Jövő csütörtökön Kékszalag, utoljára csak egytestűeknek

Jövő csütörtökön Kékszalag, utoljára csak egytestűeknek

2013. 07. 18.
Megosztás

Jövő csütörtökön rajtol el Balatonfüredről a 45. Kékszalag Nagydíj, amelyet utoljára írnak ki kizárólag egytestű vitorlások számára.

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke a szerdai sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy idén a bírók éjjellátó készülékkel lesznek felszerelve, így senki nem próbálkozhat az éjszaka leple alatt a motorok elindításával.

"A Kékszalag a vitorlázásnak és Balatonfürednek is nagy ünnepe, 600 hajóra és több mint háromezer versenyző részvételére számítunk" - jelentette ki Bóka István polgármester.

Litkey Farkas, a verseny tízszeres győztese bejelentette: csapatával idén az Evopro magyar mérnökiroda színeiben indul a Lisa nevű hajóval, amellyel 2007-ben, 2009-ben és 2011-ben diadalmaskodott.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke hangsúlyozta, akármilyen időjárás lesz, a légvonalban 145 kilométeres versenyt nem állítják le, mivel a vitorlázás alapeleme a szél, és a kormányosnak kell eldöntenie, mennyit bír a hajója. A Kékszalagon utoljára versenyeznek kizárólag az egytestű hajók, amelyek eddig a páratlan években alkották a mezőnyt, 2014-től ugyanis megszűnnek a kategóriákra vonatkozó megkötések.

Az idén a Laptop.hu által támogatott Kékszalag - amelyet egy nappal megelőz a 6. Windows Kékpántlika verseny - Európa legrégebbi és legnagyobb tókerülő versenye, először 1934-ben rendezték meg. A viadalt tavaly a Fifty-Fifty nevű katamarán nyerte meg Józsa Mártonnal a kormánya mögött 10 óra 34 perces idővel, hat perccel megjavítva a Nemere II hajó 57 éves rekordját.

(Forrás: MTI)