IOC 53072832275 caa25d76f3 k

Hat hónap Párizsig

2024. 01. 26.
Megosztás

Hat hónap, 182 nap múlva, július 26-án lobban fel a láng Párizsban a XXXIV. Nyári Olimpiai Játékokon. A Magyar Olimpiai Bizottság 65 visszaigazolt kvótát tart nyilván.

Gyulay Zsolt a várható eredményekkel kapcsolatban abban bízik, hogy a hagyományosan eredményes egyéni sportágak sikereire Párizsban is lehet számítani, ilyen például a kajak-kenu, az úszás vagy a vívás. A MOB-elnök ugyanakkor úgy érzi, hogy a csapatsportágakban is történt előrelépés, így joggal bízhatunk a szép eredményekben. „Körülbelül tíz olyan versenyszám van, ahol akár aranyesélyünk is lehet. Nyilván jó lenne, ha mind a tíz bejönne, én nagyon bízom benne, hogy most olyan közeg veszi körül a sportolókat és ezt a csapatsportágakban is látom, de látszik a futballválogatottnál is, ami át tud törni egy bizonyos gátat, talán ezt láttam most a férfi kézilabdázóknál és vízilabdázóknál is” – fogalmazott a sportvezető az M1-nek adott interjúban.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt is elmondta, többször is kilátogattak már Párizsba, legutóbb pedig az olimpiai falut is szemügyre vehették. „A múltkori látogatás alkalmával sikerült már bejárni az olimpiai falut. Kiválasztottuk a szálláshelyünket, nagyon sok munkatárssal kint voltunk, hogy mi az, ami még pluszban kell. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy ez az olimpiai falu Saint Saint-Denis-ben, egy felzárkóztatandó kerületben van, később ezekből a házakból szociális bérlakások lesznek. Szépek, jól néznek ki, de például nincs bennük légkondicionáló, sok olyan dolog van, amit be kell a csapatirodának szereznie” – mondta.

Párizsban fél évvel az olimpia előtt több létesítményt átadtak már, és sok helyszín átalakítása az utolsó fázisában tart. Az idei olimpia érdekessége lesz, hogy több sporteseménynek a város nevezetessége ad otthont, köztük a Champs-Élysées sugárút, a Concorde tér, az Eiffel-torony előtti Mars-mező, az Invalidusok előtti park és a Versailles-i Kastély, a megnyitót pedig a Szajnán rendezik, amely több vizes versenyek is helyszínt fog biztosítani.

A Magyar Olimpiai Bizottság 13 sportágban 65 visszaigazolt kvótát tart nyilván (ebbe hivatalos értesítés hiányában nem számoljuk bele a lovas és a triatlonkvótát). Februárban a női vízi- és kosárlabda-, márciusban a férfi, áprilisban a női kézilabda-válogatott harcolhatja ki az olimpiai részvételt; a férfi pólósok már olimpiai résztevőknek számítanak. Természetesen versenyben vannak több sportág képviselői is, többen már most is kvótát érő helyen állnak – ez folyamatosan változhat –, de a ranglisták zárása még időben későbbre tehető.

Tokióban 175 fő sportoló alkotta a Magyar Olimpiai Csapatot.

A párizsi olimpiával kapcsolatos híreinket és a kvóták alakulását a MOB honlapján ide kattintva lehet olvasni, követni.

(Nyitókép: NOB, olympics.org)