Hét magyar judós áll kvótás helyen Tokió felé

Hét magyar judós áll kvótás helyen Tokió felé

2021. 01. 18.
Megosztás

Az elmúlt héten a judósok dohai Masters versenyén Pupp Réka az ötödik helyen végzett, a magyar férfi kézilabda-válogatott az egyiptomi világbajnokságon két győzelemmel mutatkozott be.

Judo. A héten megkezdődött a judósok olimpiai pontszerző menetelése a dohai Masters 2021 tornával. A versenyre minden súlycsoportban a világranglista legjobb 36 helyezettjét hívták meg, így biztosított volt, hogy igen rangos ellenfelek várták a hét magyar indulót. Az olimpiai kvótaszerzés szempontjából a jó helyezés jutalma igen magas kvalifikációs pontokat hozhatott mindenki számára. Már az indulás ténye is 200 pontot ért, de a győztes 1800 ponttal gazdagíthatta eddigi ranglista pontjait.

A magyar csapatból Pupp Réka (52 kg) élt is a lehetőséggel és előbb az Afrika-bajnok marokkói Iraui, majd a mongol Khorloodoi Bishrel legyőzésével bejutott a legjobb 8 közé. Ott a világranglista éllovas francia Buchard nagy falatnak bizonyult, így a vigaszágon folytathatta. Ott a kétszeres Eb-bronzérmes svájci Tschopp sérülés miatt nem állt ki ellene, így a bronztalálkozón a franciák olimpiai érmese, Gneto várta. A tapasztalt francia csupán bírói döntéssel, hosszabbítás után, leléptetéssel győzte le a magyar lányt. Réka az ötödik helyért 648 ponttal gazdagította kvalifikációs értékét, aminek eredményeként pillanatnyilag olimpiai kvótás helyen áll súlycsoportjában.

A többiek ezúttal nem remekeltek. Ungvári Attila (81 kg), Tóth Krisztián (90 kg) és Özbas Szofi (63 kg) a 2. fordulóban, Cirjenics Miklós (100 kg), Sipőcz Richárd (+100 kg) és Szigetvári Mercédesz (+75 kg) az első találkozóján búcsúzott a további küzdelmektől.

Jelenleg az új kvalifikációs olimpiai ranglistán indulást érő helyen áll Karakas Hedvig (57 kg), Tóth Krisztián, Csernoviczki Éva (48 kg), Cirjenics Miklós, Pupp Réka, Özbas Szofi és Ungvári Attila. Utóbbi a kontinens jogán került fel a listára.

A kvalifikáció zárásának dátuma június 28., addig még 5 Grand Slam, illetve további kisebb Open versenyek, és a kvalifikációt lezáró budapesti világbajnokság (június 6-13.) állnak a versenyzők előtt, ahol értékes pontokat lehet begyűjteni.


(Fotó: keziszovetseg.hu)

Kézilabda. A hét másik jelentős sporteseménye a férfiak kézilabda-világbajnoksága. Bár az olimpiai szempontjából semmit sem dönt el az egyiptomi világbajnokság, de több csapatnak jó felkészülés a március 12-14. közötti olimpiai kvalifikációs tornára, illetve akár a kvalifikációról lemaradó magyar válogatottnak is a jövő csapatának építésére.

A Gulyás István irányította együttes két győzelemmel kezdte a vb-t, a nem éppen acélos erősségű Zöld-foki Köztársaság (34-27) és Uruguay (44-18) ellen.
Most következnek majd a nehezebb összecsapások Németország, majd a középdöntőben várhatóan Spanyolország, Lengyelország és Brazília ellen.

(MOB-összeállítás; nyitókép: MTI/ Marjai János)