Így alakul a tokiói és párizsi játékok programja

Így alakul a tokiói és párizsi játékok programja

2018. 07. 19.
Megosztás


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó tanácsa tegnapi ülésén egyeztetett a 2020-as tokiói, és a 2024-es párizsi játékok programját és sportáglistáját illetően.

A NOB végrehajtó testülete szerdán jóváhagyta a 2020-as tokiói játékok ütemtervét. John Coates, a koordinációs bizottság elnöke elmondta, hogy „olyan versenyprogramot állítottak össze a 2020-as játékok szervezői, mely egyszerre összepontosít a sportolók és a nézők tapasztalataira, valamint a nemek közötti egyenlőségre.” Emellett természetesen egyéb, izgalmas kisérő rendezvényekkel is tarkítják majd a programot, hogy még vonzóbbá tegyék azt a sportrajongók számára. Az olyan sportágak, mint a 3x3 kosárlabda, a gördeszka, a szörf vagy sportmászás pedig fiatalos, urbánus jelleget kölcsönöz a játékoknak. A versenyeket Fuhushima, Ibaraki és Miyagi prefektúrák helyszínein rendezik majd, mely területeket a leginkább érintett a 2011-es nagy földregés. Innentől kezdve a szervezők a nemzetközi szervezetekkel, valamint a NOB-bal együttműködve dolgozzák ki a végleges programot.

Csütörtökön a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) vezető testülete, a Bureau azt a döntést hozta, hogy támogatja az amerikai televíziós társaságok kérését, és a 2020-as tokiói nyári olimpián helyi idő szerint délelőtt lesznek az úszódöntők (magyar idő szerint a kora hajnali órákban).

A tokiói tervezett programot ide kattintva találja.

A testület egyeztetett a 2024-es párizsi olimpia szervezőivel is, a játékok előkészítésének ütemtervéről, elveiről, valamint a programba bekerülő lehetséges sportágakról. Az Agenda 2020-nak megfelelően körülbelül 10.500 sportolóra és 310 rendezvényre lehet majd számítani. Minden újonnan bekerülő sportág két fázisban lesz majd megerősítve. Az ütemterv alapján a szervezők még a 2019-es év folyamán javaslaton tesznek a lehetséges sportágak tekintetében a NOB felé, a bizottság ezekről jövő év októberében folytat majd egy vitát, és várhatóan 2020 decemberére véglegesítik az eseményeket és a sportolók által megszerezhető kvótaszámokat. A Párizs 2024 célja egy fiatalos, innovatív és látványos olimpia megrendezése.

A témában bővebb információk a NOB oldalán találhatóak.

(olympic.org)