Többen is megúszták a vb-szintet

Kapás Bogi újra úszhat

2013. 12. 31.
Megosztás

Kapás Boglárka hetvenkét órára visszatérésének várva várt napjától – A betegségéből felépült kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok címvédőként készül a berlini EB-re.

Három hónapig tartó kényszerszünet után, amelyet olykor tanácstalanság és kilátástalanság lengett körül, Kapás Boglárka kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok úszót már csak hetvenkét óra választja el visszatérésének várva várt napjától. A sportpszichológusnak készülő 20 esztendős versenyző negyed évig egyetlen hosszt sem úszhatott le teljes erőbedobással, ráadásul a szárazföldi erőfejlesztő munkától is eltiltották. A napi hat órás kemény munkához szokott szervezete hiába tiltakozott a tétlenségbe átfordult életmód ellen, miközben az úszóberkekben közismert kiegyensúlyozottságát és vidámságát a nehezen viselhető események kezdték aláásni. Örök optimizmusa, a család és a barátok biztatása, nem utolsósorban pedig edzőjének biztató szavai jelentették számára az erős támaszt. A legnehezebb napokban talán leendő szakmájának tudományából is tudott valamelyest meríteni…

„Úgy emlékszem, hogy szeptember 23-án volt az utolsó „igazi” edzésem, azt a napot viszont nehezen fogom elfelejteni, amikor kórházba kerültem, és megkezdődött a kezelésem. Az influenza súlyos szövődményeként átmenetileg látászavarok léptek fel, ma már könnyebben tudom kimondani, mint akkor, hogy az egyik szememmel alig-alig láttam. Rettenetesen bántott, hogy a születésnapját október elsején ünneplő édesanyámnak még egy szál virággal, vagy egy kisebb ajándékkal sem tudtam kedveskedni. A szteroidos kezelések mellékhatásait sem könnyen viseltem, de akkor még abban bíztam, hogy gyorsan felépülök és a decemberi fedett pályás Európa-bajnokságon talán még el is tudok indulni. De nem így történt. A visszatérés örömét – kellő orvosi „bólintásokkal” - csak az újesztendő második napján élvezhetem, de már az is nagy szó, hogy végre valahára itt tartok” – mesélt az elmúlt hónapok viszontagságairól Kapás Boglárka, a BVSC sportolója a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Mint válogatott versenyzőnek, „Boginak” folyamatosan adatokkal kellett feltöltenie a doppingellenőrzésekhez kapcsolódó úgynevezett holléti internetes kérdőívet, amely 2013. október eleje óta számára szokatlan egyhangúságot tükrözött. Napjainak nagy részét pihenéssel otthon kellett töltenie, ha olykor-olykor kimozdult, útja a legtöbbször az egyetemre vezetetett.

„Számolom a napokat, de már az órákat is, hogy január 2-án újra végigcsinálhassak egy komolyabb edzést. Nagy Péter az edzőm bizonyára speciális „visszatérési” edzéstervet állított össze a számomra. A szerencsémnek mondhatom, hogy a versenyzőtársaim is szabadságból érkeznek majd vissza az uszodába, tehát a maguk módján nekik is vissza kell zökkenniük a régi kerékvágásba. Az biztos, hogy harapni fogom a vizet, a fokozatosság előírásainak nem lesz könnyű megfelelni. Teljesen panaszmentes vagyok, és persze az is szeretnék maradni. Január 11-én a klubunkkal hajdúszoboszlói edzőtáborba utazunk, aztán februárban válogatott úszóként Thaiföldön folytatom a felkészülést. A következő állomás áprilisban Arizona, de a tengerentúlon eltöltött három hét előtt a márciusi Budapest bajnokságon már „élesben” próbálhatom ki magamat.” – mondta a Telekom Team támogatottjai közé tartozó Kapás Boglárka, aki már túl van a filozófia és pszichológiatörténeti, valamint a kultúra és társadalomismereti vizsgáin, januárban pedig – nem sokkal a visszatérése után - az anatómia és élettan, majd a közgazdaságtan tantárgyakból szeretne újabb jó jegyeket begyűjteni.

A 2013-as barcelonai világbajnokság 400 méteres ötödik, 800 méteres negyedik és 1500 méteres hetedik helyezettjének bőven van ideje arra, hogy a 2014-és évad csúcseseményére, az augusztusi berlini Európa-bajnokságra a lehető legjobban felkészülhessen, ahol a 800-asok gyorsúszó mezőnyében címvédőként állhat majd rajthoz.

(Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)