Így lettek bajnokok – új sportkötet olimpikonjaink kezdeteiről

Így lettek bajnokok – új sportkötet olimpikonjaink kezdeteiről

2019. 10. 04.
Megosztás


A MOM Kulturális Központban került sor az Így lettünk bajnokok című sportkötet bemutatójára. A jeles alkalomra a szerzők és a média képviselői mellett neves sportolók, köztük olimpiai- és világbajnokok is hivatalosak voltak. A kötet 30 sikeres magyar versenyző gyermek- és fiatalkorát eleveníti fel, korábban sosem publikált történeteken keresztül.

Elsőként a rendezvény házigazdája, a sportújságíró Hajdú B. István köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót Sárfalvi Péternek, az EMMI helyettes államtitkárának, aki dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt képviselte az eseményen. A korábbi világ- és Európa-bajnok öttusázó elmondása szerint a könyv történetei a sportról és a gyermekkorról tanulságosak lehetnek bármely fiatal sportoló számára.

Dr. Kemény Dénes 1996 decemberére emlékezett vissza, amikor szövetségi kapitányi kinevezését követően először volt alkalma megismerkedni a könyv létrejöttében kulcsszerepet vállaló Bruckner Gáborral és Ballai Attilával.

A vízilabdaedzőt követően a pulpituson helyet foglaló érintettek kerültek rivaldafénybe. Elsőként a könyv négy szerzője ismertette meglátásait. Bruckner Gábor a sportolóknak, a szülőknek, a nevelőedzőknek, valamint a média képviselőinek mondott köszönetet, majd kifejtette, miért is tartotta fontosnak a kötet megszületését. „Szerettük volna azt is bemutatni, hogyan élték meg a sikereket, a kudarcokat azok, akik végül felnőttként a csúcsra értek, hogy ezzel is tanulságos történetekkel szolgáljunk gyerekeknek, szülőknek, nevelőedzőknek egyaránt" – mondta.

Kollégája, Török László a szerencse szerepéről beszélt. Véleménye szerint egy sportoló sikeressége 51%-ban a szerencsének, 49%-ban pedig az elvégzett munkának, a kitartásnak, az alázatnak köszönhető, „az 51-hez viszont az kell, hogy a sportoló a maradék 49-ben 1000 fokon égjen". A könyvben a szerencse és a tudás összeérésének pillanatát igyekeztek elkapni. Gy. Szabó Csilla a sportolók emberi oldalára hívta fel a figyelmet, és köszönetet mondott a 30 érintettnek őszinteségükért. Ballai Attila a tehetség faktoráról is említést tett, amely szerinte bár elengedhetetlen, de a karakter és a jellem ennél jóval fontosabb.

Az írók után a kötet főszereplői következtek. A 30 meginterjúvolt sportoló közül 12-en voltak jelen a bemutatón. Az illusztris névsor:
- Tálas Zsuzsanna (Európa-liga bronzérmes röplabdázó)
- Csernoviczki Éva (Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes judós)
- Keszthelyi Rita (Európa-bajnok vízilabdázó)
- Szabó Gabriella (olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó)
- Péni István (világbajnoki ezüstérmes sportlövő)
- Kammerer Zoltán (olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakos)
- Sastin Marianna (világbajnok birkózó)
- Bácsi Péter (világ- és Európa-bajnok birkózó)
- Rasovszky Kristóf (világbajnok nyíltvízi úszó)
- Baji Balázs (világbajnoki bronzérmes gátfutó)
- Marosi Ádám (világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes öttusázó)
- Ungvári Miklós (Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes judós).

Az érintettektől Hajdú B. István elsőként arról érdeklődött, hogy mi az az egy tulajdonság, amit a legfontosabbnak tartanak a sportban. A rövid válaszok során előkerült a kitartás, a szorgalom, a hit, a türelem, a szeretet, a szerencse, a jó közeg, az odaadás, a kötelességtudat, a koncentráció, a hála, illetve mindezek harmóniája is.

Ezt követően személyesebb kérdésekre került sor a könyv fő irányvonala mentén. Ungvári Miklós 10 gyermekes családban nőtt fel, elmondása szerint pedig „a sport faragott a vidéki bunkóból Pinokkiót". A család, mint motiváló erő többeknél is előkerült, egyeseknél testvéri rivalizálásként, másoknál szülői támogatásként vagy küzdelemként. A délelőtt legdrámaibb pillanataként Kammerer Zoltán gyors felnőtté válásáról mesélt, melyben nagyapja 1994-es halála, és akkori barátnője krónikus betegsége egyaránt komoly szerepet játszott. Elmondása szerint ekkor döntött úgy, hogy végképp mindent alárendel a sikernek és a győzelemnek. Sastin Marianna az érme másik oldaláról, mindössze 20 hónapos kisfiáról nyilatkozott, Rasovszky Kristóf a sportolói közeg és a barátok fontosságát hangsúlyozta, Baji Balázs pedig a sérülését követő rehabilitációjáról, és tokiói reményeiről adott hangot.

A 372 oldalas portrékötet arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen utak vezetik a fiatal sportolókat a világhírnévig, és honnan is indult az útkeresésük. A válaszok nemcsak az ifjú versenyzőknek adhatnak inspirációt, de minden korosztály számára érdekességekkel és hasznos tanulságokkal szolgálhatnak.

(MOB, fotó: MOB)