„Jogos volt a Varjú-est”

„Jogos volt a Varjú-est”

2019. 11. 29.
Megosztás


A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör idei utolsó rendezvényén jogilag minden rendben volt. Köszönhetően dr. Borbély Zoltán ügyvédnek, aki ezúttal a rendezvény jogi hátterét és az est színvonalát biztosította. Az ismert ügyvéd a kertvárosi sportbarátok meghívására érkezett november 26-án Mátyásföldre, az Erzsébetligeti Színház Harmónia termébe, ahol neki köszönhetően ezúttal nemcsak sportról, hanem nagy vihart kavaró „jogi esetekről" (röviden bűnügyekről) is szó esett.

- Utoljára akkor jártam az Erzsébetligetben, amikor még oroszul kellett itt beszélni – idézte fel kertvárosi emlékeit dr. Borbély Zoltán, akit a családja mellett Szántó Imre (Öcsi bácsi) mesteredző és ifjabb Papp László is elkísértek. – Az én életemben nagyon fontos szerepe van a háromszoros ökölvívóbajnokunknak, Papp Lászlónak.

Dr. Borbély Zoltán a lassan három évtizede működő Komlósi Oktatási Stúdió első évfolyamában végzett, többek között Hajdu B. István és Faragó Richárd csoporttársaként, majd a Telesporthoz került, ahol megörökölte az ökölvívást az Eurosporthoz távozó Gundel Takács Gábortól. Élete első világversenye az 1996-os vejle-i Európa-bajnokság volt, melyen Kovács István arany-, Erdei Zsolt ezüst-, Mizsei György pedig bronzérmet szerzett. Ezt követte az atlantai olimpia, melyen Kokó aranyérmes lett, majd az 1997-es budapesti vébé, ahol Kovács István és Erdei Zsolt is világbajnoki címet nyert.

- A jogi pálya mellett két nagy szerelmem van, az ökölvívás és a labdarúgás. Az élet pedig úgy hozta, hogy ez a két sportág Papp Lacitól kezdve Nyilasi Tiboron át nagyon sok barátot adott nekem.

A sportriporter Borbély Zoltán a dokumentumfilmezésbe is belekóstolt. Készített filmet Hidegkúti Nándorról, dr. Pálinkás György bíróról és Papp Lászlóról is.

- Ma édesapámnak legalább akkora nimbusza kellene, hogy legyen itthon, mint jó barátjának, Puskás Öcsinek – mondta ifjabb Papp László. – Sajnos, ez nem így van, ma a fiatalok nagy része azt sem tudja, ki volt Papp László.

De hiába volt sportriporter Borbély Zoltán, hiába kóstolt bele a világversenyek hangulatába, és lehetett részese több történelmi sportsikernek, azért ő a lelke mélyén mindig is jogász maradt. Mindössze hét évnyi riporterkedés után visszakerült a paragrafusok közé. Előbb a Legfőbb Ügyészségen ügyész és szóvivő, majd a Magyar Labdarúgó Szövetség jogi igazgatója (nem mellesleg sajtószóvivője is), később pedig közlekedési szakjogász lett.

- A sport így sem kerülte el pályafutásomat. Ügyészségi szóvivőként az első ügyem például Simon Tibor brutális meggyilkolása volt, de erre az időszakra esett többek között Marian Cozma veszprémi kézilabdázó meggyilkolása is.

Ügyészségi szóvivőként nemcsak a sport szolgáltatott kommunikálni valót neki. A 2000-es években olyan bűncselekmények történtek, mint a móri bankrablás, az olaszliszkai lincselés, vagy éppen a romagyilkosságok.

- Nagy élmény volt az MLSZ szóvivőjének lenni, de ez ugyanúgy 24 órás elfoglaltság volt, mint az ügyészségi szóvivőség. Ezért döntöttem a váltás mellett. A futballal azonban szoros kapcsolatban maradtam, kuratóriumi tagja vagyok a Focisegély Alapítványnak, mellyel számtalan rászoruló labdarúgónak tudtunk már segítséget nyújtani.

Dr. Borbély Zoltán ügyvéd kertvárosi szereplését a házigazda Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör, Kovács Péter XVI. kerületi polgármester és a szép számú közönség egyaránt vastapssal jutalmazta.

(MOA/Riersch Tamás)