Ismerjük meg Buenos Aires földrajzát!

Ismerjük meg Buenos Aires földrajzát!

2018. 08. 03.
Megosztás


Az olimpiai láng 60 napos útja során 14.000 kilométert tesz meg s mindenközben érinti a legismertebb és legjelentősebb turisztikai pontokat s ezáltal lehetőség adódik az ország geográfiai és kulturális sokszínűségének bemutatására.

A láng meggyújtásának ceremóniáját Athénban tartották a Panathenaic Stadionban július 24-én, amely az utazás kezdetét jelzi. A fáklya egy nappal később érkezett Argentínába Gerardo Werthein, a Buenos Aires 2018 szervezőbizottságának elnöke és Leandro Larrosa ügyvezető igazgató kezében.

A relé eredete az ókori görögöktől származik, ugyanis egykor hírvivőket küldtek a városi színpadokra, hogy bejelentsék a fegyverszünetet, ezáltal lehetővé téve az olimpiai játékokon való részvételt. Azóta az olimpiai láng a béke és a szolidaritás szimbóluma.

Az érintett városokat tudatosan választották ki, így a lakosok bemutathatják Argentína természeti szépségét és kultúráját valamint ösztönözhetik a nyilvánosságot az ország történelmének legnagyobb multisport-eseménye előtt, mely október 6. és 18. között kerül megrendezésre.

A „Torch Tour” a távoli városokba juttatja el a lángot; bemutatva a La Plata-tól Mendoza-ig és San Salvador de Jujuy-ba Ushuaiaig fekvő tájakat és látnivalókat.

A fáklya szeptember 29.-én érkezik a „Világvége” városába, Ushuaiaba, de még ebben a térségben is egy körbevezetés vár azokra, akiket Argentína szépsége az eddigi időben elvarázsolt. Október 5.-én pedig Buenos Aires-be érkezik a láng, ahol az azt követő napokban a fiatalok szívében lobogó lelkesedést képviseli majd.

A váltó útja

A váltó, a láng útja La Plata városában kezdődik, ahonnan a láng továbbhalad Mar del Plata településén, Rosarion és annak zászló emlékművén, Paranán; az út pedig folytatódik a termálvizekről ismert Concepción del Uruguay városába és a festői El Palmar Nemzeti Parkba, mielőtt megérkezne Santa Feba-ba.

A láng nem sokkal ezután Argentína Északkeleti része felé veszi az irányt, ahol a következő területeket ismertetik: Corrientes tartományban, Mburucuyá városon keresztül, Puerto Iguazúig folytatódik a „túra”, míg a lenyűgöző Iguazú-vízesés, ami a Világ hét csodájának egyike. Az emblematikus ördög torkát is megnézhetik az érdeklődők, mielőtt Corrientes felé vennénk az irányt. Ezután Corrientes tartomány fővárosa következik, majd később az ország északnyugati régiójába repítik az érdeklődőket.

Metán lesz az átjáró Argentína északnyugati részére, az ország gyönyörű turisztikai régiója telítve van történelmi helyszínekkel, mint a régi katedrálisok és városházák, a hagyományos városokban természetesen megjelennek a lélegzetelállító tájak is.

San Antonio de los Cobres, a Nemzeti Pachamama ünnepség helyszíne lesz az első olyan útvonal, amely során megcsodálható a Tren a las Nubes (felhőkhöz vezető út), amely az Andok hegyvonulatát keresztezi 4,220 méter tengerszint feletti magasságban.

Az olimpiai láng északnyugaton folytatja útját a Cafayate-ban, a Valles Calchaquíes turistaút központjában, amely a szőlőültetvényekről és a Torrontes borról, a Tafi del Valle-ról, valamint a Laucus de Tucumánról és a Congreso de Tucumán-ról híres, hiszen 1816. július 9-én ezen a helyen kiáltották ki Argentína Spanyolországtól való formális függetlenségét, majd 1941-ben történelmi emlékhellyé nyilvánították.

Mindezek után Catamarca kerül a küzéppontba s Mendozába is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők.

A láng útja Córdobában ér véget, ahol gyönyörű dombság, bájos erdők, tavak és folyók alkotják a hátteret. Ellátogathatunk az egyik legismertebb Nemzeti Parkba valamint San Rafael városába. Az ország déli részén fekvő Patagonia régió hófödte hegyei kis változatosságot hoznak a kíváncsiskodók életébe. Természetesen Santa Cruz tartomány sem maradhat ki a sorból, ahol a gleccserek jellegzetességével fenséges, nem mindennapi táj tárul a nézők elé.

(buenosaires2018)