Húsz év és a németek mesternégyese után újra magyar női K-4-es siker Londonban?

Húsz év és a németek mesternégyese után újra magyar női K-4-es siker Londonban?

2012. 07. 10.
Megosztás

Húsz év telt el azóta, hogy magyar K-4-es női egység győzött az olimpiai kajak döntőben, és ezzel a diadallal Dónusz Éva, Kőbán Rita, Czigány Kinga és Mészáros Erika örvendeztette meg Magyarországot.

Négy évvel később Atlantában a németek vitték el a pálmát és az óta az első helytől egyetlen kihívójuk sem tudta megfosztani őket.
A három egymást követő „majdnem” kivétel nélkül a magyarok nevéhez fűződött, akik Sydneyben 41 századmásodperccel, Athénban 194 ezreddel, legutóbb Pekingben pedig 740 ezreddel maradtak el az olimpiai bajnoktól.

A 2000-ben és 2004-ben is az ezüstérmes hajóban küzdő Szabó Szilvia – a hazai szövetség marketing menedzsere – szerint ezeket a hajszálnyi különbségeket meglehetős pontossággal centiméterekben is ki lehet fejezni. A célfotó tanúsága szerint 12 éve 10, nyolc esztendeje 3, négy évvel ezelőtt pedig úgy 9 centiméternyi előny döntött az első helyezett javára. Erre szokták azt mondani, hogy könnyen lehetett volna fordítva is, de ez a magyarok számára utólag aligha jelenthetett, illetve jelenthet vigaszt…

Londonban Kozák Danuta, Kovács Katalin, Szabó Gabriella és Fazekas Krisztina igyekszik majd változtatni az olimpiai döntőben 16 esztendeje kialakult sorrenden, más szóval véget vetni a német hegemóniának. Tekintettel arra, hogy a „legénység” elsőként említett három tagja kivétel nélkül a Domino Honvéd képviselője, ott pedig Csipes Ferenc versenyzője, a szövetség az 1988-ban kajakozóként olimpiai bajnokságot nyert mesteredzőt kérte fel a trónfosztást tervező kvartett felkészítésére. A négyes összeállításáról Storcz Botond, a válogatott vezetőedzője döntött, így a felállással kapcsolatos kritikai megjegyzésekkel Csipes érthetően nem is kívánt foglalkozni…

„Az én dolgom az, hogy a négyest összehangoljam és a lehető legjobb formába hozzam és erre még körülbelül 10-12 szolnoki közös gyakorlás biztosít elegendőnek tűnő lehetőséget – jelentette ki Csipes Ferenc a T-Mobile Sporthír Szolgálatnak nyilatkozva, hozzátéve, hogy az olimpiai négyes-fogatnak nincs edzőtársa, tehát olyan partnere, amely a gyakorlásokon segédkezhetne. – Az ideális helyzet talán az lenne, ha az olimpián egy olyan ütőképes egységet tudnánk kiállítani, amely csak erre az egyetlen számra összpontosít, de ezt a luxust nem engedhetjük meg magunkat. Tudomásom szerint egyedül a fehéroroszok feküdtek rá nagy elszántsággal a négyesük felkészítésére, de ők is csak azért, mert az egyesben és a kettesben nem tudnak éremesélyes hajót rajthoz állítani.”

Csipes szakmai titkokba avatva azzal folytatta, hogy az említett edzésszámot már csak azért sem szabad megemelni, mert a felkészítés hajrájában más egységek – az egyesek és a kettesek – formába hozásával is jócskán kell törődni, illetve azokéval csak igazán. Ezekben a napokban például az egyes teljesítményeket igyekeznek a lehető legjobban felhozni, mert minden más versenyszám is azokra épül. A mesteredző egyébként is úgy vélekedik, hogy ha egy jó versenyzőkből összeállított négyest 10-12 közös gyakorlással nem lehet összhangba hozni, akkor ennek a feladatnak a megoldása még a 35. edzésen is komoly akadályokba ütközhet…

„Jó lesz ez a négyes és szerintem az olimpián két másodperccel is gyorsabb lehet a zágrábi Európa-bajnokságon elért idejénél. Gyorsan hozzá kell tennem, hogy a kontinensbajnokságnak két „fél” edzéssel ment neki a négy kajakozó, így az ott elért harmadik hely nem is kelthetett aggodalmat. Peking óta sorozatban három világbajnokságon győzött a magyar női négyes, kétszer főlényesen, egyszer – mondjuk úgy -, hogy szoros küzdelemben. Ahhoz, hogy az erre alapuló papírformát érvényesíteni tudjuk, nem szabad az olimpiai döntőben a rajt után az első 150 méteren egy-másfél méteresnél nagyobb hátrányba kerülni, a győzelemnek pedig remélhetőleg már három méterrel a célvonal előtt „látszania” kell. Egy biztos: Londonban sokkal nagyobb csata várható, mint tavaly a szegedi világbajnokságon, így nekünk az ott bemutatott produkción látványosan kell javítanunk” – hangsúlyozta Csipes Ferenc.

(Forrás: T-Mobile Sporthír Szolgálat, Szalay Péter)