Kárász Annának jövőre is nagy világbajnokverést kell bemutatnia, ha Kozák Danuta helyébe akar lépni

Kárász Annának jövőre is nagy világbajnokverést kell bemutatnia, ha Kozák Danuta helyébe akar lépni

2015. 12. 27.
Megosztás

Miután az idei milánói világbajnokságon a tanulópénzt már leszurkolta, Kárász Anna egy újabb látványos hazai világbajnokveréssel abba a különleges helyzetbe kerülhet a 2016-os válogatók után, hogy az olimpiai ötszáz méteres kajak döntőben ő képviselheti a magyar színeket.

Kovács László, a 24 esztendős szegedi versenyző edzője szerint „benne van a lányban” a kellő tudás és az akarat ahhoz, hogy az atlantai győztes Kőbán Rita, az Athénban diadalmaskodó Janics Natasa, valamint a címvédő Kozák Danuta után a tanítványa lehessen a „királyszám” negyedik magyar olimpiai bajnoka.

„Anna a szemem fénye, akiről évek óta azt mondogatom, hogy minden idők egyik legtehetségesebb és legszorgalmasabb versenyzője. Aki az edzéseken már akkor is meg tudta szorongatni Janicsot, amikor a háromszoros olimpiai aranyérmes és 19-szeres világbajnoki aranyérmes még a csúcson járt, csak erről annak idején nem igazán beszéltem. Most viszont úgy tűnik, hogy elérkezett Anna ideje. Tavaly négy világbajnoki aranyat lapátolt össze, de akkor még inkább számított „csapathajózónak”, noha ugyanabban az évben a szegedi U23-as vb-n egyéni indulóként is nyerni tudott a 200 és az 500 méteren. A fordulatot a 2015-ös idény hozta meg a számára, amikor két egymást követő hazai válogatón is minden magyar vetélytársát meg tudta előzni. Ezt senki sem nevezhette a véletlen művének, már csak azért sem, mert a mögötte célba érkezők között fél tucat világbajnok is akadt” – nyilatkozta a 68 esztendős Kovács László (egykor Janics mestere – a szerk.) a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Aki nyerni tud a hazai válogatón, ráadásul kétszer is, annak szakmai megállapítás szerint csak könnyebb lehet a dolga az év nemzetközi rangadóján. Nem így volt ez a 2015-ös olimpiai kvalifikációs világbajnokságon Milánóban, ahol a londoni 200-as aranyérmes új-zélandi Lisa Carrington - Kárászt is hajóhosszal megelőzve – először lett az 500 méteren világbajnok.

„Anna keze megremegett a milánói döntőben – folytatta Kovács László. - Annyira izgult, hogy eltolta a rajtját, és aztán a nagy igyekezetében a végére az erejével is elkészült. Jobb, hogy ez idén történt meg vele és nem az olimpiai döntőben. Benne volt ebben a történetben az is, hogy jobban kellett volna összehangolnunk az egyes és a négyes felkészülését, de most már tudjuk, hogy mit kell másképpen csinálnunk. Nem akarom túl magasra állítani a lécet Anna előtt, ezért ehhez most csak annyit tennék hozzá, hogy az első lecke az olimpiai szereplés lehetőségének kiharcolása. És ha ez már sikerült, akkor lehet ennél sokkal nagyobbat is álmodni. A képesség és a motiváció mindehhez bőségesen megvan Annában, a lámpaláznak pedig nem szabad még egyszer elhatalmasodnia. Mind a ketten tudjuk, hogy a 2016-os válogatókon élesebb küzdelemre kell számítanunk, de ezzel várhatóan az ellenfelek is szembesülnek majd.”

Kárász Anna és a magyar válogatott tagjai minden szükséges támogatást megkapnak annak érdekében, hogy a kajak-kenu Rióban is az olimpiai csapat „húzó” ágazata lehessen. A szegedi favorit nemrégiben Floridában gyakorlatozhatott, ahová februárban visszatérve maratoni hosszúságú hathetes edzőtáborban vehet részt. És csak ezek után következik a felkészülés háromhetes portugáliai etapja, egy szóval a lehetőségekre ebben a sportágban sem lehet panasz…

(Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter, fotó: MOB/Szalmás Péter)