Kerékpáros vegyes váltó Párizsban? A nemi egyenlőség jegyében...

Kerékpáros vegyes váltó Párizsban? A nemi egyenlőség jegyében...

2019. 09. 24.
Megosztás



Vadonatúj számmal vette kezdetét az országúti kerékpáros világbajnokság vasárnap Yorkshire-ben. A vegyes váltó csapatidőfutam 2024-ben a párizsi olimpián is programra kerülhet.

Az észak-angliai Yorkshire-ben tíz nemzet, valamint egy nemzetközi csapat kétszer három fős összeállításban vágott neki a Harrogate városa körül kialakított 13,8 kilométeres pályának. A hollandok győzelmével végződő versenynek ez mindösszesen a második éles próbája volt: először egy hónapja, az alkmaari Európa-bajnokságon tesztelték – akkor szintén a narancsmezesek nyertek.

Az új formátum a klubok közötti klasszikus csapatidőfutam helyett került be a világbajnoki programba. A verseny különlegessége, hogy a férfi és a női nemzeti hármasok egymást váltva teljesítik a körpályát, a leggyorsabb hatos győz. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a nemi egyenlőség jegyében alkotta meg az új versenyszámot, amely a szövetség szerint 2024-ben az olimpiai programba is bekerülhet.

„Az UCI kíváncsian várja a versenyszám fejlődését a következő olimpiai ciklus alatt, és nyitott a NOB-bal való együttműködésre, hogy bemutathassuk új és innovatív formátumunkat az országúti program részeként az olimpiákon. Ez remekül illene azon elképzelésünkhöz, hogy elérjük a nemek közti egyenlőséget a párizsi olimpián, biztosítva, hogy a női és férfi sportolók ugyanannyi kvótában, versenyszámban és éremben részesüljenek” – nyilatkozta a szövetség szóvivője a Reutersnek.

Az UCI első embere, David Lappartient egyébként egy héttel ezelőtt Budapesten járt, ahol a sportág honi vezetőivel, valamint Vékássy Bálinttal, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárával is találkozott.

Az országúti kerékpárosok világbajnoksága a héten további 12 versenyszámmal (junior, U23-as és felnőtt férfi-női időfutammal és országúti versennyel) folytatódik, melyeken összesen 13 magyarért szoríthatunk. A jövőre a legmagasabb szintre igazoló Peák Barnabás, valamint a Tour de l’Aveniren szakaszt nyerő Valter Attila az U23-as korosztályban indul. A felnőttek között időfutamban Pelikán János, mezőnyversenyben Dina Márton harcolhat a minél előkelőbb helyezésért.

Az olimpiai kvalifikáció a nemzetek ranglistája alapján történik, melynek a világbajnokság is része, és ahol hazánk jelenleg kvótás helyen áll. A magyar kerékpársport fejlődéséről itt írtunk korábban.

(insidethegames.biz, reuters.com, uci.org; Fotó: UCI Twitter)