Japánban járt a NOB Koordinációs Bizottsága

Japánban járt a NOB Koordinációs Bizottsága

2019. 05. 24.
Megosztás


A 2020-as tokiói játékok szervezőbizottsága nyolcadik alkalommal köszöntötte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság testületét a Japán fővárosban. Az ötkarikás események előkészületei az utolsó fázisba léptek.

Az ausztrál John Coates vezette delegáció 3 napot töltött a szigetországban, ahol megtekintették a következő játékok helyszíneit. Nem ők voltak az elsők: a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) és a Nemzetközi Gyeplabda Szövetség (FIH) az utóbbi hónapokban fejezték ki elégedettségüket a létesítmények állapotával kapcsolatban.

A koordinációs testület szerint a szervezőknek sikerült reagálniuk a korábban felmerült problémákra. Ezek közé tartoztak a vitorlásversenyek lebonyolításának gondjai, közlekedésügyi aggályok, illetve a sportolók ellátásának nehézsége. A hírek szerint a nemzetközi sportszövetségek meglepve tapasztalták azt, hogy a játékok költségvetése jelentősen csökkent.

A NOB bizottságának legutóbbi látogatása óta az októberben lemondott olimpiai miniszter, Shunichi Suzuki újra elfoglalta korábbi pozícióját. A Japán Olimpiai Bizottság elnöke és a NOB tagja, Tsunekazu Takeda viszont mindkét tisztségétől megvált, miután korrupcióval vádolták a sikeres tokiói ötkarikás pályázatot követően, bár továbbra is ártatlannak vallja magát. Helyét mindkét poszton várhatóan a Japán Judo Szövetség elnöke, Yasuhiro Yamashita veszi át.

Új kihívást jelent az ökölvívók körüli káosz. A NOB Végrehajtó Bizottsága éppen vizsgálatot folytat a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) ellen, ezért a küzdősport helyszíneinek előkészítését novemberben befagyasztották. Ha az AIBA végül felmentést is kap, jóval kevesebb idő áll majd a rendezők rendelkezésére a létesítmények felújításának befejezéséhez.

Pozitívum viszont, hogy Japánban már csaknem 5 millióan regisztráltak a játékok jegyárusító honlapjára, ami csaknem duplája az elvárásoknak. Május 28-a óta egy lottó keretei közt lehet regisztrálni és jegyet nyerni az országban. A kereskedelmi jegyárusítás június 14-én kezdődik.

A nyitóünnepség előtt a szervezők további 33 tesztverseny lebonyolítását tervezik, melyek így a „Ready Steady Tokyo" nevű rendezvénysorozat állomásai lesznek.

(insidethegames.biz, fotó: Getty Images)