„Képesek vagyunk jó olimpiát rendezni”

„Képesek vagyunk jó olimpiát rendezni”

2015. 04. 24.
Megosztás

Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara (BPMK) elnöke szerint Budapest alapos előkészítéssel kifogástalan házigazdája lenne a 2024-es olimpiának.

Közös nyilatkozatot írt alá kedden öt partnerszervezettel, köztük a BPMK-val a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért elnevezésű programról a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság és az Olimpiai Védnöki Testület.

A kamara elnöke úgy véli, az olimpiarendezésből rengeteg profitálhat az egész ország, és örömmel tapasztalja, hogy egyre többen állnak az ügy mellé.

„Mi, mérnökök üdvözöljük a kedden aláírt közös nyilatkozatot és a társadalmi párbeszéd megkezdését. Egyetértünk azzal, hogy a 2024-es olimpia rendezéséről kizárólag gondos és alapos előkészítés, elemzés után lehet és szabad felelős döntést hozni” – fogalmazott Kassai Ferenc a mob.hu-nak.

„A műszaki értelmiség tudása nagy kincs, megfelel a nemzetközi elvárásoknak, európai versenyképességünknek ez a fundamentuma, és egyúttal Magyarország gazdasági fellendüléséhez a legfőbb adottságok egyike.”

A Magyar Mérnöki Kamara alelnöke hangsúlyozta, egy olimpia nívós megrendezéséhez mérnöki létesítmények sora, jó közlekedési rendszerek kialakítása is szükséges. „Olyan megoldásokra van szükség, amelyek képesek a főváros és az egész ország fejlődését szolgálni.”

Kassai Ferenc emlékeztetett arra, hogy a századfordulóra Budapest városképe látványosan megváltozott, egymást érték a beruházások, a bravúros építészeti megoldások, és mindezek az építészek és a mérnökök összehangolt jó munkáját dicsérték.

„Olyan tervek valósultak meg rövid idő alatt, amelyek gyönyörű fővárosunk ékességei, és olyan közművek épültek ki, amelyek ma is működőképesek. E múltbéli példák alapján hiszem és vallom, hogy képesek vagyunk az olimpia jó lebonyolítására, de csak akkor, ha szem előtt tartjuk az előkészítés fontosságát.”

A szakember rámutatott, az építési tevékenység eredményeképpen megvalósult építészeti és mérnöki létesítmények a nemzeti vagyon jelentős elemei, amelyek műszaki-gazdasági értékükön túl is alkalmasak értékképzésre, fejlesztések elindítására. „E hatalmas nemzeti érték megőrzése és folyamatos növelése rendkívül fontos nemzetgazdasági cél” – húzta alá.

(MOB/czo)