„Karesznak olimpiát kellett volna nyernie”

„Karesznak olimpiát kellett volna nyernie”

2014. 05. 29.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság Kiemelt Edző Programjában részt vevő szakembereket bemutató sorozatunk legújabb cikkében id. Balzsay Károllyal beszélgettünk.

Ökölvívóként nem teljesedett ki, részben az erős konkurencia miatt, edzőként viszont az eredmények sem maradtak el, elsősorban az Európa-bajnokságokon vitézkednek tanítványai.

A szakember edzői pályafutása 1968-ban indult az MTK-nál, majd a Bp. Honvédnál húzott le nyolc évet, azt követően Kecskeméten vállalt munkát. A Magyar Ökölvívó Szövetség alkalmazásába 2003-ban állt, előbb mint szakedző, 2004-től pedig mint szövetségi kapitány tett a magyar bokszért. 2008 óta a KSI-nél edzősködik.

Nagy bánata, hogy fiának, ifj. Balzsay Károlynak – noha kétszer is kijutott az olimpiára – az aranyérem elérhetetlen álom maradt, még ha tudása arra predesztinálta volna is. Ennek ellenére természetesen határtalanul büszke Kareszra, illetve többi tanítványa eredményeire is, ami jórészt elkötelezettségének köszönhető: szabadidejének tekintélyes hányadát is az ökölvívás tölti ki, de bokszolók mellett kutyákkal is imád foglalkozni.

A kiemelt edzői programot üdvözli, és úgy véli, az végre tiszta körülményeket teremthet a sportágban, illetve a magyar sport egészében.

– Hosszú pályafutásából mi az, amire jó szívvel emlékszik vissza?
– Számos szép eredményt értek el versenyzőim, elsősorban az Európa-bajnokságokon remekeltek. Nekem már nem ment ennyire jól a bunyó, nem voltam erős és jó versenyző, ehhez képest egész kiváló karriert futottam be edzőként. Mentségemre legyen szólva, a korosztályomban hatalmas volt a konkurencia, remek öklözőket kellett volna legyőznöm. Annyira nem kellett szégyenkeznem, hogy kikaptam tőlük.

– Évtizedek óta edzőként dolgozik. Akad, ami miatt hiányérzete van?
– Amiatt mindenképp, hogy a fiamnak, Karesznak nem sikerült olimpiát nyernie. Megvolt hozzá a tudása, remek képességekkel volt megáldva, valami azonban mindig az útját állta – és nem is kizárólag szakmai tényezők. Persze, nemcsak másban kell keresni, nekem és neki is volt része abban, hogy ez így alakult, de ugyebár ezen már nem tudunk változtatni.



– Most hogy állunk utánpótlásszinten?
– Nem lehet okunk a panaszra. Rengeteg fiatal jön le az edzőterembe, amiben nagyon sokat segítenek az olyan példaképek, mint Kovács „Koko” István vagy Erdei Zsolt. Zsolti kapcsán is el lehet mondani, irtózatosan nagy tehetség, szakmai szemmel nézve óriási élményt jelentenek a mérkőzései, igaz, a nem műértő közönség számára talán nem annyira látványos. A nézők vért akarnak, Zsolti pedig inkább higgadt fejjel gondolkozik.

– A Kiemelt Edző Program közrejátszhat abban, hogy újabb Kokók és Erdeik nevelődjenek ki?
– Pozitív a kezdeményezés, jó véleménnyel vagyok róla. Fontos, hogy az edzők is megkapják a kellő megbecsülést, még akkor is, ha nem állnak annyira a középpontban, mint maguk a bokszolók.

– A riói olimpiát milyen reményekkel várhatjuk?
– Kis túlzással könnyebb az olimpián érmet szerezni, mint egyáltalán kijutni. Talán ennyire nem lehet leegyszerűsíteni a képletet, de az mindenképp igaz, hogy a menedzselés, ezáltal a kiemelés nagyban befolyásolja a végkimenetelt. Szerencsés esetben a négyig nem is jöhet igazán kiemelkedő ellenfél, de az is megeshet, hogy már jó néhány körrel korábban egy nagy névvel kell összecsapni. Varga Miklósban, Bacskai Balázsban és Bársony Bernárdban ugyanakkor komoly potenciál van.

– Hogyan sikerül alkalmazkodni ahhoz, hogy immár az amatőr meccseken is lekerül a fejvédő?
– Mint minden új helyzetet, ezt is szokni kell. A versenyzők sorozatterhelésnek vannak kitéve, pláne egy olimpián, az ő szempontjukból szerencsésebb lett volna, ha ehhez a szabályhoz nem nyúlnak hozzá. A nézők számára ugyanakkor izgalmasabb lesz a meccs – a döntéshozók elsősorban erre voltak tekintettel.

ID. BALZSAY KÁROLY – NÉVJEGY
Születési hely, idő: Siklós, 1949. július 23.
Magasság, testsúly: 168 cm, 75 kg
Iskolai végzettség: egyetem (Testnevelési Főiskola, szakedző)
Edzői minősítés: szakedző
Kitüntetések, díjak: Mesteredző életmű díj (2008)
Mire a legbüszkébb: hogy ilyen sokra vitte edzőként, valamint fia eredményeire
Hobbi: ökölvívás, kutyák
Sportolói pályafutása: 1968-1979
Klubjai: MTK, Bp. Honvéd
Legjobb eredményei: magyar bajnoki helyezett
Edzői pályafutása: MTK (1968-1971), Bp. Honvéd (1971-1979), Kecskeméti SE (1979-1987), Nagytarcsai Általános Iskola, testnevelőtanár (1996-2003), Magyar Ökölvívó Szövetség (szakedző, 2003-2004), szövetségi kapitány (2004-2008), KSI (2008-)
Legismertebb versenyzői: Gönczi Róbert, Erős Lajos, Balzsay Károly
Eredményei: 1980. olimpia: 17. Gönczi Róbert1981. Eb: 3. Gönczi Róbert1983. Eb: 3. Gönczi Róbert 1988. olimpia: 5. Erős Lajos 1989. Eb: 2. Erős Lajos 2000. olimpia: 9. ifj. Balzsay Károly 2002. Eb: 2. ifj. Balzsay Károly 2004. olimpia: 9. ifj. Balzsay Károly

(Czövek Oszkár)