Hosszú Katinka világrekordot úszott Dohában!

Hosszú Katinka világrekordot úszott Dohában!

2014. 08. 28.
Megosztás

Sikerült renegerálódnia Hosszú Katinkának, aki parádésan kezdte az idei rövid pályás Világkupa-sorozatot Dohában: 200m vegyesen megdöntötte saját világrekordját, összesen négy aranyat és egy bronzot gyűjtött a nyitónapon. Gyurta Dánielt sem kell félteni: a VK-k történetének legjobb idejével nyerte meg a 200m mellúszást, simán legyőzve az új Eb-győztes német Kochot.

Nem indult rosszul a dohai délután: Hosszú Katinka bemelegítésnek harmadik lett 800m gyorson 8:29.48-cal (ez volt a 17. érme Dohában, ennyit egyetlen más helyszínen sem gyűjtött még), majd megnyerte a 200 gyorsot, mégpedig 1:51.41 perces új Világkupa-csúccsal (az olimpiai bajnok Allison Schmitt 2011-es rekordját döntötte meg). További jó hír, hogy itt az ezüstérem Verrasztó Evelynnek jutott (1:55.81).

Ahogy megszokhattuk, Katinka haladt tovább, a következő aranyérmét 50m háton szerezte meg (26.18) – mely siker annyiban mindenképp nevezetes, hogy a Világkupákon ez volt Katka 75. érme. Ennél többet eddig csak a szlovák Martina Moravcova és a svéd Therese Alshammar gyűjtött (egyaránt 91-et), de aligha tévedünk nagyot, ha azt mondjuk: ez az abszolút csúcs alighanem megdől két héten belül.

Pláne, hogy kisvártatva a 76. is zsebben volt, mégpedig szédületes teljesítménnyel: 200m vegyesen Katinka 2:02.61 perccel új világrekordot ért el, megdöntve saját 2:03.20-as csúcsát, amit még egy éve úszott Eindhovenben. Katinka ebben a számban elképesztő módon dominál: tavaly az összes állomáson ő nyerte a kettővegyest, az utolsó 9 alkalommal mindig ő győzött, a legutóbbi 17 VK-n pedig 14-szer. Evelyn szintén úszott, ő a 6. helyen ért célba (2:11.32).

Hogy a 200 hátat is megnyerte Katinka (2:01.60) – megszakítva az ukrán Daryna Zevina 8-as győzelmi sorozatát –, hovatovább papírformának tűnt a szerdai formáját tekintve, így könnyű négy arany-egy bronz terméssel zárta a nyitónapot (Verrasztó Evelyn itt is tagja volt a döntőnek, és végül negyedikként érintette a falat 2:07.10-es idővel.)

Gyurta Dániel is kitett magáért: 2:01.06-os idővel tarolt 200m mellen, legyőzte a frissiben Európa-bajnokságot nyert Marco Kochot is, mégpedig simán, több mint 7 tizeddel. Az idő amúgy elképesztően jó, csupán 29 századra van Dani saját, cápadresszes világrekordjától – és persze a legjobb idő a Világkupák történetében. Jellemző, hogy Gyurtáé az öt leggyorsabb úszás ezen a távon a VK-históriában, ez pedig zsinórban a negyedik győzelme 200-on, és már csak Dubajban kell nyernie, hogy beállítsa az ausztrál Christian Sprenger 5-ös szériáját.

Ami a többieket illeti, Verrasztó Dávid ezüstérmes lett az ausztrál Thomas Fraser-Holmes mögött 4:02.53-as idővel, Kis Gergő a 9. időt úszta ezen a távon, míg 400 gyorson a 8. lett. Dávid később 200 pillangón is finálézott, itt 6. lett (1:58.50).
Folytatás holnap, szintén Dohában.

Hosszú Katinkával csak késő este tudtunk beszélni, miután visszatért az uszodából, ahol természetesen doppingvizsgálatra is be kellett térnie, hiszen a világrekordja csak így hitelesíthető.

„Amikor délelőtt 1:51-et úsztam kétszáz gyorson, már éreztem, hogy ma remek napon lesz – kicsit meg is lepett, hogy már az a szám ilyen jól sikerült. Ezek után még nagyobb önbizalommal álltam oda délután, és ennek tudható be a sok jó eredmény. Megmondom őszintén, a kétszáz gyors világcsúcsát is meg akartam dönteni, de végül elmaradtam három tizeddel... Persze, nem bánkódtam, pláne, hogy a másik célt sikerült elérni, azaz egyéni csúcsot úszni kétszáz vegyesen...”

Ez utóbbit már huncut nevetéssel mondta Katka, elvégre nála ez az egyéni csúcs egyszersmind a világrekord is. Ugyanakkor felvetődik, hogy bár Berlinben kiválóan szerepelt, ott mégsem tudott javítani az időeredményein, míg most Dohában gyakorlatilag átírta a rekordlistát – két nappal azután, hogy az Eb zárónapján saját bevallása szerint már fáradtnak érezte magát.

„Erről Shane-nel is beszélgettünk, és lehet, hogy megtaláltuk a megoldást – már azon túl, hogy nekem két nap rengeteg pihenőidőnek számít. Így utólag talán kijelenthető, hogy Berlinben egyszerűen képtelen voltam kialudni magam. Pedig, és ezt a mostani idők is bizonyítják, határozottan úgy érzem, jobb formában vagyok, mint egy éve, Barcelonában. Az Eb-n mégsem sikerült a tavalyinál jobb időket úsznom, mert nem ment az alvás normálisan. Leginkább azért, mert a légkondi eléggé gagyi volt. Mi hozzászoktunk ahhoz, hogy az átlagosnál jóval hidegebb szobában, 18 fokban alszunk. Berlinben nem tudtunk 22-nél kevesebbet csinálni, valószínűleg ebből eredt a rossz közérzet, a fáradékonyság. Ide megérkeztünk, kétszer is tökéletesen jól aludtam, és máris teljesen másként éreztem magam a bőrömben.”

Katinka ráadásul „hazai pályán” versenyzett. „Mivel már harmadik éve jövök ide, a helyi magyarok egyre jobban figyelik, mikor van a verseny, és most már rengetegen jöttek ki, azaz hatalmas őrjöngés volt a világcsúcs után – köszönöm ezúton is a buzdítás, tényleg óriási volt a hangulat, teljesen más volt így úszni!”

(Forrás: MUSZ)