobb időt úsztak az olimpiai szintidőnél. Németh Nándor 100 m gyorson és Páder Nikolett 200 m gyorson iratkozott fel a korábbi olimpiai szintesek közé. Döntős volt Rasovszky Kristóf (1500 m gyors), Kós Hubert (100 m hát), Holló Balázs (400 m vegyes), Márton Richárd (200 m hát) és a 4x100m-es női gyorsváltó Ábrahám Lilla, Pádár Nikolett, Késely Ajna, Molnár Dóra összeállításban.

Gyulai Memorial
MTI/Vasvári Tamás

Atlétika. Halász Bence a harmadik magyar atléta, aki teljesítette a párizsi olimpiára a kvalifikálós szintet. A Dobó SE kalapácsvetője a 15. Németh Pál-Emléknapon, Szombathelyen 78,27 méteres dobásával győzött, ezzel megdobta a párizsi szintet is. „Ez benne volt a levegőben. Éreztem, hogy meglesz. A szombathelyi verseny előtt ezt tűztem ki magamnak célul, és összejött” – mondta Halász Bence, aki első körben, most a hazai rendezésű világbajnokságra készül.
Korábban Kozák Luca (100 méter gáton) és Molnár Attila (400 méteren) teljesítette a szintet.

Pigniczki fanni
tornasajto

Ritmikus gimnasztika. Sporttörténelmi aranyérmet szerzett Pigniczki Fanni, aki megnyerte az egyéni összetettet a kínai Csengtuban zajló Nyári Egyetemi Világjátékokon. A multisportversenyen – és a jogelődjének számító Universiadén – a magyar versenyző ebben a sportágban még soha nem szerepelt ilyen jól. Pigniczki már szombaton élen állt két szer után, vasárnap pedig a szalaggyakorlatára 29.550 pontot, a buzogányra pedig 31.650-et kapott. Mindkét szeren elsőként jutott fináléba, akárcsak korábban a karikával és a labdával. Pigniczki Fanni sikere egyben azt jelenti, hogy megvan a magyar küldöttség első aranyérme Kínában. Korábban a Dénes Eszter, Bajos Gitta, Lovász Dorina összeállítású légpuskacsapat és Fábián Sára 10 méter légpisztolyban is ezüstérmet nyert, a judós Gyertyás Róza pedig bronzérmesként zárt.

Devay
triathlon.org

Triatlon. A négy magyar induló közül a 28. helyen végző Dévay Márk zárt legelőkelőbb helyen a triatlon világbajnoki sorozat Sunderlandben rendezett állomásának szombati sprinttávú viadalán. Dévay 55:39 perces idővel lett a 28., míg Faldum Gábor kereken 58 perc alatt ért célba a 41. pozícióban.

A nőknél Sárszegi Noémi 1:05:13 órás idővel a 44. helyen zárta a 750 méter úszásból, 21 km kerékpározásból és 5 km futásból álló távot, míg Bragmayer Zsanett a kerékpáros résztáv után feladta a viadalt.

Vasárnap a világbajnoki sorozat aktuális állomásának második napját, vagyis a vegyes váltók versenyét rendezték. A Faldum Gábor, Dévay Márk, Kuttor-Bragmayer Zsanett, Horváth Karolina Helga összeállítású együttes 1:30:06 óra alatt teljesítette a – fejenként 300 méter úszásból, 7,7 kilométer kerékpározásból, valamint 1,7 kilométer futásból álló – versenytávot, ez pedig a tizedik helyre volt elég. A magyarok az olimpiai kvalifikációs ranglistán jelenleg a 12. helyen tanyáznak.

Strandröplabda ob - Mindkét tavalyi gyõztes megvédte címét
MTI/Mónus Márton

Strandröplabda. Aranyérmet szerzett a szlovéniai Kranjban megrendezett strandröplabda MEVZA-tornán Hajós Artúr és Stréli Bence. Magyar strandröplabdázó eddig még nem szerzett érmet olyan nemzetközi tornán, amelyen világranglista-pontokat lehet szerezni, most viszont egyből összejött az arany is. Az arany azért történelmi tett, mert bár a korosztályos MEVZA-tornákról rendre érmekkel, sőt aranyakkal térnek hazai versenyzőink, a felnőtteknél most először sikerült dobogós helyet szerezni, s egyből egy aranyat.

A 37. Gróf Széchenyi István díjugrató emlékverseny

Szuhai Péter

MTI/Bruzák Noémi

Lovaglás. A magyar díjugratócsapat harmadik helyen zárt pénteken a Közép- és Kelet-Európát, valamint Közép-Ázsiát magában foglaló régió olimpiai kvalifikációs versenyén, így éppen lemaradt a kvótáról. A 160 centiméteres akadályokon rendezett kétfordulós prágai viadalon az ifj. Szabó Gábor, Szuhai Péter, Szentirmai Ferenc, ifj. Kövy András összeállítású csapat az első kör után még a párizsi indulást jelentő második helyen állt az izraeli négyes mögött. A második fordulóban az utolsó lovasok előtt a lengyelek csak egy hibaponttal voltak a magyarok előtt. Mivel a nagy rivális befejező lovasa egy verőhibával zárt, így ifj. Kövy András úgy kezdhette meg a pályát, hogy nem lehet verőhibája, de legfeljebb két másodperccel túllépheti a 86 másodperces limitidőt. Azonban hamar elszálltak a remények, mert az E-UP nevű ló három akadálynál is rontott. A győzelmet így Izrael szerezte meg 9 hibaponttal, a lengyelek 18-cal zártak, míg a magyarok 27-tel a harmadik helyen végeztek.

„Szép álom volt” – összegzett az MTI-nek Stróbl Dorottya, a Magyar Lovassport Szövetség főtitkára, aki hozzátette, ebben a szakágban nagyon kis esély van arra, hogy valaki a ranglistáról egyéni kvótához jusson, szerinte a másik két szakág – lovastusa és díjlovaglás – esetében erre lehet sansz.

(MOB-Média, összeállítás)