Kényes témák az Etikai és Jogi Bizottság alakuló ülésén

Kényes témák az Etikai és Jogi Bizottság alakuló ülésén

2012. 05. 17.
Megosztás

Alakuló ülést tartott május 16-án este a Magyar Olimpiai Bizottság Etikai és Jogi Bizottsága a MOB tanácstermében.

A dr. Vámos Attila által elnökölt grémium a bemutatkozás és feladat-ismertetés mellett néhány kényes témát is tárgyalt.

A megbeszélésen részt vett többek közt Molnár Zoltán MOB-főtitkár, dr. Nagy Zsigmond, a szervezet nemzetközi igazgatója és dr. Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság vezetője.

A tagok rövid bemutatkozása után Molnár Zoltán köszöntötte a jelenlevőket. „Köszönöm, hogy elvállaltátok a munkát. Biztos vagyok benne, hogy hasznos segítséget fogunk tőletek kapni. Elsősorban az elnökség munkáját vagytok hivatottak segíteni javaslataitokkal, jogi és etikai témában várunk tőletek véleményeket” – mondta a főtitkár.

Vámos Attila – aki egyben a Magyar Baseball Szövetség elnöke – röviden ismertette, hogy az általa vezetett testület az aktualitások mellett, milyen témákkal kell, hogy foglalkozzon a közeljövőben. A munkatervben szerepelt a társasági-adótámogatással kapcsolatos szabályozás, a MOB Etikai Kódexének megalkotása, illetve a bizottság munkájának beillesztése, összefésülése a MOB Szervezeti és Működési Szabályzatával. Mint Vámos Attila hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy a törvényhozókkal is közvetlen kapcsolatba kerülhessenek.

Az értekezlet egyik jelentős napirendje volt, amikor Molnár Zoltán felolvasta Borkai Zsolt levelét, melyben a MOB elnöke kéréssel fordul a bizottsághoz. A sportvezető arra kéri a tagokat, hogy vizsgálják meg és tegyenek javaslatot dr. Török Ferenc MOB-tag ügyével kapcsolatban, mely elsősorban etikai szempontból kifogásolható. Mint Molnár Zoltán ismertette, a hosszas, másfél éves folyamat eredményeként megvalósuló, egy köztestületi sportirányítási modellel, a Magyar Olimpiai Bizottsággal megy szembe folyamatosan a korábbi öttusázó olimpiai bajnok, a különböző országos médiumokban hangot adva negatív, dehonesztáló megjegyzéseinek. „Török Ferenc egyedüliként megy szembe a MOB közgyűlésének határozataival és az elnökség tevékenységével; korábban, amikor lehetősége lett volna különböző fórumokon hangot adni elképzeléseinek, akkor azt nem tette meg, nem vett részt a korábbi közgyűlésen. Kérjük az Etikai és Jogi Bizottságot, mint szakmai testületet, hogy alkosson véleményt etikai tekintetben és azt fogalmazza meg a MOB elnökségének!” – mondta a főtitkár.

A témával kapcsolatban az egybegyűltek abban maradtak, hogy az ügyet áttanulmányozzák, a médiában megjelenteket elolvassák, és a MOB június eleji elnökségi ülésére javaslattal állnak elő az elnökség felé.

A megbeszélés további részében szóba került a dopping-ellenes küzdelem, az olimpiai kerettagok nevelőedzői hiteles, korrekt megnevezésének szabályozása (ami az olimpiai életjáradék megítélésekor is hangsúlyossá válik), az ötkarikás játékokra készülő sportolókat felkészítő edzők szakmai képesítésének szabályozása, a 14 éven aluliakkal kötendő sportolói szerződés, továbbá példákat említve felmerült kérdésként, hogy egy sportágban valójában hány sportági szakszövetség létezhet.
A MOB Etikai és Jogi Bizottságának tehát lesz munkája bőséggel…