Junior vb: Márton Anna világbajnok, László Luca bronzérmes!

Junior vb: Márton Anna világbajnok, László Luca bronzérmes!

2014. 04. 10.
Megosztás

Fantasztikus vívással nyerte meg a plovdivi junior női kard világbajnokságot Márton Anna! Gárdos Gábor tanítványának a legszorosabb asszója a nap folyamán 15:9 volt, kétség nem férhetett az aranyérméhez. A fegyvernem sikerét László Luca teljesítette ki, aki pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el gyönyörű bronzérmével. A magyar küldöttség ezzel két arany-, két ezüst- és négy bronzérmet nyert a vb egyéni versenyein!

Plovdivban szerdán az utolsó két egyéni szám, a férfi tőr és a női kard végküzdelmeit rendezték, és két szám 32-es táblájával -, de elkezdődött a csapatverseny is.

Magyar részről ketten-ketten vívhattak egyéniben az utolsó napon, férfi tőrben az Eb-bronzérmes Németh András fájdalmas kiesését próbálta orvosolni a Törekvés két versenyzője. És ez mindjárt az első, kora reggeli asszóban a lehető legtökéletesebben sikerült. Dósa Dani a junior világranglistát vezető olasz Ingargiolával találta magát szemben. Előző este erre azt mondta, jó is ez így, szeret erős vívókkal korán összekerülni. Így vélekedett annak ellenére, hogy karriere során egyszer sem győzte le őt.

Ezúttal átványos, szép, és végtelenül izgalmas asszóban sikerült nyernie. Az olasz egyszer vezetett - 2:0-ra. Utána két-három tussal mindig Dani ment, azonban lerázni magáról nem sikerült őt. 7:4, 8:6 - 8:8. Aztán 10:8 - 10:10. Meg 12:10 - 12:12. És nehezen hihető, de így volt: 14:12 - 14:14… De szerencsére a sorminta nem változott. Egy meseszerű egylámpás kontrariposzttal 15:14, és innen már nem lehetett egyenlíteni. Remek siker, még akkor is, ha “csak” nyolcaddöntőt ért. Sajnos, Mátyás Bálintnak nem sikerült a hasonló folytatás. Vagy a helyes taktikát nem sikerült megtalálni Szaitóval szemben, vagy a japán egyszerűen jobb napot fogott ki. Ugyanis végig vezetve, magabiztosan nyert 15:9-re.

Ezzel az álmainkban tervezett, képzeletbeli magyar negyeddöntő lehetősége tovaszállt, a két fiú ugyanis egy ágra került. Az “ázsiai veszedelem” viszont folytatódott, a nyolcaddöntőben a koreai Lee volt az ellenfél. Róla nemes egyszerűséggel az égvilágon semmit nem lehetett tudni - azon kívül, hogy 1994-ben született. Egyetlen FIE-eseményen sem állt rajthoz ebben a szezonban - csakhogy ez egy koreai vívó esetében az égvilágon semmit sem jelent. Mint ahogy nem is jelentett… Az asszó eleje ugyanúgy alakult, mint Ingargiola ellen. 2:0 még oda volt, viszont utána Dani vezetett. 9:6 is volt ide az állás, utána viszont többet már nem vezettünk. 13:13-nál sikerült egyenlíteni - megint csak rághattuk a körmünket. A hajrában az akciókat meg is csinálta Dani. Csakhogy először a támadás volt passzé, majd a dobott riposzt nem szólalt meg, és ez azt jelentette, hogy nem sikerült a bravúr, 18 évesen nem került a legjobb nyolc közé világbajnokságon. Majd jövőre!

Márton Anna a verseny egyik esélyeseként lépett pástra, és ennek megfelelően vívott. Pontosabban ez így nem igaz. Annál is sokkal jobban! Úgy jutott el az elődöntőig, azaz az éremig, hogy három asszóban kapott összesen 18 tust. Miközben adott 45-öt, valami hihetetlen eleganciával, dinamikával. Még Mestere, a mindig rendkívül kritikus Gárdos Gábor is csak néha mormogott valamit a nem létező bajsza alatt Panka asszói közben, ami a lehető legnagyobb dicséret. A legszorosabb asszóját az esti fináléig a nyolcaddöntőben vívta, az 15:9 lett. Mielőtt rosszallóan összevonnánk a szemöldökünket a “rendkívül szoros” eredmény láttán, gyorsan tegyük hozzá: ebben az esetben az ellenfél az Európa-bajnoki ezüstérmes orosz Suhova volt…

Egészen más történet volt László Luca esete. Az UTE 20 éves vívójának eddigi legjobb egyéni nemzetközi eredménye egy Világkupa-nyolcadik helyezés volt. A jeruzsálemi Európa-bajnokságon pedig a 32 között esett ki. Gergácz László tanítványa azonban a legfontosabb pillanatban teljesítette pályafutása legjobbját. Méghozzá három emlékezetes asszóban. A “nem mindennapi izgalmak közepette” szóösszetételt kéretik valamennyi mondathoz hozzágondolni. Az elsőben 14:14-nél Luca egyszerűen lekergette a pástról az amerikai Russót, aki így technikai tust kapott. A második sokkal simább volt: 15:13… Ekkor az utolsó akcióban előzte meg Luca orosz riválisát. Ugyanez volt az utolsó mozdulatsor az éremért a francia Brunet ellen is. Azzal a kis különbséggel, hogy erre 14:14-nél került sor. Fantasztikus!

Így aztán két női kardozónk nyerte a magyar küldöttség hetedik és nyolcadik érmét a világbajnokságon. Az is biztos volt, hogy az nem lehet két bronz - de miért is lenne… -, mivel Panka és Luca egymással került szembe, míg a másik ágon két amerikai, Palmedo és Stone találkozott. Az elődöntők nem hoztak meglepetést. A két favorit, Márton Anna és Palmedo biztosan győzött. Ez egyben azt jelentette, hogy László Luca bronzérmes lett, amivel minden előzetes várakozást felülmúlt.

Következett az aranycsata! Márton Panka szerdán nem csatázott senkivel, legfeljebb vele próbáltak csatázni. Teljesen hiábavalóan. Ezen a napon a magyar hölgy olyan szinten magaslott ki a mezőnyből, ahogy vívóversenyen ezt a legritkábban láthatjuk. A félidő 8:2 volt ide, és csöppet sem nagyképűség kijelenteni, hogy kizárólag az volt a kérdés, hogy eléri-e Palmedo azt, ami ezen a vb-n senkinek sem sikerült. Azaz ad-e tíz tust? Dehogy adott! 15:8 volt a vége, Márton Anna káprázatos vívással lett világbajnok!

A magyar küldöttség pedig nyolc éremmel zárta a 12 egyéni versenyt, jöhetnek a csapatversenyek.

Márton Anna, junior női kardvilágbajnok:
“Igazából sikerült elérnem azt, amit elterveztem. Nem csupán aranyérmes lettem, hanem végig meggyőző különbséggel nyertem meg az asszóimat. Minden úgy jött össze, ahogy elterveztem, összhangban voltam, sikerült megcsinálnom azt, amit akartam a páston. Úgyhogy természetesen nagyon nagyon boldog vagyok. Európa- és világbajnok lettem, és még van egy junior évem, majd mindent megteszek azért, hogy jövőre megismételjem ugyanezt. Mielőtt jönnek az év fontos felnőtt versenyei, még következik a plovdivi csapat! Akkor térnék igazán elégedetten haza, ha ott is összejönne egy érem! Szeretném megköszönni mestereimnek, Gárdos Gábornak és Pézsa Tibornak, valamint Gulácsi Ferencnek a munkáját. Emellett köszönöm a csapatvezetésnek a sok segítséget, és mindenkinek, aki a helyszínről vagy otthonról szurkolt nekem. No meg természetesen anyuéknak és nagyinak mindent, mindent köszönök!”

Gárdos Gábor, Márton Anna mestere:
“Nem csak az eredménnyel, hanem a mutatott vívással is maximálisan elégedett vagyok. Egész nap remekül teljesített Panka, pillanatig nem forgott veszélyben a győzelme. Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Ez az első aranyérme az MTK-Pézsa Tibor Vívóakadémiának, amire rendkívül büszkék vagyunk. Szeretném ajánlani ezt az aranyat Körmöczi Gábornak, aki az iskolájában felfedezte Márton Pankát. Ezzel szeretnék erőt kívánni a sikeres felépüléséhez.”

László Luca, junior női kard világbajnoki bronzérmes:
“Így kell zárni a junior pályafutásomat! Örülök, hogy végre kijött az, amire annyit készültem, és amiért annyit dolgoztam, edzettem. Valamennyi asszóm nagyon nehéz volt, de talán a Brunet elleni negyeddöntő vitte el a pálmát. Itt háromszor is sikerült megfordítanom az asszót, a legjobbkor 12:14 után… Nagyon boldog vagyok, hogy érmet nyertem, óriási érzés volt a dobogón állni. Főleg úgy, hogy Panka meg ott állt a dobogó legfelső fokán. Most jöhet a csapatverseny, kutya kötelességünk, hogy a másik két társunk is éremmel térjen haza Plovdivból. Köszönöm mesteremnek, Gergácz Lászlónak, a válogatott edzőinek, az Édesapámnak és az Édesanyámnak, mindenkinek, aki szurkolt nekem!”

Gergácz László, László Luca mestere:
“A tatai edzőtáborban megígértem, hogy nem olyan László Luca utazik a plovdivi világbajnokságra, mint amilyet a jeruzsálemi Eb-n láttunk. A vívását kicsit leegyszerűsítettük és kihegyeztük. Fejben és lélekben pedig próbáltuk minél jobban megerősíteni. Nagyon boldog vagyok, hogy itt meg azt bizonyította, az akaratereje is példamutató, egymás után három szoros asszóban győzött! Köszönöm a válogatott edzőinek az évek óta nyújtott segítséget!”

Gulácsi Ferenc, a női kard válogatott edzője:
“Az volt a célom, hogy Márton Panka Európa- és világbajnoki érmet nyerjen. És az volt az álmom, hogy Európa- és világbajnok legyen! Összejött. Aztán, hogy ezt ilyen hihetetlen magabiztossággal és csodaszép vívással tegye meg, az egyenesen fantasztikus! Óriási öröm! László Luca pedig önmagát múlta felül. Hatalmas eredmény, amit elért, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el a legfontosabb versenyén, és ez rendkívüli. Úgyhogy ma még kicsit ünneplünk, de holnap reggeltől a csapatra koncentrálunk, szeretnénk ott is sikeresek lenni. Szeretném megköszönni Gárdos Gábornak és Pézsa Tibornak a lehetőséget a közös munkára, és gratulálok Gergácz Lászlónak!”

Eredmények.
Junior férfi tőr világbajnokság, 135 induló.
A legjobb 32 között: Dósa-Ingargiola (olasz) 15:14, Mátyás-Saito (japán) 9:15.
Nyolcaddöntő: Dósa-Lee (koreai) 13:15.
Végeredmény: 1. Chin (kínai), 2. Choupenitch (cseh), 3. Massialas (amerikai) és Szaito (japán), ...13. Dósa Dániel, …28. Mátyás Bálint, …37. Németh András.

Junior női kard egyéni világbajnokság, 94 induló.
A legjobb 32 között: Márton-Freudenberger (német) 15:4, László-Russo (amerikai) 15:14.
Nyolcaddöntő: Márton-Suhova 15:9, László-Basta (orosz) 15:13.
Negyeddöntő: Márton-Ji (koreai) 15:5, László-Brunet (francia) 15:14.
Elődöntő: Márton-László 15:5.
Döntő: Márton-Palmedo (amerikai) 15:8.
Végeredmény: 1. Márton Anna, 2. Palmedo (amerikai), 3. László Luca és Stone (amerikai), …44. Záhonyi Petra.

Junior férfi kardcsapat világbajnokság, 29 induló.
A legjobb 32 között: Magyarország-Törökország 45:23 (Kossuth +10, Singer +7, Bancsics +5).

(Forrás: hunfencing.hu)