20230516 011 triatlon vk sajtotajekoztato

Olimpiai kvalifikációs triatlon világkupa Tiszaújvárosban

2023. 05. 17.
Megosztás

A triatlon olimpiai kvalifikációs időszakának első fele lezárult. Négy férfi és egy női sportolónknak reális esélye van arra, hogy képviselje majd Magyarországot a jövő nyári, párizsi ötkarikás játékokon.

A kvalifikáció részeként rendezik július első hetében Tiszaújvárosban az olimpiai kvalifikációs világkupaversenyt. Egy 1997-2019-ig tartó sorozat, a covid idején kényszerűleg megszakadt, de most ismét világkupa megrendezésére készül a város. A Magyar Triatlon Szövetség sajtótájékoztatót tartott, amelyen a szervezők beszámoltak az előkészületekről, a megjelent sportolók terveikről beszéltek a párizsi olimpia kapcsán.

20230516 003 triatlon vk sajtotajekoztato
MOB-Média/Szalmás Péter

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára. „Egyre többen választják ezt a sportot, ami örömteli, miközben látjuk, hogy az élsportolói létszám is folyamatosan növekszik" – mondta az államtitkár, majd a július elején sorra kerülő tiszaújvárosi világkupafutamról beszélve hangsúlyozta, hogy a város és a sportág több mint két évtizede elválaszthatatlan egymástól. „Az idei évben kiemelt jelentőségű lesz ez a vk-viadal, mégpedig két szempontból is, egyrészt olimpiai kvalifikációs évben vagyunk, másrészt ezen a versenyen itthon szurkolhatunk a sportolóinknak" – fogalmazott dr. Schmidt Ádám.

20230516 007 triatlon vk sajtotajekoztato
MOB-Média/Szalmás Péter

Dr. Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) operatív igazgatója hangsúlyozta, hogy az elmúlt egy-két évben fantasztikus mértékben fejlődik a triatlon, a kapott támogatásokkal pedig a szövetség „jól sáfárkodott", a szervezet által végzett sportszakmai tevékenység kiváló. „Látszik a remek utánpótlás-nevelő munka is, hiszen folyamatosan kerülnek ki a nagyszerű eredményekre képes sportolók a műhelyekből, ennek kapcsán pedig a kluboknak is gratulálnunk kell" – tette hozzá dr. Bartha Csaba.

Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere úgy fogalmazott, a város közösségének az érdeme, hogy minden évben sikerrel meg tudják rendezni a versenyt. „Hálásak vagyunk a triatlonnak, mert ez a sportág tette fel Tiszaújvárost a világtérképre, ráadásul sportszakmai sikereknek is örülhetünk minden alkalommal. A négynapos eseményen számos kulturális programmal is készülünk, mert itt nemcsak a verseny, hanem a közösségi élet is fontos szerepet kap" – mondta a városvezető.

20230516 009 triatlon vk sajtotajekoztato
MOB-Média/Szalmás Péter

A megjelent sportolók ismertették közeli és távoli terveiket, kvalifikációs reményeiket. A hölgyek olimpiai kvalifikációs ranglistáján a 47. helyen áll Bragmayer Zsanett. Zsanett kijelentette, elsődleges célja, hogy Párizsban megjavítsa a japán fővárosban elért 12. helyezését, felkészülése pedig jól, a tervek szerint halad. Elmondta, hogy fontos állomások vannak az idei évben, de ezek közül is kiemelkedik a tiszaújvárosi vk, amelyen mindenképpen indulni akar.

A férfiak ötkarikás rangsorában a legelőkelőbb, jelenleg 12. helyen álló Lehmann Csongor azt mondta, előrébb szeretne lépni a következő egy évben, ehhez a világbajnoki sorozatban kell minél jobb helyezéseket elérnie. Kiemelte, hogy az augusztusban sorra kerülő párizsi tesztverseny fontos esemény lesz, melyre kiemelten készül. Ő is ott szeretne lenni a tiszaújvárosi versenyen.

A rangsorban most 27. Dévay Márk arról beszélt, hogy a vb-sorozat viadalai és a világkupák szinte hetente követik egymást. Ezek közül válogat, igyekszik „okosan összerakni" egy reményei szerint eredményes szezont, azt még nem tudja biztosan, hogy Tiszaújvárosban indul-e.

A ranglistán 29. Faldum Gábor jelezte, kisebb izomgyulladás miatt a következő két versenyt ki kell hagynia, de júniusban már újra rajthoz áll majd. Szerinte négyen egymást hajtják előre, mert mindenki benne akar lenni a párizsi csapatban.

A sajtótájékoztatóról távol maradt az olimpiai ranglista 34. helyén álló Bicsák Bence. Ő már Cagliariban készül a vb-sorozat következő viadalára.

Az olimpiai férfi és a női kvalifikációs ranglista alább letölthető (2023. május 15.)

férfiak nők

(MOB-Média, MTI)