Hidegkuti Nándorra emlékeztek

Hidegkuti Nándorra emlékeztek

2021. 03. 09.
Megosztás


A 9-es számmisztika jegyében emlékeztek Hidegkuti Nándor olimpiai bajnok labdarúgóra, az Aranycsapat legendás játékosára az elmúlt napokban, két helyszínen is. Az 1922. március 3-án, Budapesten született labdarúgó 9-es számmal játszott az MTK-ban és a válogatottban, 69 válogatott mérkőzésen 39 gólt lőtt, így tényleg elmondható róla, hogy a 9-es szám végigkísérte az életét. Ezért is tartották fontosnak a tisztelői, hogy a járványügyi előírásokat maximálisan betartva, de mindenképpen megemlékezzenek a születésének 99. évfordulójáról.

Március 3-án az MTK, együttműködve az Aranycsapat Testülettel és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesülettel az Új Hidegkuti Nándor Stadion VIP-páholyánál lévő szobornál tartott megemlékezést. Itt Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, Bajkai István, az Aranycsapat Testület alelnöke, Móré Imre egykori csapattárs, az MTK örökös tiszteletbeli tagja, valamint Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke emlékeztek. Összefoglalták a bajnok életútját, és valamennyien felidézték a vele való személyes találkozásuk élményét.

Március 8-án délután, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület székhelyén Jónyer István, világ- és Európa-bajnok asztaliteniszező, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének képviseletében, Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia részéről, valamint a házigazda Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke emlékezett meg a legendás játékosról.

Az esemény végén a résztvevők megbeszélték, hogy jövőre, a bajnok születésének 100. évfordulóján, az Óbudai temetőben található sírjánál tartanak megemlékezést.

Az „Öreg” becenévre hallgató Hidegkuti Nándor a legendás Aranycsapat csatáraként olimpiai bajnok volt 1952-ben, Helsinkiben, majd az 1954-es, Svájcban rendezett világbajnokságon ezüstérmes lett. A magyar válogatott színeiben 1945 és 1958 között 69 mérkőzésen szerepelt, és ezeken 39 gólt szerzett. Az 1953-as, londoni 6:3-as angol-magyar mérkőzésen mesterhármast ért el. Az MTK játékosaként három bajnoki címet nyert, az egyesület színeiben 302 mérkőzésen 202 gólt lőtt. Edzőként az olasz Fiorentinával Kupagyőztesek Európa-kupája és Olasz Kupagyőztes lett 1961-ben. A Győri Vasas ETO-val magyar, az egyiptomi Al-Ahly csapatával Kairóban ötszörös egyiptomi bajnok lett. Hidegkuti Nándor 2002. február 14-én hunyt el Budapesten. Az MTK labdarúgócsapatának a Hungária körúti stadionja az ő nevét viseli. Sírja az Óbudai temető bejáratának közelében található.

(MOB-MOA/Győr Béla; fotó: Róth Tamás, MTI/Komlós Tibor)