Mihaly

Téli olimpiai selejtezőre készül a férfi hokiválogatott

2024. 08. 23.
Megosztás

Jégkorongozóink most vasárnap Ukrajnával gyakorolnak Káposztásmegyeren, jövő héten pedig Pozsonyba utaznak, hogy Ausztria, Kazahsztán és Szlovákia legjobbjaival küzdjenek meg a 2026-os ötkarikás szereplésért.

Ugyan még két hét sem telt el Párizs óta, ráadásul tart a hőség, mégis gyorsan átválthatunk a nyári olimpiáról a télire, hiszen a jövő héten már ötkarikás selejtezőt vív a férfi jégkorong-válogatottunk a 2026-os részvételért.

A keret augusztus 24-én, szombaton, azaz holnap reggel gyűlik össze Káposztásmegyeren, a Vasas Jégcentrumban, ahol másnap felkészülési meccset játszik Ukrajnával. A lényeg pedig jövő héten csütörtöktől vasárnapig következik Pozsonyban, ahol az olimpiai selejtező utolsó szakaszában Ausztria, Kazahsztán és a házigazda Szlovákia társaságában vívnak a mieink, és csak a csoport győztese jut ki Milánóba/Cortinába.

Ennek elérése a mi szempontunkból a csoda kategóriájába tartozna, hiszen egyfelől 1964 óta nem szerepelt a hokiválogatottunk az ötkarikás játékokon, másfelől a világranglista-helyezések is kijelölik az erőviszonyokat: Szlovákia a 9., Ausztria a 13., Kazahsztán a 15., a mi csapatunk pedig a 18. helyen áll. Az olimpia férfi hokitornája mellesleg 12 csapatos.

Hadobas
Fotó: MJSZ/Vörös Dávid

A keretünk nagyban hasonlít arra, amely tavasszal a divízió 1/A-világbajnokságon kivívta az elitbe feljutást, ám ezúttal hiányozni fog Hári János, Sárpátki Tamás és Stipsicz Bence is, ugyanakkor Bartalis István visszatér.

Más a szövetségi kapitány is: immár Majoross Gergely a szakvezető, aki több célt is megfogalmazott az olimpiai selejtezőre.

„Az első cél egyértelmű: lehetőségünk van kivívni az olimpián való szereplést, ami óriási lehetőség, és mindent meg fogunk tenni ennek érdekében, habár minden ellenfelünk elénk sorolt válogatott nyilatkozta Majoross. – Másrészt ez a három mérkőzés nagyon jó lehetőség az előrelépésre, fejlődésre. Nem könnyű lekötni meccseket A-csoportos vagy top tízes ellenfelekkel, normális esetben össze se jönne a válogatott augusztus végén. Most mégis megkaptuk ezt a lehetőséget, olyan csapatok ellen játszhatunk, amelyek a legjobb teljesítményre sarkallnak minket. Ebből szeretnénk kihozni a maximumot.”

Toki Mogyi
Fotó: MJSZ/Vörös Dávid

Az Ukrajna elleni felkészülési mérkőzésre itt, a Pozsonyban rendezendő olimpiai selejtezőre pedig itt lehet jegyet vásárolni.

Aki pedig most vasárnap kilátogat Káposztásmegyerre, nyári olimpikonokkal is találkozhat, hiszen az öttusában aranyérmes Gulyás Michelle, a férfi párbajtőrcsapattal bajnok Koch Máté, valamint a férfi kardcsapattal ezüstérmes Rabb Krisztián is jelen lesz.

JÉGKORONG, FÉRFIAK

Felkészülési mérkőzés (Káposztásmegyer)
Augusztus 25., vasárnap, 18:00: Magyarország–Ukrajna (tv: M4 Sport+)

Olimpiai selejtező (Pozsony)
Augusztus 29., csütörtök, 14:00: Kazahsztán–Magyarország (tv: Sport2)
Augusztus 30., péntek, 18:00: Magyarország–Szlovákia (tv: Sport1)
Szeptember 1., vasárnap, 14:00: Ausztria–Magyarország (tv: Sport1)

A KERET
Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Vay Ádám (HK Poprad, szlovák)
Hátvédek: Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (klub nélküli), Hadobás Zétény (Iowa Heartlanders, amerikai/ECHL), Horváth Alex (Ocelari Trinec, cseh), Horváth Milán (JoKP, finn), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Henrik Nilsson (Kalmar, svéd), Ortenszky Tamás (Winterthur, svájci), Szabó Bence (BJAHC)
Csatárok: Ambrus Gergő, Bartalis István, Erdély Csanád, Mihály Ákos, Németh Kristóf, Sebők Balázs, Terbócs István (mind Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos, Szongoth Domán (mindkettő KooKoo, finn), Horváth Bence (Jukurit, finn), Nagy Krisztián, Sofron István (mindkettő BJAHC), Nemes Márton (Mora IF, svéd) Papp Kristóf (Lindenwood, amerikai/NCAA), Varga Balázs (JYP, finn)