Kerékpáros olimpikonnal kezdte az évet a Csanádi Baráti Kör

Kerékpáros olimpikonnal kezdte az évet a Csanádi Baráti Kör

2015. 02. 01.
Megosztás

Morcz László kerékpáros olimpikon volt a Csanádi Baráti Kör idei első vendége. Szinte semmit sem tudtunk róla, de a közel kétórás beszámolójából sportpályafutása számos érdekes eseményére fény derült.

A KSI-ben kezdett sportolni, a cselgáncs, az úszás és a vízilabda után kötött ki a kerékpározásnál. Már fiatalon szép sikereket ért el a rendszerint egy-két évvel idősebbek között.

Morcz László 16 évesen serdülő országos bajnokságot nyert az üldöző csapatversenyben, két év múlva részt vett az ifjúsági Békeversenyen. A Terezinben rendezett háromnapos országúti viadalon ezüstérmes lehetett volna, de a szervezők hibája miatt egy útelágazásnál rossz irányba fordult és végül csak 12. lett.

1978-ban edzőjével, Takács Gyulával újfajta edzésmódszerrel kezdtek dolgozni, aminek a hatására ugrásszerűen javultak az eredményei. Ezért edzőpartnere lett a montreali olimpiára készülő Szűcs Gábornak. A következő évben két tizedet javított a repülőverseny országos csúcsán, de a bajnokságot elvesztette. A moszkvai olimpia előtt kerékpáros társaival lemaradt az ünnepélyes olimpiai fogadalomtételről. A szövetség főtitkára a meghívóikat ugyanis az ismerőseinek adta, és őket nem engedték be a Vígszínházba. Egy héttel később a szövetség egyik irodájában tették le az esküt. Az olimpia gyengén sikerült, a csapattal nem vittek ki szerelőt, nem volt ott az edzője sem, így nem tudták megfelelően beállítani a kerékpárt a gyors krilatszkojei pályára.

1981-ben az országos bajnokságon első lett a pontversenyben, de a verseny után átadta az aranyérmet ellenfelének, aki fölényesen vezetett, de az utolsó szakaszon bukott és nem tudta befejezni a versenyt. Egy évre rá cselekedetéért a sportújságírók sportszerűségi díjban részesítették.

Fiatalon, 26 évesen vonult vissza, mert nem akart részt venni a „klinikai programban”. Első felesége Kányai Gabriella vb- és Eb-ezüstérmes sportlövő, kisebbik lánya ismert bowlingversenyző, mellette rendszeresen futballozik.

(Hencsei Pál, fotó: Róth Tamás)