Kadet Európa-bajnokság: Dósa Dani bronzérmes tőr egyéniben!

Kadet Európa-bajnokság: Dósa Dani bronzérmes tőr egyéniben!

2013. 02. 27.
Megosztás

A kadet férfi tőrözők versenyével kedd reggel megkezdődött a kadet és junior Európa-bajnokság az Angyalföldi Sportközpontban.

Legeredményesebben a magyarok közül Dósa Dániel szerepelt, aki harmadik lett. Éremmel kezdődött tehát a magyarok számára az Eb.

Miként az lenni szokott – a végére minden a helyére került, és zökkenőmentesen, percre pontosan megkezdődött közel 900 fiatal vívó seregszemléje, a budapesti kadet és junior Európa-bajnokság.

Az Angyalföldi Sportközpont – ne kiabáljuk el – remek helyszínnek bizonyul, húsz páston, tökéletes körülmények között versenyeznek a fiatalok. Világszerte ritkaság számba menő, két páston párhuzamos livestream közvetítéssel, és négy páston livescore közvetítéssel, amely honlapunkon keresztül elérhető.

Férfi tőrben az eredményességre sem lehetett panasz. Főként azért nem, mert ez a fegyvernem sportágunk Achilles-ín sarkának számít. Dósa Dániel ugyanis nagyszerű vívással, magabiztos győzelmeket aratva a négy közé jutott, és ezzel már érmes lett. Beliczay Sándor tanítványa, a Törekvés 17 esztendős tőrözője az elődöntőben az orosz Matvejevvel vívott, sokáig nagyszerűen, hiszen 10:4-re vezetett. Ott azonban elfogyott az erő, Matveev fordítani tudott, és izgalmas csatában 15:13-ra győzött. Dani ezzel bronzérmet nyert, ami ebben a fegyvernemben, egyéni versenyben nagy sikernek számít. No meg remek Európa-bajnoki nyitánynak!

A nap másik számában, a lány kardozók egyéni küzdelmeiben a legjobb magyar Juhász Tekla volt, aki a 49 tagú mezőnyben már a 32 közé jutásért is vívott, és három győzelem után a negyeddöntőben kapott ki, így végül hetedik lett.

Négy magyar hölgy kezdte kora délután a kadet női kard Európa-bajnokságot az Angyalföldi Sportközpontban. A csoportmérkőzések több-kevesebb sikerrel zárultak, de valamennyien továbbjutottak. Azonban éppen a közepes rajt miatt a 32 között már magyar „házimeccset” láthattunk, melyen Drajkó Lili legyőzte Kelecsényi Mirát. Ebben a körben búcsúzott a másik Kelecsényi nővér, Léna is. A feleződés tovább folytatódott, a következő körben Drajkó Lili kapott ki – egyetlen tussal. Egyedüliként Juhász Tekla maradt versenyben, de Noseda Tibor 17 éves tanítványa a negyeddöntőben vereséget szenvedett francia riválisától, és ezzel a hetedik helyen zárt.

Az Angyalföldi Sportközpontban zajló kontinensviadalon szerdán a fiú párbajtőrözők és a lány tőrözők egyéni versenyeire kerül sor.

Eredmények.
Kadet férfi tőr, 81 induló.
Csoportmérkőzések. Dósa Dániel 5 győzelem/1 vereség, Balogh Boldizsár 5/1, Insperger Sámuel 5/1, Mészáros Tamás 3/2.
A legjobb 64 között: Dósa-Lasak (cseh) 15:8, Insperger-Tarasiewicz (lengyel) 15:5, Mészáros-Czuckerman (izaeli) 15:12.
A legjobb 32 között: Dósa-Hovhannesyan (örmény) 15:4, Insperger-Ciuti (olasz) 10:15, Mészáros-Birch (német) 10:15.
A nyolcaddöntőben: Dósa-Teteris (lett) 15: .
A negyeddöntőben: Dósa-Asadulajev (ukrán) 15:7.
Az elődöntőben: Dósa-Matveev (orosz) 13:15.
Végeredmény:
Európa-bajnok: Weiner (német), 2. Matveev (orosz), 3. Dósa Dániel és Lahunou (fehérorosz), ...20. Insperger Sámuel, ...25. Mészáros Tamás, ...34. Balogh Boldizsár.

Kadet női kard, 50 induló.
Csoprtomérkőzések. Drajkó Lili 3 győzelem/2 vereség, Kelecsényi Mira 3/2, Juhász Tekla 2/3, Kelecsényi Léna 2/4..
A legjobb 64 között: Juhász-Kljajic (szerb) 15:6, Kelecsényi L.-Chouri (görög) 15:11.
A legjobb 32 között: Kelecsényi M.-Drajkó 13:15, Juhász-Kose (török) 15:12, Kelecsényi L.-Gladdish (brit) 9:15.
A legjobb 16 között: Drajkó-Zalevska (ukrán) 14:15, Juhász-Passaro (olasz) 15:13.
A negyeddöntőben: Juhász-Rifkiss (francia) 10:15.
Végeredmény:
Eb: Gogoljeva (orosz), 2. Rifkiss (francia), 3. Cherry-Emmanuel (francia) és Cieslar (lengyel), 7. Juhász Tekla, …13. Drajkó Lili, …23. Kelecsényi Mira, …32. Kelecsényi Léna

(Forrás: hunfencing.hu)