Az év utolsó kvalifikációs judoviadalán Karkas Hedvig tovább erősítette pozícióját

Hét éremmel folytatódott a judósok kvalifikációs futása Havannában

2016. 01. 25.
Megosztás

Az év első jelentős judoviadalán tovább gyűjtötték riói pontjaikat a magyarok. A havannai Grand Prix-versenyen - melyen 66 ország 386 judokája lépett tatamira - egy arany-, négy ezüst- és két bronzérmet nyertek az olimpiára készülő sportolóink.

A magyar aranyérmet ezúttal a londoni olimpikon Joó Abigél szállította.

Karakas Hedvig GP-ezüstjével és a megszerzett száznyolcvan olimpiai kvalifikációs ponttal tovább erősítette pozícióját, a repülőjegy már biztosnak mondható, a fő cél innentől pedig az, hogy Rióban a kiemeltek között szerepeljen.

A londoni ezüstérmes Ungvári Miklósnak nem kezdődött jól a szezon, első mérkőzésén egy jukóval meglepte a kínai Szaj Jin-dzsirigala, így számára idejekorán véget ért a kubai Grand Prix.

Csoknyai László bronzéremmel távozhatott, ami százhúsz kvalifikációs pontot hozott a paksi versenyzőnek, aki így tovább növelte előnyét 81 kilóban hazai riválisaival, Krizsán Szabolccsal és Ungvári Attilával szemben, s immár nem csupán a riói kvótáért áll harcban, megcélozhatja a kiemelt pozíciót is!

Gercsák Szabina az első Grand Prix-érmét szerezte a 70 kilogrammos súlycsoportban. A megszerzett ezüst száznyolcvan kvalifikációs pontot jelent, a riói remények közeledni látszanak.

Tóth Krisztián ezüstérmével megerősítette pozícióját az olimpiai kvalifikációs ranglistán az első három között, ez sokat érhet majd az augusztusi olimpián.

Cirjenics Miklós a megszerzett bronzéremmel, s az érte járó kvalifikációs pontokkal olimpiai kvótát érő helyre ugrik a rangsorban.

Bor Barna a tavaly augusztusi világbajnokság óta először szerepelt nemzetközi versenyen: ezüstéremmel kezdte az évet.

Válogatottunk az éremtáblázat ötödik helyéig jutott Havannában, az élen Oroszország (3 arany, 0 ezüst, 1 bronz), Kuba (2, 1, 2) és Izrael (2, 1, 0) végzett.

A hazai szakvezetés 7-8 magyar judós részvételét várja Rióban. Egy hete, 200 nappal a játékok rajtja előtt arról számoltunk be, a ranglista állása alapján 8 sportoló utazhatna Rióba (3 női és 4 férfi súlycsoportban), 7 közvetlen és 1 pedig kontinentális kvótával (Csernoviczki Éva -48 kg, Karakas Hedvig -57 kg, Joó Abigél -78 kg, Ungvári Miklós -73 kg, Csoknyai László és Krizsán Szabolcs -81 kg - egy fő utazhat súlycsoportonként -, Tóth Krisztián -90 kg, Bor Barna +100 kg és kontinentális jogon -100 kg-os Czirjenics Miklós). A verseny még folytatódik, május 31-én zárul a pontszerzés...

(judoinfo-MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter, archív)