Irány Brazília!

Irány Brazília!

2012. 11. 15.
Megosztás

A nehézsúly koronázott hazai királya, Tóth Balázs tíz napot tölt Dél-Amerikában. A Club in Sao Bernardo do Campo meghívására utazza át a fél világot.

Tóth Balázs eltökélt célja, hogy 2016-ban Rióban ott legyen az olimpián. A londoni szereplés elmaradt, így az előttünk álló közel négy esztendőben még komolyabb felkészülést igényel a kvóta megszerzése. Most ráadásul abban a légkörben versenyezhet, ahol négy év múlva fellobban a láng. November 13-a és 24-e között a Club in Sao Bernardo do Campo invitálására utazik Brazíliába a magyar sportoló.

- Edzőtábor is szerepel a programban, de ennél fontosabbak azok a viadalok, amiken elindulok – nyilatkozta honlapunknak Tóth (képünkön). – Kiérkezésem után három nappal már küzdelem vár rám, remélem, nem lesz gond az átállással, a hosszú úttól inkább tartok, az viselhet meg jobban. Hatalmas megtiszteltetés, hogy ez az egyesület rám gondolt, és felajánlotta, hogy képviseljem színeiket ezeken a megmérettetéseken. Azért is dobott fel a megkeresés, mert az utóbbi időben inkább edzősködtem, de ez azt jelenti, hogy a nemzetközi életben még tudják, ki az a Tóth Balázs. Ezekért érdemes sportolni, hisz ez olyan inspiráció, ami azt mondatja velem, Rió nem elérhetetlen cél. Komoly ellenfeleken mérhetem le, hol tartok, megmérkőzöm a Katonai Világjátékok győztesével (aki kétszer akkora, mint én), de ott lesz a Pánamerikai Játékok ezüstérmese is. A felkészülésem szempontjából nem elhanyagolható, hogy nem a megszokott nemzetközi mezőny szeme előtt lépek tatamira, viszont remek ellenfelek ellen. Ha a látogatásom jól alakul, akkor a visszatérésem sem kizárt, évente kétszer ugyanis sor kerül az Open Games of the Interior elnevezésű viadalra, amin én is csatasorba állok. Még az is szóba került, hogy edzéseket is tartsak, így a tréneri pályafutásomat is egyengethetem. Arról nem is beszélve, hogy a honi szövetséget is képviselve sportdiplomáciailag is előrelépést jelenthet az országnak.

Megkérdeztük a befogadó klub egyik vezetőjét, Marry Hörmannt a részletekről.

- Miért pont Tóth Balázsra esett a választásuk?

- Ő egy nemzetközi szintű sportoló, egy leendő olimpikon, remek technikai tudással felvértezve.
Nem mellesleg, jó barátságot ápolunk, és nekünk a megtiszteltetés, hogy eljön hozzánk, és a Club in Sao Bernardo do Campót képviseli.

- Pontosan milyen tornán izgulhatunk a magyar fiúért?

- Sao Paulo szövetségi állam városai között zajlik a viadal, Balázs Sao Bernardod o Campo csapatát erősíti majd. Összesen huszonnyolc sportágban méri össze tudását a tizennégy település november 17-én és 18-án. A verseny megnevezése Open Games of the Interior, idén a rendező város Bauru-SP. A torna a hivatalos brazil versenynaptárban is benne van, így a nemzeti csapatunk legjobbjai is jelen lesznek.

- Mennyire számít erősnek az Önök válogatottja a nemzetközi mezőnyhöz képest?

- Olimpiai szintű versenyzőink között említhetem Diogo Silva, Natalia Falavigna, Diego Azevedo, Marrianne Hormann és Livia Miranda nevét, akik a világranglistán is előkelő pozíciót foglalnak el.

- A 2016-os riói olimpiára hogy készülnek?

- Kiváló eredményekre számítunk a sportágunkban, mert az alapokat már lefektettük, és egyre növekszik a taekwondo népszerűsége az országban. Jó esélyünk van az éremszerzésre az ötkarikás játékokon, úgy hiszem. Szó van arról is, hogy nemzetközi szaktekintély csatlakozik a válogatott mellé, hogy ez is elősegítse a munkánkat.

(Forrás: taekwondo szövetség)