„Hősök voltak, hősök lesznek!”

„Hősök voltak, hősök lesznek!”

2022. 02. 21.
Megosztás


A Magyar Birkózó Szövetség ezzel a mottóval hirdeti a március 28. és április 3. között Budapesten rendezendő Európa-bajnokságot.

Az eseményt felvezető sajtótájékoztatót jelenlétével megtisztelte Gyulay Zsolt, a MOB elnöke, az Eb védnöke, továbbá Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, az Eb védnöke, továbbá az Eb szervezőbizottságának igazgatója, Bacsa Péter, és az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

„Ez lesz a kilencedik Európa-bajnokság, amit Budapesten rendeznek. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az esemény védnökének felkértek, amit természetesen tisztelettel elfogadok. Ez lesz megválasztásom óta az első nagyobb sportesemény hazánkban március végén. Biztos vagyok benne, hogy Németh Szilárddal és Bacsa Péterrel jól fogunk együttműködni a MOB közgyűlésében; azt gondolom, hogy az elejétől megtaláltuk a közös hangot. Az egyik legfontosabb feladat, hogy a szövetségek jó partnerei legyenek az olimpiai bizottságnak. Az a szakmai munka, amit a birkózószövetségnél láthatunk, az példaértékű; ez a többi szövetségnek is példát mutat. Utólag is szeretnék gratulálni a sportág tokiói olimpiai szerepléséhez" – mondta a MOB elnöke.

Egy személyes élményét is megosztotta Gyulay Zsolt a jelenlévőkkel. „16 éves voltam, amikor a moszkvai olimpiát rendezték. Az én pályafutásomra is nagy hatással voltak a birkózók akkori sikerei. Mi hírből hallottuk, hogy a birkózók milyen kitartó, kemény edzéseket végeznek. Én úgy érzem, 16 évesen ez egy hatalmas ösztönző erő volt a számomra is, hogy csakis így lehet felérni a csúcsra."

A MOB elnöke előretekintett a 2024. évi párizsi olimpiára is. Azt mondta, biztos abban, a most is tapasztalható kemény munka a következő olimpián is megmutatkozik majd érmekben.

Külön gratulált a jelenlévő tokiói olimpiai bajnok Lőrincz Tamásnak, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakmai vezetőjének. Úgy véli, jó kezekben vannak a feltörekvő fiatalok. Fontosnak tartja, hogy azok a sportolók, akik befejezik sikeres sportpályafutásukat, akik nagy mértékben hordozták az olimpiai eszmét, úgy, mint Tamás is, vigyék tovább ezt a gondolatot, ezt a szellemiséget a fiatalok számára.

Végezetül a MOB elnöke sok sikert kívánt a szervezőknek és a sportolóknak is az Eb-re.

Németh Szilárd elmondta, Magyarország eddig összesen hatvankét arany-, kilencven ezüst- és száztíz bronzérmet nyert a birkózó Európa-bajnokságok történetében, s bízik abban, hogy ezek a számok tovább növekednek majd Budapesten.

Bacsa Péter arról számolt be, hogy halad az Eb-szervezés: „Gőzerővel zajlik a munka, szeretnénk ismét emlékezetes világversenyt rendezni. Kicsi, de nagyon profi szervezői csapatunk van. Az utolsó simításokon dolgozunk, hamarosan minden készen áll ahhoz, hogy alig egy hónap múlva újabb felejthetetlen Európa-bajnokságnak adjunk otthont.”



Bácsi Péter beszélt a sportolók felkészüléséről. A klasszis Lőrincz testvérek ugyan nem lépnek szőnyegre Budapesten, ugyanakkor szerinte az ifjú Lévai testvérpár, az Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg) és az U23-as világbajnok, felnőtt-világbajnoki ötödik Lévai Tamás (82 kg) akár már most, a BOK-csarnokban dobogóra állhat.



A világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alex is ott volt a sajtótájékoztatón. December 22-én műtötték a vállát, azóta gőzerővel folyik a rehabilitációja, amihez a szövetség minden segítséget megad a számára. Ha állapota olyan mértékben tökéletes lesz, akkor reméli, hogy ő is ott lehet a budapesti Eb-n.

Az esemény zárásaként bemutatták az Eb hivatalos reklámfilmjét, amelynek főszereplői a két testvérpár, a Lörincz és a Lévai testvérek; a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia két növendéke a múltat és a jövőt ábrázolva.

(MOB/BL; fotók: MBSZ/Róth Tamás)