Linoy Ashram 1x1

Izrael első női olimpiai bajnoka sikeres workshopot tartott Budapesten

2021. 11. 17.
Megosztás

Linoy Ashram izraeli ritmikus gimnasztikázó a tokiói olimpián remekelt, első lett a játékokon az az egyéni összetettben, és ezzel ő lett nemzete első női olimpiai bajnoka.

Ekkor merült fel az a gondolat, hogy jó lenne őt és az edzőjét meghívni Budapestre egy workshop megtartására. Mivel az olimpikon Pigniczki Fannival jó kapcsolatot ápolt, így létrejött a találkozás a MOM Sportban, ahol sok-sok fiatal, illetve junior és felnőtt sportolólány követhette a két sportoló közös bemutatóját és továbbképzését.

Két előadás közt egy rövid beszélgetésre is sor került a két bajnokkal és edzőikkel.

Izrael első női olimpiai bajnoka 6 éves korában kezdett ismerkedni sportágával. A most 22 éves bajnok 12 éve dolgozik együtt edzőjével, a korábbi izraeli bajnok Ayelet Zussmannal.
Az olimpián négy szeren (karika, labda, buzogány és szalag) nyújtott teljesítménye alapján alakul ki az összetett eredmény.

Melyik az a szer, amit a legjobban szeret?
Egyiket sem preferálom különösebben, egyikről sem mondanék le. Mindegyiknek külön szerepe van, de ha választanom kellene, amit a legjobban szeretek, és az olimpián is legjobban élveztem, akkor az a labdagyakorlat.

Az olimpia előtt Linoy a hét hat napján reggel 6-tól este 8-ig nagyon sokat dolgozott együtt edzőjével. Az edzőnő elmondta, soha nem gondoltak az olimpiai aranyéremre, de nagyon könnyű volt a közös munka. Az olimpián a selejtezőt a harmadik helyen zárta tetemes, 3 pont hátránnyal orosz riválisai mögött.

Mi volt a titka, hogy pár nap múlva mégis felállhatott a dobogó legmagasabb fokára?
Az járt az eszemben, hogy a pontozóbírók már látták a legrosszabb formámat, így felszabadultan végeztem a gyakorlatomat, élveztem az egészet. Nagyon boldogok voltunk az edzőmmel, amikor megtudtuk, hogy olimpiai bajnok lettem.

A következő olimpiáig már csak 3 év van hátra, de hogy ott lesz-e az olimpián, arra még nem gondolt. Kisebb pihenő után most kezdte el újból az edzéseket, mellette nagyon szeret gyerekekkel foglalkozni. Ezért is örült annak, hogy a pandémia után hazánkba jöhetett egy villámlátogatásra.

“Nagy élmény itt lenni a kicsikkel, ezen a workshopon. Most, hogy így végignézek rajtuk, egészen elbűvölőek, nagyon aranyosak és szorgalmasak. Bízom benne, hogy valamennyiüknek tudok segíteni pályafutásuk ezen szakaszában” – vélekedett Linoy.

Útravalónak azt tanácsolta a gyerekeknek, hogy csinálják azt, amit szeretnek. A sikere kulcsa a csapatmunka és az edzővel való szoros együttműködés. Tűzzenek ki célt maguk elé, dolgozzanak keményen, segítsék egymást, és tanuljanak a kudarcokból, és akkor bármi lehetséges.

(Magyarock/Balássy László, fotó: Magyar Torna Szövetség)