Ifjúsági és junior biatlon vb magyarokkal

Ifjúsági és junior biatlon vb magyarokkal

2013. 02. 11.
Megosztás

Minden magyar versenyző jobb helyezést ért el az Obertilliach-i Ifjúsági és Junior Biatlon Világbajnokság ifjúsági sprint számában, mint aki az előző, finnországi vb-n is indult. A vb-n 34 ország képviseltette magát.

Az ausztriai Kelet-Tirolban zajló utánpótlás vb-n minden nevező biatlonista megszenvedte a hajtást, hiszen pont a sprintverseny közben hűlt mínusz négy fokról nagyjából tíz fokot a hőmérséklet. A négy magyar érdekelt is ennek ellenére küzdött a 7,5 kilométeres távon. A végig napos időben dúló futamon a száztíz versenyző közül 64. lett Panyik Dávid, aki az első időmérés idején még a 39. helyezésével továbbjutónak számított az üldözéses versenybe, azonban hátrébb került a végére. A célba 24:42,1 perces idővel érkezett, 3:29,7 perccel később, mint az aranyérmes, két lőhibát elkövető francia Fabien Claude. A gyöngyösi fiúnak a 2012. évi finnországi kontiolahti-i korosztályos vb 82. helyezéséhez képest ez nagy előrelépés. Most mindössze egy lőhibája volt. A 92. helyen zárt a szintén a mátraaljai városhoz kötődő Bodnár Zénó, aki viszont a verseny alatt előbbre küzdötte magát, az első méréskor még a 95. volt. Utóbbi részhelyezés a korábbi finn vb-n végeredmény volt. Most 27:05,2 perces időt teljesített öt lőhibával. Büki Ádám a 97. lett 28:33,8 perces idővel, négy lőhiba mellett. Varga Mátyás 105.-ként ért célba 31:11,2 perces idővel, hét lőhibát elérve.

A tavaly még ifista Bánszki Bence a juniorok 10 kilométeres futamában indulva a 95. helyen végzett 35:36,5 perces idővel, három lőhibával. Korosztályának elsője az orosz Alexandr Loginov lett 25:09,7 perces idővel, egy lőhibát vétve.

A magyar válogatott tagjai nem jutottak a legjobb hatvan közé, így az üldözéses versenyben nem jutott szerephez Magyarország.

A 12 és fél kilométeres egyéni verseny következett az ifjúságiaknál. Panyik Dávid két helyet javítva az előző vb-eredményéhez képest a 84. pozíciót érte el 47:52,5 perces idővel, nyolc lőhibával. Az első most is egy francia lett, a tavaly is győztes Aristide Begue személyében, aki 36:39,2 perccel s egyetlen lőhibát maga mögött hagyva érkezett át a célvonalon. Bodnár Zénó 50:16,9 perces idővel egy hellyel küzdötte előrébb magát Kontiolahtihoz képest, és a korábbi 14 helyett most 9 lőhibája volt. Büki Ádám a 96. lett 53:01,9 perces idővel, tíz lőhibát ejtve. Varga Mátyás a 99. volt 54:37,9 perces eredménnyel, nyolc lőhibával.

Bánszki Bence állhatott rajthoz a junior korosztály 15 kilométeres egyéni futamában. Végül 87. lett 57:19,4 perces idővel, hét lőhibával. A tavaly még ifista gyöngyösi fiatalember ezzel javított a sprint eredményhez képest. Aranyérmet kapott ebben a számban is az orosz Alexandr Loginov 40:42,4 perces idővel, kettő lőhibát vétve.

Huszonegyedik lett a magyar ifjúsági válogatott váltója a háromszor 7,5 kilométeres versenyen. Két gyöngyösi versenyző, Bodnár Zénó és Panyik Dávid mellett a miskolci Büki Ádám startolhatott nemzeti színekben. Először Bodnár Zénó indult, s a házi versenyben legkevesebb, azaz hét lőhibával, valamint 24:57,4 perces idővel adta át a stafétát. Panyik Dávid hasonló időt teljesítve, 24:37,3 perccel, de kilenc lőhibával végzett. A legkisebb herceg, azaz Büki Ádám tíz lőhibával, 26:37,8 perces idővel zárta a magyar szereplést Obertilliachban. Összesítve 1:16:12,5 órás időeredménnyel és huszonhat lőhibával búcsúzott a magyar trió, 16:14,0 perces időhátrányban a győztes norvég hármashoz képest, amely mindössze hat lőhibát vétett. Az előző évi világbajnokságon Magyarország ugyancsak a 21. volt ebben számban.

Mivel a pénteki junior váltó versenyen csak egy magyar, Bánszki Bence volt érintett, ugyanakkor ebben a korosztályban már négy főnek kell egy csapatot képviselnie, ezért a nemzeti válogatott az ifjúsági váltó versennyel elköszönt a pályától.

Az összesített éremtáblázatot Oroszország nyerte. Magyarország nem szerzett érmet. Hazánknak a tisztes helytállás maradt, hangsúlyozva, hogy tavaly és most is az ifjúsági korosztályban indult versenyzők javítottak szinte minden eredményükön.

(Forrás: Heves Megyei Hírlap/Hegoczki F. Zsolt)