Hivatalosan átadták a tokiói olimpiai stadiont

Hivatalosan átadták a tokiói olimpiai stadiont

2019. 12. 17.
Megosztás


Nyolc hónappal az olimpiai és paralimpiai játékok Tokióba való visszatérése előtt vasárnap hivatalosan átadták az olimpiai stadiont.

A Shinzo Abe japán miniszterelnök, Yuriko Koike Tokió kormányzója és Kengo Kuma építész részvételével megrendezett ünnepségen a média képviselő megtekinthették az elkészült stadiont, amely kétségkívül a játékok szimbólumává válik.

A nyitó- és záróünnepségek, valamint a labdarúgás, és az olimpiai és a paralimpiai atlétikai versenyek helyszíneként szolgáló stadion minden bizonnyal maradandó emléket hagy majd a játékok nézőiben is.

„Nagyon örülünk annak, hogy a világ minden tájáról érkező sportolók az új stadionban ünnepelhetik az olimpiai játékok nyitóünnepségét 2020. július 24-én, és a paralimpiai játékok megnyitóját 2020. augusztus 25-én, amikor a világ szeme majd a stadionra irányul” - mondta Toshiro Muto, a Tokyo 2020 szervezőbizottság első embere.

Kengo Kuma, a stadiont tervező neves építész nagy hangsúlyt akart fektetni a környezettudatosságra. Ennek szem előtt tartása mellett döntő jelentőségű volt a tervezés során, hogy a létesítmény tökéletesen illeszkedjen a környezetéhez, ideértve a közelben lévő nagy zöld felületeket is, amelyet Meiji Jingu Garden-nek hívnak.


A homlokzat átfedő, többrétegű, fából készült szerkezetből áll, amelyet Japán 47 prefektúrájából gyűjtöttek össze, emellett pedig több mint 47 000 közepes és kis méretű fát ültettek a stadion környezetébe.

A stadionon belül kiemelt fontosságú szerepet kapott az akadálymentesítés – a kerekesszékesek a stadion összes szintjét meg tudják közelíteni, és megfelelő kilátás nyílik számukra a különböző szektorokból. Az ideális hőmérsékletért 185 légáramot létrehozó ventilátor és ködhűtési rendszer felel, hogy a rajongók és a sportolók egyaránt jó érzéssel versenyezhessenek, illetve szurkolhassanak.

Az Olimpiai Stadionban rendezik 2020. január 1-én a labdarúgó 99. Császár-kupa döntőjét.

A régi olimpia stadionba a lebontás előtt az utolsók között járt az 1964. évi olimpia 50 éves jubileumán a magyar küldöttség.


A régi tokiói Olimpiai Stadionban szerzett olimpiai bajnoki címet a magyar labdarúgó-válogatott. Hárman az akkori csapatból: Ihász Kálmán, Gelei József és Szentmihályi Antal.

(Forrás: tokyo2020.org, fotók: tokyo2020.org, MOB-archívum)