Kardokkal, tőrökkel estek egymásnak Esztergomban

Kardokkal, tőrökkel estek egymásnak Esztergomban

2014. 06. 13.
Megosztás

A Magyar Munka Magyar Érték Alapítvány, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma és a Magyar Sportmúzeum rendezésében kiállítás nyílt az esztergomi Vármúzeumban. A kiállítást Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, kétszeres olimpiai bajnok kardvívó nyitotta meg csütörtökön.


A megnyitón megjelent továbbá dr. Bartha Csaba a, a MOB sportigazgató-helyettese, Sákovicsné Dömölky Lidia olimpiai bajnok tőrvívó és Polgár Pál, az MVSZ főtitkára.

A stílszerűen a vár lovagtermében megtartott egyszerre történelmi és sporttörténeti eseményen a régi korok bajvívói is életre keltek, de a mai, modern sportvívók is pástra léptek.

A magyar történelemben Esztergom különleges helyet foglal el. A vívás a sportban megszelídült formája az országért való küzdelemnek, amelyet őseink vívtak egész történelmünk folyamán. A magyar sportvívás kezdeteit 190 évvel ezelőttre tehetjük, de Esztergomban is közel 130 éve űzik ezt a sportot a város polgárai. Legeredményesebb és legismertebb esztergomi vívó Pézsa Tibor, aki 50 éve nyert olimpiai bajnokságot Tokióban kardvívásban. Ez is indokolta, hogy a városban kerüljön megrendezésre a magyar sportvívást bemutató kiállítás, amely áttekintést ad a legnagyobb magyar vívómester egyéniségekről, a régi vívóéletről a korabeli tárgyi emlékek bemutatásával.

A Vármúzeum három termében kerültek elhelyezésre a kiállítási tárgyak. Ezekben Németh Árpád és a Sportmúzeum gyűjteményeiből válogatott anyagot lehet megtekinteni.

Az első teremben 9 vitrinben egy-egy korszakra jellemző két-két fegyver, a hozzátartozó maszkkal, kesztyűvel és egy-két egyéb tárggyal ad áttekintést az 1800-as évek második felétől az 1900-as évek első feléig a magyar vívásról. Asztali vitrinekben érmek, egyéb apró emlékek lesznek láthatóak.

A második teremben a régi vívómester képzés és az 1880-as évek végének vívásáról szóló emlékek kapnak helyet, első sorban diplomák, fényképek, különleges okiratok. Itt kapott helyet az esztergomi vívással kapcsolatos kisebb anyag is.

A harmadik termet a Sportmúzeum által készített tablók töltik meg, két vitrinnel, amelyben régi könyvek, írott emlékek lesznek láthatóak.

A kiállítás főszervezője Molnár Béla korábbi válogatott tőrvívó, az esztergomi vívóélet újjáéledésének vezére.

A kiállítás naponta 10-től 18-ig látogatható. Előzetes telefonos (+36 30 456 0197) egyeztetés alapján csoportoknak vezetést is biztosítanak.

(fotók: hidlap.hu)