Tokió 2020 - Tekvondó

Hivatalos: a taekwondós Salim Omar Gergely olimpiai kvótát szerzett Magyarországnak

2024. 01. 13.
Megosztás

A Nemzetközi Taekwondo Szövetség (WTF) hivatalos levélben értesítette a Magyar Olimpiai Bizottságot, hogy a férfi 58 kg-os kategóriában olimpiai kvótát szerzett a nemzet a 2023. december 31-én zárult olimpiai rangsorban a párizsi ötkarikás játékokra.

Tekvondo-vb Mexikóban

Az aranyérmes Salim Omar Gergely (b2), az ezüstérmes mexikói Cesar Rodríguez (b) és a bronzérmes tajvani Csen Po-jen (j2), illetve délkoreai Be Dzsun Szo (j) a guadalajarai tekvondo-világbajnokság férfi 54 kilogrammos súlycsoportjának eredményhirdetésén 2022. november 19-én.

MTI, Francisco Guasco

Ahogy az várható volt, a világranglista év végi zárását követően Salim Omar Gergely a világranglistáról kvalifikálta Magyarországot az olimpiára, ahol az 58 kg-osok között a 7. helyen zárt. Súlycsoportonként a legjobb hat jutott kvótához, de egy ország csak egy versenyzőt indíthat. Omar előtt pedig két spanyol és két dél-koreai is van a listán, így a ranglistán ötödikként váltotta meg a repülőjegyét a párizsi járatra.

Salim Omar 2021-ben selejtezőn vívta ki az ötkarikás szereplés jogát. Első olimpiáján, Tokióban az ötödik helyen zárt.

A kvalifikációs szabályok szerint a kvóta a nemzetnek szól, a MOB csak olyan versenyzőt nevezhet be az olimpiára az 58 kg-os súlycsoportban, aki 2022. június 1. és 2024. május 1. között a WTF olimpiai ranglistáján a legjobb 20 közé került. Kevéssel maradt le az automatikus kvalifikációról Márton Luana (57 kg, 7. helyezett) és Józsa Levente (68 kg, 8. helyezett). Ők a márciusi 9-10- kvalifikációs tornán szerezhetnek kvótát Szófiában.

A magyar taekwondós a 64. sportoló, aki a Team Hungary csapatában megszerezte az olimpiai kvótát.