Kadet EB: Bányai Zsombor és Mesteri-Schmél Viki aranyérmes!

Kadet EB: Bányai Zsombor és Mesteri-Schmél Viki aranyérmes!

2013. 02. 28.
Megosztás

Két magyar aranyérem a budapesti kadet és junior Európa-bajnokság második napján! A kadet férfi párbajtőröző Bányai Zsombor csodálatos vívással nyerte meg a versenyt, míg Mesteri-Schmél Viktória egészen elképesztő körülmények között, a döntőben 5:13-ról győzött! A férfi párbajtőröző Tóth Gergely hatodik lett.

Telt ház – legalábbis a pástokon. A kadet és junior Európa-bajnokság második napján a kadet korosztály legnépesebb mezőnye állt rajthoz férfi párbajtőrben, illetve női tőrben. A szervezésben azonban ez nem okozott gondot, az Angyalföldi Sportközpontban percre pontosan zajlottak az események.

A csoportmérkőzések abszolválása egyik fegyvernemben sem jelentett problémát a mieinknek. Az első komolyabb akadály a fiúk előtt a 64 között adódott, amikor is a sorsolás szeszélye folytán három magyar-francia párosítás alakult ki. Kettő-egyre mi nyertünk, ami nem rossz arány, pláne úgy, hogy a győztes Bányaihoz és Siklósihoz Tóth is csatlakozott. A következő körben az addig remeklő Siklósi kapott ki. Viszont a kadett Európa-ranglistán második Bányai rendkívül magabiztos vívással, a pécsi Tóth pedig 5:10-ről bravúrosan fordítva jutott a nyolc közé. A negyeddöntőnek pedig már az volt a tétje, hogy vívhat- e magyar párbajtőröző az aranyéremért, hiszen Tóth és Bányai azonos ágra került. Ami azt jelentette: ha mindketten nyernek, akkor az elődöntőben egymással mérkőznek. A magyar döntősre azért még várni kellett, az érem viszont összejött: Bányai biztosan győzött, míg Tóth Gergely hatodikként zárt.

Közben a hölgyek közül egyedül Mesteri-Schmél Viktória jutott el a legjobb 16-ig - Pásztor egyetlen tussal szenvedett vereséget

Aztán a negyeddöntőben valódi női drámát láthattunk. Mesteri-Schmél úgy kezdett, ahogy végig vívott a táblán, remekül. A mérkőzés felénél azonban érthetetlenül megtorpant, belga riválisa 10:14-re fordított. De még nem volt vége! Schmél előbb zsinórban négy tust adva egyenlített, majd hihetetlen izgalmak közepette beadta a mindent eldöntő találatot. Ezzel Bányai után ő is elődöntőbe került

A négyes döntők nagyszerű hangulatban, telt ház előtt - most már a nézőtéren is -kezdődtek. És a hangulat csak fokozódott Bányai Zsombor remek vívása láttán. Halla Péter tanítványa kétséget sem hagyott afelől, ki a jobb. Látványos tusokkal, nemes egyszerűséggel leiskolázta az itáliai Bergaminit.

Időrendben a hölgyek következtek, és itt is a második párban volt magyar érdekeltség. Adódott tehát a párhuzam - vártuk az újabb hazai sikert. És jött is, méghozzá lehengerlően. Ezúttal az Újpest 17 éves vívója sem kergette az őrületbe mesterét, Kreiss Gábort és az érte szurkolókat, 15:4-re verte a lengyel Szymczakot

Ám ezzel még mindig nem ért véget a magyar sikernap. Bányai Zsombor ugyanis úgy nyerte meg a versenyt, hogy arra nehéz szavakat találni. Keressünk inkább helyette számokat. 15:5, 15:9, 15:8, 15:9, 15:7, 15:6. Ennyire nyerte meg az asszóit Zsombor a direkt kieséses táblán. Párbajtőrben szinte utánozhatatlan teljesítmény! Köszönjük és gratulálunk!

Az i-re a pontot Mesteri-Schmél Viki tette fel, de hogy miként arra talán évek múlva is emlékezni fogunk! A romániai Boldor 8:1-re elhúzott. De ekkor sem volt vége. Sőt 5:13-nál sem! Egészen elképesztő módon ugyanis Viki 10, azaz tíz egymást követő tust szúrt, és lett ezzel Európa-bajnok!
Két arany- és egy bronzérem tehát a magyar mérleg két versenynap után! És még van hátra nyolc...

Eredmények.
Kadet férfi párbajtőr, 110 induló.
Csoportmérkőzések: Bányai Zsombor 5 győzelem/1 vereség, Siklósi Gergely 5/5, Tóth Gergely 5/1, Buta Levente 3/3.
A legjobb 128 között: Buta-Dvarisikis (litván) 15:2.
A legjobb 64 között: Siklósi-Bettrancourt-Couaillet (francia) 15:11, Buta-Allegre (francia) 3:15, Bányai-Vervoitte (francia) 15:6, Tóth-Peck (brit) 15:10
A legjobb 32 között: Tóth-Varga (cseh) 15:7, Siklósi-Risicato (olasz) 13:15, Bányai-Puchacher (oszták) 15:9.
A nyolcaddöntőben: Tóth-Bartissol (portugál) 15:14, Bányai-Dabija (román) 15:8.
A negyeddöntőben: Tóth-Bergamini (olasz) 9:15, Bányai-Epurescu (román) 15:9
Az elődöntőben: Bányai-Bergamini (olasz) 15:7.
A döntőben: Bányai-Horetskiy (ukrán) 15:6.
Végeredmény, Európa-bajnok: Bányai Zsombor, 2. Horetskiy (ukrán), 3. Rubes (cseh) és Bergamini (olasz), ...6. Tóth Gergely, ...18. Siklósi Gergely, ...51. Buta Levente.

Kadet női tőr, 69 induló.
Csoportmérkőzések: Mesteri-Schmél Viktória 4 győzelem/ 2 vereség, Pásztor Flóra 5/1, Balogh Orsolya 3/3, Kondricz Kata 2/3.
A legjobb 64 között: Pásztor-Havrankova (cseh) 15:9, Mesteri-Schmél-Spanger (dán) 15:4, Balogh-Jahn (holland) 12:15, Kondricz-Sulik (lengyel) 8:15.
A legjobb 32 között: Pásztor-Rivano (olasz) 14:15, Mesteri-Schmél-Kontochristopoulou (görög) 15:7.
A nyolcaddöntőben: Mesteri-Schmél-Kirschen (német) 15:5
A negyeddöntőben: Mesteri-Schmél-Lebrun (belga) 15:14
Az elődöntőben: Mesteri-Schmél-Szymczak (lengyel) 15:4.
A döntőben: Mesteri-Schmél-Boldor (romániai) 15:13.
Végeredmény, Eb: Mesteri-Schmél Viktória, 2. Boldor (romániai), 3. Dludosz és Szymczak (lengyelek), ...21. Pásztor Flóra, ...42. Balogh Orsolya, 43... Kondricz Kata.

(Forrás: hunfencing.hu)