Junior EB: Márton Anna arany-, Németh András bronzérmes!

Junior EB: Márton Anna arany-, Németh András bronzérmes!

2014. 02. 28.
Megosztás

A jeruzsálemi junior Európa-bajnokság nyitónapján nagyszerűen szerepeltek a magyarok! A női kardozó Márton Anna arany-, a férfi tőröző Németh András bronzérmet nyert! Remek junior nyitány, gratulálunk. küldöttségünk pedig ezzel már 2 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzéremnél jár!

A junior Európa-bajnokság első napján a férfi tőrözők és a női kardozók léptek pástra Jeruzsálemben egy különleges versenyen. A hétvégi ünnep, a sabbat okán ugyanis két helyszínen rendezték az Eb-t, méghozzá úgy, hogy napnyugta előtt a bezáró Malha Sport Centerből egyszerűen mindenkit átköltöztettek a jeruzsálemi egyetem sportcsarnokába. Ott ugyanis még belefér a vallási szokásokba, hogy sportversenyt szervezzenek péntek este, a Malhában már nem. Kérdés csak az volt, hogy hány magyar vívó lesz még versenyben költözködéskor…

Egyébként, hogy milyen a helyi zsidó emberek hozzáállása a vendégekhez, arra tökéletes példa az alábbi eset. A csarnokban egy helyi szervezőtől érdeklődtem arról, hogy merre található bármilyen, sabbat idején nyitva tartó bolt vagy étterem. Az illető azonnal, készségesen intézkedni kezdett, két éttermet is felhívott telefonon, további címeket írt le, és megadta a telefonszámát, hogy bármikor és bármiben szívesen segít. Kicsit már kellemetlenné is vált az eset, ugyanis ennyire alapos információhalmazt azért nem igényeltem… De ugyanilyen barátságos, kedves és mosolygós minden helyi polgár, legyen szó szállodáról, üzletről, piacról vagy étteremről.

A juniorok Európa-bajnokságát a férfi tőrözők kezdték, és a négy magyar magabiztosan lépett tovább a csoportkörből. Olyannyira, hogy Németh Andrásnak és a kedetkorú Mészáros Tamásnak nem is kellett vívnia a 32 közé jutásért, míg Mátyás Bálint és Dósa Dániel egy további sima sikerrel jutott el ugyanoda. Az első fricskát a következő körben kaptuk, amikor a szezon során remeklő Dósa Dani kissé enervált vívással kapott ki végig vezető lengyel ellenfelétől, majd Mészáros Tomi sem tudott fordítani 3:10-ről. A feleződés a következő körben is folytatódott, a combhúzódással bajlódó Mátyás remek asszót vívott a világranglistát vezető olasz Ingargiolával, az asszó szépségén egyedül az rontott sokat, hogy 15:13-ra az itáliai nyert. Ugyanakkor Németh megmászta a dán hegyet, azaz legyőzte Berget, és ez már a nyolc közé jutást jelentette!

Az újabb akadályt az orosz Pivovarov jelentette. Izgalmak itt is akadtak bőven, de ezúttal a happy end is összejött. Tizenkettőig végig az orosz vezetett hol egy, hol két, de néha három tussal is, ekkor viszont Andris utolérte őt, és ha már utolérte, akkor gyorsan be is fejezte az asszót. Ezzel a Honvéd versenyzője, Marco Goncalves tanítványa máris egy fényesen csillogó érmet, egyben belépőt nyert a jeruzsálemi egyetemre.

Közben a női kardozók is levívták csoportkörüket, melyből minden magyar bejutott a 32-es táblára, ami talán azért érdemel külön említést, mert négyük közül ketten is kadet korúak. A folytatásban előbb László Luca szenvedett egytusos vereséget német ellenfelétől. 14:14-nél vágtak vagy tucatnyi együttest, majd a magyar kockáztatott - vesztére. Újdonsült kadet Európa-bajnokunk, Záhonyi Petra viszont remek vívással vágott vissza egy másik németnek, azaz az idősebbek között is hegyezte oroszlánkörmeit. Következett Márton Anna, aki tavaly a felnőttek között jutott Eb-döntőbe, érthető hát, hogy vele szemben magasak az elvárások… Az első lécet át is ugrotta, igaz, az a bizonyos léc igencsak rezgett. 14:13-ra még a francia Brunet vezetett, ám két támadással fordított a magyar. Papp Borinak nem volt sok esélye az orosz Karbolina ellen, akire a nyolcaddöntőben éppen Márton Panka várt.

A nagy tehetségként elkönyvelt orosz aztán kapott egy akkora zakót Mártontól, melyet ritkán osztanak, pláne nagy orosz tehetségnek… 14:2-nél Pankán a sajnálat jelei mutatkoztak, tán ennek tudható be, hogy 15:5 lett a vége. Záhonyi Petra pedig újabb bravúrt ért el, méghozzá nem is akármilyet. Kadetként jutott a juniorok között a legjobb nyolc közé, miután felnőttekre - megkockáztatom, felnétt férfiakra… - jellemző taktikus vívással győzte le brit riválisát. A negyeddöntővel már igencsak kellett sietni, elvégre közeledett a sabbat időpontja, így szinte szünet nélkül folytatódott a verseny. A kis Petra sok energiája ekkorra már elfogyott az orosz Szuhovával szemben - így is minden dicséretet megérdemel, viszont Márton Panka ismét hengerelt - ezúttal a franca Rifkiss bánta.

Így az első junior versenynapon megszületett a második magyar érem is, és azzal a tudattal kezdtük a költözködést, hogy ezzel még nem ért véget számunkra a nap. És nem is ért! Miután átköltözött a komplett Európa-bajnokság a Jerusalem University Sport Centerbe kezdődhetett a két elődöntő. Németh András kifogta a nagyhalat, mit nagyhalat, az óriás bálnát, a cseh Choupenichet. Róla csak annyit, hogy nem egészen egy héttel ezelőtt felnőtt Vk-n lett második, míg a már említett junior világranglista-vezető Ingargiolát a negyeddöntőben 15:3-ra verte. Megijedtünk, mert a cseh vitéz pillanatok alatt 5:0-ra elhúzott, de Andris remek vívással tusról tusra csökkentette a hátrányát. Sőt, 12:11-nél a vezetést is átvette. Itt azonban véget ért a remek menetelés, Choupenitch fordított, majd a versenyt is simán megnyerte.

Következett Márton Anna, aki - Choupenitchhez hasolóan - a szezonban a felnőttek között vívott, ez volt az idei első junior megmérettetése. Nem találtatott könnyűnek! Az elődöntő kicsit döcögősen alakult az olasz Ciaragliával, de ilyenkor már valóban csak az eredmény számít, ami 15:13 lett ide. És amikor a nem teljesen elégedett Márton Panka a pástról lejőve csak annyit mondott: "Szétverem a Szuhovát!", akkor már sejteni lehetett, hogy az oroszra ez a sors vár... Így is lett, 5:5 után folyamatosan elhúzott az MTK kardozója, Gárdos Gábor tanítványa, majd néhány perccel később, 15:11 után Európa-bajnokként ölelhette át Gulácsi Ferenc válogatott edzőt. Panka egyébként karriere során második egyéni junior Eb-aranyát nyerte, és még van egy szezonja a korosztályban...

Küldöttségünk ezzel két arany-, két ezüst- és három bronzéremnél tart, és holnap a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők versenye következik - szintén magyar esélyekkel!

Eredmények.
Junior férfi tőr egyéni Európa-bajnokság, 70 induló.
A csoportmérkőzéseken: Mészáros Tamás 5 győzelem/1 vereség, Mátyás Bálint 5/1, Németh András 5/1, Dósa Dániel 4/2.
A 32 közé jutásért: Mátyás-Günes (török) 15:11, Dósa-Pfann (holland) 15:9.
A 16 közé jutásért: Mátyás-Dolzenko (ukrán) 15:13, Mészáros-Tsevan (fehérorosz) 12:15, Németh-Delbergue (spanyol) 15:11, Dósa-Siess (lengyel) 12:15.
Nyolcaddöntő: Németh-Berg (dán) 15:9, Mátyás-Ingargiola (olasz) 13:15.
Negyeddöntő: Németh-Pivovarov (orosz) 15:13.
Elődöntő: Németh-Choupenitch (cseh) 12:15
Végeredmény: 1. Choupenitch (cseh), 2. Mourrain (francia), 3. Németh András és Gryglewski (lengyel), …15. Mátyás Bálint, …18. Mészáros Tamás, 19. Dósa Dániel.

Junior női kard egyéni Európa-bajnokság, 42 induló.
A csoportmérkőzéseken: László Luca 5 győzelem/1 vereség, Márton Anna 4/2, Záhonyi Petra 3/3, Papp Borbála 2/4.
A 16 közé jutásért: Márton-Brunet (francia), László-Krüger (német) 14:15, Záhonyi-Freudenberger (német) 15:6, Papp-Karbolina (orosz).
Nyolcaddöntő: Márton-Karbolina (orosz) 15:5, Záhonyi-Itzkowitz (brit) 15:8.
Negyeddöntő: Márton-Rifkiss (francia) 15:8, Záhonyi-Szuhova (orosz) 6:15.
Elődöntő: Márton-Cinaglia (olasz) 15:13.
Döntő: Márton-Szuhova (orosz) 15:11.
Végeredmény: 1. Márton Anna, 2. Szuhova (orosz), 3. Ciaraglia (olasz) és Prearo (olasz), …8. Záhonyi Petra, ...17. László Luca, ...31. Papp Borbála.

(Forrás: hunfencing.hu)