Kadet EB: Megvan a negyedik arany!

Kadet EB: Megvan a negyedik arany!

2013. 03. 03.
Megosztás

Rendkívüli izgalmak után, Mesteri-Schmél Viktória remeklésével megnyerte a magyar női tőrválogatott a kadet Európa-bajnokságot. A férfi kardozók az ötödik, a női párbajtőrözők a kilencedik helyen végeztek. A magyar nemzeti együttes ezzel négy arany- és egy bronzéremmel megnyerte a kadet Európa-bajnokság éremtáblázatát!

Utolsó versenynapját rendezték szombaton a kadet Európa-bajnokságnak az Angyalföldi Sportközpontban. A 3 arany- és 1 bronzéremnél tartó magyar válogatott tovább gyarapította amúgy is tekintélyes és büszke gyűjteményét – ezúttal a női tőrcsapat révén.

Kezdjük ezúttal a rosszabb hírekkel. Már az első mérkőzésén vereséget szenvedett a női párbajtőrcsapat és a férfi kardcsapat. Előbbi a 8 közé jutásért maradt alul a hosszabbításban Ukrajna ellenében, így a gyengébben sikerült egyéni verseny után csapatban sem sikerült javítani. Maradt a „kistábla” a 9-16. helyért.

A férfi kardozóktól is feltétlenül többen reménykedtünk az évközi eredmények alapján, de viszonylag simán 45:37-re kikapott a csapat a negyeddöntőben a franciáktól. Dicsérni egyedül Kossuth Bálintot lehet, ám az ő plusz hetes mérlege is csak ennyire volt elég. A csorbát valamelyest sikerült kiköszörülni, a kardozók az ötödik, a női párbajtőrözők a kilencedik helyen végeztek.

Női tőrözőink viszont kiköszörülték a csorbát. Pedig rendkívül nehéz ágra kerültek, hiszen a svédek elleni bemelegítés után a németek következtek. A forgatókönyvet akár az Argo alkotói is írhatták volna, elképesztő fordulatokat hozott a negyeddöntő. Miként egy jó filmben, sokáig minden a békés happy end felé tartott. Hat asszó után 29:18-ra vezettek a magyarok, úgy hogy Mesteri-Schmél Viki, Pásztor Flóra és Balogh Orsi egyaránt remekelt. Aztán Pásztor három, Balogh öt tust adott le az előnyből, így az utolsó csörtére 31:28-nál állt fel Mesteri-Schmél Viki. A homlokunkat ekkor azért összeráncoltuk, de csak éppen hogy, elvégre magyar részről az egyéni aranyérmes lépett pástra. Aztán 40:36-nál már nagyon összeráncoltuk. Ugyanis a német Behrnél volt az előny. A világhírű tőrapuka a pást közvetlen közeléből – egyébként szabálytalanul – irányította lányát, azonban eztán az ő arcáról fagyott le a mosoly. Viki fordított – miként az egyéniben kétszer tette – , 41:43-ról zsinórban szúrt négy tust, így végül a magyar lányok ölelkezhettek.

Bő egy órával később újra ezt tették. Akkor a fegyvernem nagyhatalma, Olaszország kapitulált, és Mesteri-Schmél megint váratlant húzott. Készültünk a tőle megszokott, horrorisztikus elemekkel teletűzdelt végjátékra, amikor Balogh Orsi igen lényeges győzelme után, 40:36-os állásnál ő következett. Erre mi történik? Viki simán nyert öt:egyre, és ismét jöhetett az összeölelkezés. Semmi fordulat, dráma, csak egy sima győzelem az olaszok ellen. Na sebaj.

A döntőben Lengyelország volt az ellenfél, amelynek két vívója is bronzérmet szerzett egyéniben. Tudtuk tehát, hogy nem lesz egyszerű a feladat, és nem is volt az. Olyannyira nem, hogy öt asszó után 25:20 volt oda. Úgyis eltalálják ki következett: Mesteri-Schmél Viktória. És 30:28-ra már mi vezettünk. Az addig kicsit haloványabb Pásztor ekkor nagyon fontos győzelmet aratott, Balogh viszont nem tudta megőrizni az előnyt. Egyetlen tus fórral, de a lengyelek fordultak a célegyenesbe. Következett viszont az Eb sokadik megunhatatlan finise. Természetesen Viki előadásában. Pillanatok alatt fordított és megszerezte a női tőrcsapat fantasztikus aranyérmét!!
Az érdem természetesen a Mestereké is, köszönet és gratuláció tehát Bernáth Zoltánnak, Kiss Tibornak, Beliczay Sándornak, Kovács Editnek és Szócs Bertalannak.

A legnagyobb elismerés pedig a magyar kadett válogatottnak, amely 4 arany, és 1 bronzéremmel megnyerte az esemény éremtáblázatát!!

Aranylányok mondatai

Balogh Orsolya: „Még nem dolgoztam fel, milyen csodálatos dolog történt. Ezt csak együtt, igazi csapatként érhettük el.”

Kondricz Kata: „A mai egy gyönyörű nap volt…!”

Mesteri-Schmél Viktória: „Nagyon jók voltunk! Nagyon küzdöttünk! Nagyon király volt mindenki! Nagyon durva volt az egész nap!”

Pásztor Flóra: „Összetartó, remek csapatot alkotunk, amelyben élmény volt vívni. Nyertüüünk!!!”

És az edzők:

Bernáth Zoltán: „Csak a legfelsőbb szinten tudok beszélni a lányokról. Viki csodálatosan vívott, de ahhoz, hogy nyerhessünk, az kellett, hogy a többiek is kihozzák magukból a lehető legtöbbet, és ez meg is történt. Érzésem szerint erősebb válogatottakat vertünk meg, ami tovább emeli az aranyérem értékét. Nagyszerű csapat a miénk!”

Kiss Tibor: „Az első pillanattól kezdve érvényesült az egy mindenkiért, mindenki egyért elv. Pillanatig sem gondolták a lányok, hogy kikaphatnak, nagyon egységes, igazi csapat voltunk!”

Eredmények.

Kadet női tőrcsapat, 14 induló.
A nyolcaddöntőben: Magyarország-Svédország 45:23 (Mesteri-Schmél +10, Balogh +8, Pásztor +5, Kondricz -1).
A negyeddöntőben: Magyarország-Németország 45:43 (Balogh +3, Mesteri-Schmél 0, Pásztor -1).
Az elődöntőben: Magyarország-Olaszország 45:36 (Mesteri-Schmél +9, Balogh +2, Pásztor -2).
A döntőben: Magyarország-Lengyelország (Mesteri-Schmél +16, Pásztor -5, Balogh -8)
Végeredmény: 1. Magyarország (Balogh Orsolya, Kondricz Kata, Mesteri-Schmél Viktória, Pásztor Zsófia), 2., 3. Olaszország

Kadet női párbajtőrcsapat, 19 induló.
A nyolcaddöntőben: Magyarország-Ukrajna 43:44 (Nagy +2, Öhlmőller +1, Arday -4).
A 9-16. helyért: Magyarország-Szerbia 45:27 (Siffer +12, Öhlmüller +5, Nagy +1).
A 9-12. helyért: Magyarország-Csehország 45:24 (Nagy +11, Öhlmüller +8, Siffer +4).
A 9. helyért: Magyarország-Spanyolország 45:33 (Siffer +4, Öhlmüller +4, Nagy +4)
Végeredmény: 1. Ukrajna, 2. Olaszország, 3. Németország, ...9. Magyarország (Arday Gréte, Nagy Kinga, Öhlmüller Sarolta, Siffer Klaudia).

Kadet férfi kardcsapat, 13 induló.
A negyeddöntőben: Magyarország-Franciaország 37:45 (Kossuth +7, Bancsics -6, Habony -9) .
Az 5-8. helyért: Magyarország-Nagy-Britannia 45:38 (Habony +5, Bancsics +1, Kossuth +1).
Az 5. helyért: Magyarország-Lengyelország 45:32 (Kossuth +5, Bancsics +5, Habony +3).
Végeredmény: 3. Franciaország, ...5. Magyarország (Bancsics Máté, Habony Viktor, Kossuth Bálint, Kovács István)

(Forrás: hunfencing.hu)