Kammerer Zoltán: Egyik álmom volt, hogy sífutásban indulhassak egyszer téli olimpián...

Kammerer Zoltán: Egyik álmom volt, hogy sífutásban indulhassak egyszer téli olimpián...

2014. 02. 06.
Megosztás

Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakozót edzőtáborok és a tatai erőfelmérő után éppen otthon értük el, hogy a téli sportokhoz fűződő viszonyáról kérdezzük. Kamera természetesen nagyon szurkolt olimpiai bajnok társának, hogy kijusson Szocsiba, és arról is beszélt, Sumákhoz hasonlóan neki is volt egy álma, hogy a nyári mellett téli olimpián is részt vehessen.

"A Dunakanyar kapujában, Gödön nőttem fel, ott jártam iskolába. A közeli dombok, a dunai kiság, az iskolaudvar mind kiváló lehetőséget jelentett számomra a téli sportokhoz. Amikor én voltam gyerek, telente még volt hideg, volt hó. Az alsógödi iskola udvarán a kézilabdapályát mindíg fellocsolták, ilyenkor hetekig jég borította, a szakosztályomhoz, a Gödi SE telepéhez pedig közel volt a kiság, ami hosszú ideig be volt fagyva, korcsolyázásra alkalmas volt. Emlékszem, egyszer olyan ónos eső esett, hogy egész a suliig korcsolyával a lábamon tudtam csúszni. Néztek egy nagyot a tanárok" - idézte gyermekéveit a Londonban K4-ben ezüstérmes sportoló.

"Van egy fiam, Geri, vele eljárunk szánkózni ha van hó, de korizni nem szokott. Megtanítottam Kékestetőn síelni, de ritkán csatol lécet a lábára" - avatott be családi vonatkozásaiba Zoli.

"A kajakosok számára a sífutás és a jégkorong egyaránt kiegészítő sportág, így mindkettőt hosszú évek óta űzöm. Mai napig is szívesen játszom a hokit, a Kisstadion, az UTE-pálya és Káposztásmegyer egyaránt a kedvenc helyem. Elárulom, volt egy távoli álmom, szerettem volna azok közé tartozni, akik két olimpiára is kijutnak, mégpedig a nyári mellett télire is. Imádom a sífutást, erős is vagyok benne, igaz, a technikámon lenne mit csiszolni. Nagyon szorítottam Pulai Iminek, mint olimpiai bajnok kenusnak, abban bízva, hogy méltányolják a nyári játékokon szerzett aranyérmét, és kvótát szerezve kijut Szocsiba" - árulta el Sydney és Athén, összesen háromszoros olimpiai bajnok kajakosa.

Arra a kérdésünkre, hogy a téli olimpikonokkal mennyire van személyes kapcsolatban, elmondta, a mostaniakkal nem, a korábbiak közül Gyenesei Leilával viszont találkozott felkészülés közben, mégpedig 2006-ban, Ramsauban, ahol mindketten edzőtáboroztak éppen. Leila azon kevesek közé tartozik, akik nyári és téli olimpián is részt vettek, Torinóban sífutásban, Pekingben öttusában állt rajthoz.

"Az óriás-műlesiklást nagyon szeretem nézni a televízióban. Egyik nagy élményem volt, amikor Schladmingban készültünk, és egy világkupa alkalmával felmásztam a hegyoldalba, hogy testközelből láthassam az alpesi sízőket. Nagy élmény volt! Szeretem a jégkorongot és a sífutást is, nézni és "csinálni" egyaránt. A jégkorongot egy férfias sportnak tartom" - mondta kedvenceiről a 2013-ban Európa-bajnoki bronzérmet szerző sportoló.

Kammerer természetesen a kajakos mindennapjairól is beszélt. Elmondta, az elmúlt hetekben Galyatetőn, Dunavarsányban és Tatán edzőtáboroztak, utóbbi helyszínen, szerdán erőfelmérésen kellett megmutatniuk pillanatnyi állapotukat. "Most éppen otthon vagyok, Budapest és Göd között ingázom, az olimpiai megnyitót, remélem, meg tudom nézni. Hamarosan melegvizen, Abu-Dzabiban fogunk edzőtáborozni, készülünk a négyessel, első komoly versenyünk a szegedi világkupa lesz május végén" - tette hozzá Zoli, aki a közelmúltban, a MOB Életút programjának keretében diplomázott a TF-en.

(Foto: MOB/Kovács Anikó)