20240622 053 OQS 04

Kempf Zozó 11., breakingben nincs továbbjutás – nem termett magyar kvóta a Ludovikán

2024. 06. 22.
Megosztás

Szombaton a BMX-es Kempf Zoltán, valamint a két breakinges, Szarvák Csenge és Lobontiu Menotti Noris szereplése zárta magyar szempontból az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat, a városi sportágak utcai selejtezőjének budapesti állomását a Ludovika Campuson.

A délelőtti esős időjárás hozott némi izgalmakat, de dél körül már az „égiek” is úgy gondolták, hogy nem állítanak akadályt a zömmel kültéri versenyszámok lebonyolítása elé, noha kisebb szél és olykor felhők kísérték az eseményeket. Ráadásul BMX-ben volt egy kis magyar plusz izgalom a riderünk előző napi arcsérülését – szemöldöke melletti területen két öltéssel kapcsolták össze a felszakadt bőrt a kormánnyal való kisebb „ütközetet” – követően.

Kempf Zozó 11. lett a 12 fős döntőben, ezzel a BMX freestyle szakágban igen komoly magyar eredményt ért el, hiszen Budapesten versenyzett a világ élvonala az olimpiai kvalifikáció alkalmával. Két futamot mutatott be, a másodikban kisebb technikai hibát követett el, ezért az előző eredményét számították. Nagyon szép a döntős 11. hely, de mivel az előző, sanghaji eredményt is számolták – ott is akadt technikai probléma, ezzel 21. lett –, sajnos ez így kevés volt a párizsi kvalifikációhoz.

20240622 041 OQS 04
MOB-Média/Szalmás Péter

„A szemem azért zavart, egy-két trükköt át kellett terveznem, azt például ma nem is csináltam, amiben tegnap megsérültem, noha nagyon sok pontot ért volna, de nem akartam kockáztatni. Kicsit a látásomban is korlátozott a kötés, de amennyire lehetett, meg tudtam oldani a feladatot." Elárulta: az első futamra nagyon rákoncentrált. „Azt tökéletesen végigvittem, ezzel kicsit lekerült rólam a feszültség, és felszabadultabban tudtam bringázni”. Kitért rá, hogy próbálta emelni az első kör szintjét a másodikra, ez azonban nem sikerült, meglátása szerint talán túlságosan feloldódott. „Amit elterveztem, az az első körben megvolt, a többi már csak ráadás lett volna" - szögezte le. Annak kapcsán, hogy az első köre közben kinézett a szurkolókra, azt mondta, hogy megtisztelték azzal, hogy sokan kilátogattak, kicsit ebből próbált visszaadni és motiválni őket, megköszönni nekik a buzdítást. „Azért jöttem ide, hogy jól érezzem magam, ezt próbáltam tartani és sikerült is" - emelte ki.

Breakeseink, Szarvák Csenge és Lobontiu Menotti Noris sem jutott tovább a legjobb 32 közé. A szombati előselejtezőben négyfős csoportokban küzdhettek a breakesek, körülbelül egy perc állt rendelkezésükre bemutatni produkciójukat a legjobb 32-be jutásért.

20240622 055 OQS 04
MOB-Média/Szalmás Péter

Lobontiu Menotti Noris (Noris by Nature) a hetes csoportban dél-koreai, algériai és kazah versenyzővel mérhette össze tudását. Teltház fogadta a Ludovika Arénában, ami kissé meglepte, de jól is esett neki.

„Nagyon jó élmény volt, hogy amikor felléptem a színpadra, ennyien őrjöngtek. Becsúszva érkeztem, ennek örültem én is és a közönség is, szerintem jól táncoltam, jó érzés volt." Szerinte jól sikerült a produkciója, mivel meg tudta mutatni a karakterét és az erős mozdulatain keresztül az eredetiségét is. Csoportjáról úgy vélekedett, hogy nagyon eredeti és magas színvonalat képviselő, technikás breakesekkel sorsolták össze. „Motivál, amikor erős ellenfelekkel állok szemben, mert persze, ha könnyűt kapok, akkor nyugodtabb vagyok, de pozitívan hat rám az erős ellenfél is, mivel úgy érzem, egy szinten vagyok velük" - fogalmazott Lobontiu, aki a 36. helyen zárta a versenyt, így már biztosan nem szerez kvótát Budapesten a nyári játékokra.

Korábban Szarvák Csenge (B-girl Csenge) a 34. helyen zárt, ezzel számára is véget ért a viadal. Az ötödik csoportban kapott helyet, amelyben német, francia és mexikói ellenfelet kapott, és négyesében utolsóként körülbelül egy perc állt rendelkezésére a produkciója bemutatására. A fiatal magyar versenyző egyszerűen berobbant a színpadra, amelyet hatalmas ováció kísért a nézőtérről. A figyelemfelkeltő erőelemek után összeszedett és kreatív előadását az csoporttársai is elismerően figyelték. Elárulta, az volt a taktikája, hogy minél látványosabb elemmel kezdjen, ezáltal a bírók is felkapják a fejüket és odafigyeljenek az előadására, ez azonban kevésnek bizonyult a legjobb 32 közé jutáshoz. „Óriási élmény volt, már amikor felléptem a színpadra éreztem, hogy mennyire támogat a közönség" - mondta, majd hozzátette, erős csoportba került, így már az első körben adódott számára kihívás, viszont produkciója jobban sikerült, mint az első állomáson Sanghajban.

20240622 015 OQS 04
MOB-Média/Szalmás Péter

A legjobb 32 breakes a 16 közé jutásért küzdhet, majd a párbajok győztesei vasárnap a csoportkörben folytatják szereplésüket, ezt követően a negyeddöntőkkel, az elődöntőkkel és a döntővel zárul a verseny. A selejtező sorozatból a breakeseknél hét-hét sportoló szerezhet biztos indulási jogot a párizsi olimpiára, további kettőt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság oszt ki, egy pedig a rendező országnak jár.

Pénteken a sportmászó Tusnády Nimród 40. helyen végzett az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat budapesti állomásán.

Vasárnap magyar sportolóért már nem szurkolhatunk, viszont a fesztivál továbbra is ingyenesen várja az érdeklődőket a Nemzetközi Olimpiai Nap programjaival kiegészülve.