Joó Abigél és Tóth Krisztián hazai közönség előtt versenyez utoljára Rio előtt

Joó Abigél és Tóth Krisztián hazai közönség előtt versenyez utoljára Rio előtt

2016. 06. 22.
Megosztás

A hétvégén a Papp László Sportarénában rendezik a Budapest Judo Grand Prix-viadalt, melyen az olimpián induló nyolc magyar judós közül Tóth Krisztián (90 kg) és Joó Abigél (78kg) lép majd tatamira a vasárnapi programban.

Rangos mezőny nevezett a viadalra, pedig ez már nem számít bele a riói kvóteszerző versenysorozatba. 58 ország 295 versenyzője adta le előzetes nevezését. Közöttük 1 olimpiai-, 10 világ-, továbbá 37 kontinensbajnok.

Mint dr. Tóth László, a magyar szövetség elnöke elmondta, ez lesz a magyarországi utolsó GP-verseny, hiszen jövőre a szövetség világbajnokságot rendez. Egy évre rá, 2018-ban pedig a verseny feljebb lép a ranglétrán és a szövetség Grand Slam-viadalt szeretne rendezni.

A magyar színeket a két olimpikonon kivül további 20 férfi és 15 női judós képviseli. Közöttük lesz a 70 kg-os Gercsák Szabina is, akivel kapcsolatban az elnök elmondta, hogy egy szabadkártyát kértek számára az olimpiára, de ezt sajnos nem kapták meg. Így a fiatal magyar judós csak abban reménykedhet, hogy a már kvótások közül valaki a 70 kg-os sűlycsoportban megsérül, és akkor ő utazhat a riói olimpiára.

Az előzetes nevezettek között volt a 81 kg-os Ungvári Miklós is. Az olimpiai ezüstérmes sportoló viszont mégsem lesz ott a hétvégén az indulók között.

„Az edzői stábbal megbeszélve úgy döntöttünk, hogy nem készülök fel erre a versenyre, helyette inkább keményen edzek, s készülök augusztusig az olimpiára" - mondta Miklós.

„Versenyzőink a hétvégi viadal után először négy napot Tatán töltenek a nemzetközi edzőtáborban, majd külföldi táborok következnek, megszakítva egy paksi edzőtáborral. Ezekben az edzőtáborokban lehetőség nyílik az olimpiai riválisaikkal együtt készülni az ötkarikás eseményre. Az olimpiáig lesz még egy GP és egy GS-verseny, de mi már ezeket kihagyjuk" - tette hozzá Nagy András szakmai igazgató.

Az olimpián 8 magyar judós képviseli hazánk színeit. Csernoviczki Éva (-48 kg), Karakas Hedvig (-57 kg), Joó Abigél (-78 kg), Ungvári Miklós (-75 kg), Csoknyai László (-81 kg), Tóth Krisztián (-90 kg), Cirjenics Miklós (-100 kg), Bor Barna (+100 kg) szerzett kvótát Rióra.

A GP programja:

Szombat:
Női 48 kg, 52 kg, 57 kg, 63 kg
Férfi 60 kg, 66 kg, 73 kg
11:00 selejtezők
17:00 bronzmérkőzések, döntő

Vasárnap:
Női 70, 78, +78 kg
Férfi 81, 90, 100, +100 kg
11:00 selejtezők
17:00 bronzmérkőzések, döntő

(MOB, fotó: Horváth György/MJSZ)