Hatgólos magyar előny

Hatgólos magyar előny

2012. 06. 11.
Megosztás

A magyar férfi kézilabda-válogatott 27–21-re legyőzte Norvégiát a világbajnoki selejtező 1. mérkőzésén, ezzel hatgólos előnyt szerzett a visszavágóra. A három év kihagyás után a válogatottba visszatérő Nagy László hatszor vette be a norvégok kapuját.

A norvégok ellen összességében pozitív volt a mérleg (24 mérkőzés, 17 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség, 573 lőtt és 520 kapott gól) a meccs előtt, ám az utóbbi két alkalommal, amikor a vb-re kijutás volt a tét, a skandináv gárda bizonyult jobbnak összesítésben.

A 2000-es vb-selejtezőjében a mieink Szegeden 20–19-re nyertek, Altában viszont 24–22-re kikaptak, így egyetlen gól döntött a norvégok javára. A 2004-es vb előtti párharcban Sandefjordban 27–24-re nyertek a norvégok, a magyarok Miskolcon viszont csak 30–29-re, és kétgólos különbséggel a rivális jutott tovább.

A találkozót a norvégok kezdték jobban, a magyar támadásokba sok pontatlanság csúszott, és mintha idegesebbek is lettek volna a játékosok a kelleténél. Talán ez látszott a válogatottba három év szünet után visszatérő Nagy Lászlón is, de az biztos, hogy a találkozó elején nem tudott túljárni Ole Erevik eszén. A magyar csapatot a támadók közül Császár Gábor egy személyben tartotta mérkőzésben három gyors góljával, de nagy szükség volt Fazekas Nándor bravúrjaira is a kapuban.

Aztán csak megtört a Nagy-átok, és záporoztak is szépen az óriási átlövésgólok, de meglépni így sem tudott a magyar válogatott, sőt 9–6-ot követően visszazárkóztak a norvégok, és a félidő során az egy-két gólos differencia állandósult (12–10).

A folyatás ugyanúgy indult, mint az első felvonás, két gyors dán góllal eltűnt a magyar előny, majd egy hetes és Nagy újabb bombája után ismét megvolt a két csapat között szinte végig fennálló két gól. Egy újabb norvég kiállítás és Gulyás leindulásból szerzett találatával már néggyel is vezettünk (17–13).

A különbséget azonban ezúttal sem sikerült tartani, a norvégok két gyors szépítése után pedig hiába cserélt kapust Mocsai, kezdetben Mikler Roland sem találkozott sokat a labdával.

Az utolsó 10 percre ez utóbbi mutató megváltozott, míg elől Nagy nagyszerű passza után Harsányi Gergely, utóbbi átadásából Zubai Szabolcs volt eredményes, mielőtt a jelenleg még Barcelonát erősítő átlövő maga talált be – megnyugtató, ötgólos előnnyel érkeztünk a hajrára (25–20).

Bár Kristian Kjelling még szépített, de az utolsó percekben Lékai Máté, majd időn túli hetesből Harsányi is eredményes volt (27–21), a magyar csapat így hatgólos előnnyel utazik a jövő szombati norvégiai visszavágóra.

Vélemények:

„Nemzetközi mércével mérve is kiváló meccset játszottunk – nyilatkozta Mocsai Lajos a mérkőzés után.
– A csapatban beálló változások miatt – Pérez négyhetes kihagyása, Ilyés hiánya, Nagy Laci visszatérése – nem voltunk annyira összeszokottak, és a taktikai repertoárunk is csökkent. Akkor vagyunk jó csapat, ha tanulunk ebből a mérkőzésből, így lehet esélyünk a visszavágón, hogy valamennyit megőrizzünk ebből az előnyből. Túl statikusak voltunk az elején, ezen változtatnunk kell. Örülök neki, hogy erős ellenfél ellen, a hazai közönség támogatása mellett sikeres végjátékot vívtunk meg.”

Robert Hedin, a vendégek szövetségi kapitánya a hajrá miatt volt elégedetlen:
„Az ötvenkettedik percig jól tartottuk magunkat, bár többnyire üldöznünk kellett a magyarokat. A végét elrontottuk, az ellenfél a remek kapusteljesítménynek is köszönhetően elhúzott. Oslóban remélhetőleg az egész meccs során jól játszunk majd.”

Bjarte Myrhol korábban a Veszprémet is erősítette, így számára nem volt meglepetés az arénában uralkodó jó hangulat.
„A magyarok a remek védőmunkának köszönhetően jelentős előnyt harcoltak ki. Fantasztikus volt a hangulat, mint a Veszprém meccsein általában” – mondta a norvég beálló.

VB Selejtező első mérkőzés:
MAGYARORSZÁG–NORVÉGIA 27–21 (12–10), Veszprém, 5000 néző. V: Geipel, Helbig (németek)
Magyarország: FAZEKAS – Gulyás 3, Zubai Sz. 2, NAGY L. 6, LALUSKA, Pérez 1, Iváncsik G. Csere: MIKLER (kapus), CSÁSZÁR 6 (2), Schuch 1, Putics, Lékai 2, Mocsai 1, HARSÁNYI 4 (2), Vadkerti 1
Norvégia: Erevik – Bjornsen 2, Rambo 1, KJELLING 5, MYRHOL 3, Mamelund 2, TVEDTEN 6 (3). Csere: Klev, Samdhal 2, Koren, Hansen, Paulsen
Kiállítások: 2, ill, 10 perc Hétméteresek: 5/4, ill. 3/3

(Forrás: NSO)