Katrina jött, látott, romba döntött, de Hámori Jenő betöltötte a nyolcvanötöt!

Katrina jött, látott, romba döntött, de Hámori Jenő betöltötte a nyolcvanötöt!

2018. 08. 27.
Megosztás


Olimpiai- és világbajnok, vegyész doktor, két ország színeiben is indult az játékokon, és még egy hurrikánt is szerencsésen túl élt, ő Hámori Jenő kardvívónk, aki éppen 85 éves, őt köszöntjük.

Hámori Jenő 1933. augusztus 27-én született a folyók városában, Győrben, polgári családba. Édesapja vámtisztviselő volt, ő maga pedig a helyi bencés gimnáziumban érettségizett, valamint tagja volt a cserkész-vívóválogatottnak is, akikkel 1947-ben Párizsban is járt.

1948-tól a Győri Vívó Klub sportolója, majd ’51-től a BEAC versenyzője. A magyar kardválogatottat 1954-től erősítette, és 1955-ben már világbajnoki aranyéremnek örülhetett társaival, akik közül Gerevich Aladár esztétikus vívótechnikáját nagyon nagyra tartotta. A ’56-os olimpián is tagja volt az aranyérmet nyert csapatnak, ám haza már nem tért Ausztráliából.

(A képen a melbourni olimpián aranyérmet nyert magyar kardcsapat tagjai: Gerevich Aladár, Kovács Pál, Kárpáti Rudolf, Hámori Jenő, Keresztes Attila és Magay Dániel.)

A csapat másik két fiataljával, Keresztes Attilával és Magay Dániellel úgy érezték a levert forradalom után, nincs miért hazatérniük egy szabadságát veszett országba, így részt vettek a Sport Illustrated három hónapos bemutató körútján az Amerikai Egyesült Államokban.

Hámori még 1956-ban, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett vegyészdiplomát, és még ugyan abban az évben elkezdett dolgozni a Műanyagipari Kutatóintézetben. Miután eldöntötte, kint marad, a New Orleansban élő elismert, magyar biokémikus, Csiszár Lajos karolta fel, aki maga is vívott, egykoron Santelli tanítványa volt, és egy kis vívó klubot vezetett a Pennsylvaniai Egyetemen. Hámori a Rohm and Haas vegyipari cégnél kapott állást, majd 1957-ben a menyasszonya is követte. Mind a vívást, mind a tanulást tovább folytatta. Kétszer nyert amerikai bajnokságot, valamint tagja volt a tokiói olimpián 7. helyen végzett amerikai válogatottnak is. A már említett Pennsylvaniai Egyetemen szerezett PhD fokozatot biokémiából 1964-ben. Tanított a Cornell és a Delaware Egyetemen, majd a New Orleans-i Tulane Egyetem orvosi karának professzora lett. 2003-tól az ELTE-én is tart előadásokat biokémiából vendégprofesszoraként.

Hámori Jenő minden évben Budapesten tölti a nyarat. Sportolói relikviái tetemes részét – köztük melbourne-i kardját – szülővárosának, Győr sportmúzeumának adományozta. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy 2005-ben a Katrina hurrikán idején New Orleans-ban tartózkodott, és több napig kétséges volt, hogy túlélte-e a szörnyű pusztítást.

Idén kiemelkedő eredményeiért, és sportolói életművéért Csík Ferenc-díjjal tüntették ki.

Isten éltesse sokáig!

(MOB, fotó: MTI)